Fahéjas csiga
sponsored links
A gyerekek nagyon kedvelik a csigákat, most fahéjasat készítettem. Egyszerû, egy pohár tejjel remek reggeli, de kirándulásra, strandolásra is kiváló útravaló.
Hozzávalók 20 db csigához:
Tésztához:
*50 dkg liszt
*0,5 kk só
*2,5 dkg friss élesztõ
*2,3 dl tej
*3 ek cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*1 ek méz
*1 tojás sárgája
*8 dkg margarin
Töltelékhez:
*2 ek olaj
*3 ek cukor
*1 ek õrölt fahéj
A meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk az élesztõt és megszórjuk 1 evõkanál cukorral, hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, beleszórjuk a sót, amit betakarunk némi liszttel, hogy ne érintkezzen közvetlenül az élesztõvel.
Hozzáadjuk a felfutott élesztõt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a mézet, a tojás sárgáját, a margarint. Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, lefedve kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Egy nagyméretû tepsit kibélelünk sütõpapírral. A töltelékhez a cukrot elkeverjük a fahéjjal.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, kb. 4 mm vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk.
Lekenjük olajjal, megszórjuk a fahéjas cukorral.
A hosszabbik oldaláról szorosan feltekerjük. Egy éles késsel hüvelykujjnyi vastag szeleteket vágunk. Két tenyerünk között kicsit megsodorjuk, majd a tepsibe fektetjük egymástól kicsit távolabb.
A sütõt elõmelegítjük. A csigákat letakarva hagyjuk kb. 20 percet kelni.
Elõmelegített sütõben 170 fokon 25 perc alatt hõlégkeveréssel megsütjük.