Fahéjas csiga
sponsored links
A buddhisták szerint mindig visszatérünk, magasabb vagy alacsonyabb szinten, attól függõen, hogyan éltünk. Látod, engem itt veszítenek el. Úgy értem, mit kell tennie egy csigának, hogy feljebb lépjen a ranglétrán? Húzzon egy tök egyenes nyálkacsíkot?
(Bakancslista c. film)
Itt van az õsz, s ezzel együtt a tartalmasabb levesek idõszaka is. Nem szoktam egy gazdag bableves vagy gulyás után mást csinálni, mint valami süteményfélét, édes tésztát vagy felfújtat.
Hozzávalók 16 darabhoz:
30 dkg liszt
1,5 dl tej
2 dkg friss élesztõ
1 csapott mokkáskanál só
1 evõkanál kristálycukor
5 dkg olvasztott vaj
1/2 tojás
a töltelékhez:
8 evõkanál kristálycukor
3 csapott teáskanál õrölt fahéj
4 dkg olvasztott vaj
a tetejére:
1/2 tojás a lekenéshez
porcukor
A langyos tejet keverjük el a cukorral, az élesztõvel és futtassuk kissé fel, majd adjuk a sóval elkevert liszthez, a fél tojással (verjük fel az egész tojást, aztán körülbelül a felét adjuk a tésztához) és az éppcsak langyos olvasztott vajjal együtt, és dagasszuk szép fényes, sima tésztává. Takarjuk le, és hagyjuk duplájára kelni.
Nyújtsuk ki lisztezett deszkán sodrófával olyan 3-4 milliméter vastagra és téglalap alakúra, kenjük meg az olvasztott vajjal és hintsük meg a fahéjjal elkevert kristálycukorral. Tekerjük fel szorosan egy nagy hengerré, majd vágjuk 16 szeletre.
Egy szilikonos sütõpapírral bélelt nagy gáztepsire sorakoztassuk egymás mellé a szeleteket fektetve úgy, hogy kissé lelapogatjuk õket, hogy csak olyan 2 cm magasak legyenek. Kenjük le a maradék tojással, és elõmelegített, 180 fokos sütõben 20-25 perc alatt süssük készre. Tálalás elõtt meghinthetjük kevés porcukorral is.
A fahéj egyszer már meglepett. Nem tartozik a kedvenc fûszereim közé, de hús- vagy padlizsánételekhez szoktam használni. Viszont mióta a churrost megkóstoltam, átértékelõdött bennem ezaz: például ha csak a fahéj íze dominál, akkor isteni tud lenni édesen is.
Ezt a csigát már sütöttem kakaósan is, de meg sem közelíti ezt a fahéjas változatot.
A tésztája egy nagyon jó alap-kelttészta, ami bármivel tölthetõ akár édesen, akár sósan (akkor a cukrot ki kell hagyni belõle), és formázható másképp is. Ismét Antukné Ildikónál találtam a receptet, de csak fél adagot sütök mindig belõle, mert így is 16 db csiga lesz, ami kettõnknek bõven elég, és éppen elfér a nagy gáztepsimre.