Fah?jas kal?cs thang zong technik?val
sponsored links
A thang zong technika egy r?gi ?zsiai, pontosabban egy jap?n m?dszer. L?nyeg?ben egy vizes vagy tejes r?nt?st jelent, amelynek sor?n az egy r?sz lisztet ?s n?gy vagy ?t r?sz folyad?kot sim?ra keverj?k, majd puding ?llag?ra f?zz?k. Ennek a r?nt?snak k?sz?nhet?en a t?szt?nk t?bb folyad?kot k?pes felvenni, ez?rt az sokkal puh?bb, foszl?sabb lesz ?s a frissess?g?t m?snap is k?pes meg?rizni.
A m?dszer nagyon egyszer? ?s nagyon hat?sos, mindenk?ppen ?rdemes kipr?b?lni.
Hozz?val?k:
Tejes r?nt?s (thang zong)
100 g tej
25 g liszt
T?szta:
320 g
finomliszt
30 g tk.
b?zaliszt
1 dl tej
1 k?zepes
m?ret? toj?s
1
toj?ss?rg?ja
50 g cukor
40 g vaj
1 mk. s?
1 tk. ?r?lt
kardamom
1,5 dkg
friss ?leszt?
Kr?m:
100 g puha
vaj
60 g l?gy
barnacukor
60 g
krist?lycukor
1 ek. ?r?lt
fah?j
1 tk. instant
k?v?por
csipet s?
El?sz?r a
vizes r?nt?st k?sz?tj?k el. Egy l?basban elkeverj?k a lisztet ?s a tejet, majd
lass? t?z?n ?lland?an kevergetve bes?r?tj?k. Amikor az els? bubor?kok
megjelennek, kb. egy perc ut?n, a r?nt?sunk k?szen van, forralni nem szabad. A
k?sz tejes massz?t ?ttessz?k egy t?lk?ba, f?li?val lefedj?k ?s teljesen
kih?tj?k.
A tejbe
belesz?runk egy te?skan?l cukrot, belemorzsoljuk az ?leszt?t, alaposan elkeverj?k
?s n?h?ny percre f?lretessz?k, am?g az ?leszt?nk felfut.
Az eg?sz
toj?st felverj?k, ?s egy ev?kan?llal f?lretesz?nk bel?le a leken?shez.
T?lba
szit?ljuk a finomlisztet, hozz?adjuk a teljeski?rl?s? lisztet, a cukrot, a s?t
?s az ?r?lt kardamomot. Egy spatul?val alaposan elkeverj?k. A k?zep?be
m?lyed?st k?sz?t?nk, ide tessz?k a tejes r?nt?st ?s ide ?ntj?k a toj?st, a
toj?ss?rg?j?t ?s a k?zben felfutott ?leszt?s tejet. K?zzel vagy g?ppel
dagasztani kezd?nk. 4-5 perc ut?n, amikor a t?szt?nk m?r ?ssze?llt egy
gomb?cc?, t?bb r?szletben beledolgozzuk a puha vajat. Tov?bbi 6-8 percig
dagasztunk, vagy am?g a t?szt?nk teljesen elv?lik az ed?ny fal?t?l.
A puha, de
nem ragacsos t?szt?t t?lba tessz?k, egy f?li?val letakarjuk, ?s 50-60 perc
alatt szobah?m?rs?kleten dupl?j?ra kelesztj?k.
Am?g a
t?szt?nk kel, elk?sz?tj?k a kr?met. T?lba m?rj?k a puha vajat, a cukrokat, a
fah?jat, a csipet s?t ?s az instant k?v?port. K?v? helyett haszn?lhatunk
kaka?port is. Egy spatul?val alaposan elkeverj?k. A kr?met felhaszn?l?sig a
h?t?be tessz?k.
Egy 22 x 11 cm
nagys?g? s?t?ed?nyt kib?lel?nk s?t?pap?rral, vagy alaposan kivajazzuk ?s
kilisztezz?k.
A k?zben
megkelt t?szt?t finoman lisztezett deszk?ra bor?tjuk ?s 5 mm vastag, t?glalap form?ra
ny?jtjuk. Nagyj?b?l 25x40 cm nagys?g?ra.
A kiny?jtott
t?szt?ra r?kenj?k a fah?jas kr?m fel?t. El?bb kis halmokban tessz?k a t?szt?ra,
ut?na egy spatul?val vagy ken?k?ssel egyenletesen elkenj?k. Ezut?n a r?videbb
oldal?t?l kezdve feltekerj?k, mint a bejglit.
A
t?sztarudat 90 fokkal elford?tjuk ?s egy f?li?val letakarjuk. 15-20 percig
pihenni hagyjuk.
Ezut?n ism?t
kiny?jtjuk kb. 5 mm vastags?g? t?glalap form?ra. A kiny?jtott t?szta r?videbb
oldala 2-3 centivel legyen kisebb, mint az el?k?sz?tett s?t?ed?ny hossza.
Most
r?kenj?k a marad?k kr?met, ?gy, mint az els? alkalommal. Ezut?n egy
pizzav?g?val alulr?l kezdve a t?szta k?zep?ig hat egyenl? vastags?g? cs?kra
v?gjuk. Azut?n fentr?l, az egyben hagyott r?szt?l kezdve a t?szt?t feltekerj?k
?s egy ?gyes mozdulattal az el?k?sz?tett form?ba emelj?k.
A MIELE
s?t?n kiv?lasztjuk a 30 perces keleszt? programot ?s a s?t?ed?nyt a s?t?be
tessz?k. A program v?g?n a t?szt?t kivessz?k ?s a s?t?t ?tkapcsoljuk als?-fels?
s?t?sre, 180 fokra. Addig a kal?csot lekenj?k a f?lretett toj?ssal.
Ha a s?t?nknek nincs keleszt? programja, akkor 30 fokra kell ?ll?tani ?s az alj?ba egy kisebb ed?nyben melegvizet kell betenni, amit a s?t?s kezdetekor el kell t?vol?tani.
A fah?jas
kal?csot kb. 40 perc alatt sz?p pirosra s?tj?k. A t?szt?t s?t?s ut?n kb. 10
percig az ed?nyben hagyjuk, majd r?csra cs?sztatjuk ?s kih?tj?k. Frissen
k?n?ljuk.