Fagylaltkészítés otthon

2014-05-24

sponsored links

Gyermekkorunk ezergombócos vágya, nyaraink elmaradhatatlan jéghideg desszertje a FAGYLALT!

Nincs a családban olyan akinek ne ízlene valamilyen hideg és krémes desszert. Ezért idén egy kisebb beruházás után, saját magam készítem a házi és finom fagylaltot.
Szerencsére a fagylaltok tárháza kifogyhatatlan, ezért akár minden napra jut fagylalt.

A fagylalt tejbõl, tejszínbõl vagy tejporból, cukorból, különféle ízesítõkbõl,gyümölcsökbõl  készült hideg édesség.
Ahhoz, hogy igazi fagylaltot készíthessünk, néhány elengedhetetlen eszközre van szükségünk. Ezek közül a legfontosabb a háztartási fagylaltgép, amely nélkül nem tudnánk a szokásos állagúra fagyasztani a fagylaltot.

A boltokban vásárolt 1 literes fagylaltgép a fagylaltkészítés összes követelményének képes eleget tenni, vagyis elég nagy ahhoz, hogy egy családot ellásson fagylalttal. A benne készült fagylalt állagában tökéletesen megegyezik a cukrászdai berendezéseken készült édességével. Sõt, elõnye abban is mutatkozik, hogy az elkészült házi fagylaltot adagokra oszthatjuk, és a mélyhûtõben akár hónapokig is tárolhatjuk.

A fagylaltgép használata oly könnyû, hogy még egy tízéves gyerek is könnyûszerrel készítheti el benne kedvenc fagylaltját. A tartályban van egy kivehetõ jégakku betét, amelyet a fagylaltkészítést megelõzõ napon be kell tenni a mélyhûtõszekrénybe, legalább mínusz 18 fokra. Mielõtt a fagylaltmasszát beleöntenénk a tartályba, visszahelyezzük a csonttá fagyott jégakkut, ráillesztjük a keverõlapátot, majd a tetejére csavarjuk a kis elektromos motorral mûködõ fedelet, amely egyenletes keveréssel biztosítja, hogy a fagylalt simává, jégkristályoktól mentesen készüljön el.

A kész, megfagyott fagylaltot egy-másfél óra hosszat benne hagyhatjuk a gépben, természetesen befedve egy darab alufóliával, és a hûtõszekrény normál hûtõterében elhelyezve tárolhatjuk. Így pontosan idõzíthetjük a tálalás idejét. Ha a fagylaltot nem azonnali fogyasztásra szánjuk, akkor a fagyasztás után rögtön adagokra osztjuk és tetõvel ellátott mûanyag dobozokba mérjük, és a tetejére ráírjuk, hogy milyen fagylaltot és mikor tettünk bele. 75 dkg fagylalt körülbelül 4 db vajkrémes dobozba fér be. Ez mintegy 32 kicsi (vagy 16 nagy) gombóc fagyinak felel meg, tehát egy négytagú családnak nagyon bõven elegendõ egyszeri nassolásra.
A másik fontos fagylaltkészítõ eszköz a turmixgép, amelyben jó habosra, masszává keverhetjük a különféle fagylaltalapanyagokat.

icecreammainjpg


Eperfagylalt

Hozzávalók:
1.5 dl tej
2 dl tejszín
25 dkg piros érett eper
15 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
csipetnyi só

Az epret gondosan mossuk meg, vágjuk apró kockákra, és szitán törjük át, hogy a magjai ne kerülhessenek bele a fagylaltba. Az így nyert epervelõt öntsük bele a turmixgép poharába, és szórjuk rá a cukrot, a vaníliás cukrot, valamint a sót. Pépesre turmixoljuk, majd öntsük hozzá a tejet és a tejszínt. Tovább keverjük addig, amíg az egész habos, egynemû nem lesz. A fagylaltgépbe öntve elõírás szerint fagyasszuk meg..



Folytats a blogon ... vacsinalam.cafeblog.hu/2014/05/24/fag...

sponsored links

Keres?s