Faepres fagylalt
sponsored links
A kapunk elõtt van egy hatalmas fehér faeperfa, amelyet nagymamámék kertjébõl telepített édesapám évekkel ezelõtt. Szinte minden évben rengeteg termést hoz, a szomszéd gyerekek szoktak csemegézni róla, no meg én, mert nagyon, de nagyon szeretem.
Az idén gondoltam kipróbálom fagylaltban is, hiszen szeretem a különleges fagylaltokat. Ez is nagyon finom lett, annak ellenére, hogy van benne néhány kis fekete szösz, bár átmostam az epret, de azok a kis feketék, nem mind jöttek le róla :)
Hozzávalók (5 személyre):0, 5 liter házi tej, 20 dkg cukor, 1,5 evõkanál tejszín ízû pudingpor, 4 tojássárgája, 2, 5 dl habtejszín, 15 dkg fehér faeper.
Elkészítése: A tejet 1 dl híján a cukorral felforraljuk. A megmaradt 1 dl tejben feloldjuk a pudingport, hozzákavarjuk a felforralt tejhez, levesszük a tûzrõl. A tojássárgákat egy másik edényben jól elhabarjuk, és vékony sugárban hozzákeverjük a forró pudingos tejet. Ekkor visszatesszük a tûzre, s folyamatos kavargatás mellett puding sûrûségûre fõzzük, hideg vízzel teli edénybe állítva kihûtjük. A tejszínt kemény habbá verjük és az alaphoz kavarjuk, egy mûanyag dobozban a fagyasztóba tesszük, félóránként, óránként megkavarva megfagyasztjuk. A második átkavarás után hozzáadjuk a száritól megszabadított, megmosott faepret.Ha nincs idõnk kavargatni egy éjszaka alatt nyugodtan fagyasszuk le, reggel vegyük ki, 10 - 15 percet hagyjuk kiengedni, utána kavarjuk át, így is tökéletes lesz az állaga.
Megjegyzés: Ha intenzívebb ízt szeretnénk az epret turmixoljuk össze, úgy adjuk a fagyialaphoz. Én most egészben tettem bele, hogy jobban érezzenek az eperdarabok.
Az idén gondoltam kipróbálom fagylaltban is, hiszen szeretem a különleges fagylaltokat. Ez is nagyon finom lett, annak ellenére, hogy van benne néhány kis fekete szösz, bár átmostam az epret, de azok a kis feketék, nem mind jöttek le róla :)
Hozzávalók (5 személyre):0, 5 liter házi tej, 20 dkg cukor, 1,5 evõkanál tejszín ízû pudingpor, 4 tojássárgája, 2, 5 dl habtejszín, 15 dkg fehér faeper.
Elkészítése: A tejet 1 dl híján a cukorral felforraljuk. A megmaradt 1 dl tejben feloldjuk a pudingport, hozzákavarjuk a felforralt tejhez, levesszük a tûzrõl. A tojássárgákat egy másik edényben jól elhabarjuk, és vékony sugárban hozzákeverjük a forró pudingos tejet. Ekkor visszatesszük a tûzre, s folyamatos kavargatás mellett puding sûrûségûre fõzzük, hideg vízzel teli edénybe állítva kihûtjük. A tejszínt kemény habbá verjük és az alaphoz kavarjuk, egy mûanyag dobozban a fagyasztóba tesszük, félóránként, óránként megkavarva megfagyasztjuk. A második átkavarás után hozzáadjuk a száritól megszabadított, megmosott faepret.Ha nincs idõnk kavargatni egy éjszaka alatt nyugodtan fagyasszuk le, reggel vegyük ki, 10 - 15 percet hagyjuk kiengedni, utána kavarjuk át, így is tökéletes lesz az állaga.
Megjegyzés: Ha intenzívebb ízt szeretnénk az epret turmixoljuk össze, úgy adjuk a fagyialaphoz. Én most egészben tettem bele, hogy jobban érezzenek az eperdarabok.