Ez az igazi Jolly Joker?

2014-06-21

sponsored links

A nyĂĄri sĂŒtik koronĂĄzatlan kirĂĄlynĂ”je? A lĂ©nyeg, csak keverd-kavard? Ă©s sĂŒsd, Ă©s mĂĄris kĂ©szen van. MĂ©g tizenĂ©ves gyerekkoromban, mamika tanĂ­totta, mint elsĂ” sĂŒtemĂ©nyt, no persze a piskĂłtatĂ©szta utĂĄn?:) mert akkoriban ezek voltak a slĂĄgerek, Ă©s az Ă©des kevert tĂ©sztĂĄja miatt, mĂ©g a tĂĄlat, amibe kevertĂŒk, azt is kinyalakodtuk a hĂșgommal?:) SzĂłval, egyszerĂ», elronthatatlan, Ă©s isteni finom?, sĂŒtĂ©ssel egyĂŒtt 30 perc alatt kĂ©szen van? KezdĂ”knek is ajĂĄnlom? :)

GyĂŒmölcsös kevert sĂŒtemĂ©ny1Mamika gyĂŒmölcsös kevert sĂŒtemĂ©nye

HozzĂĄvalĂłk:

Kevert alap tészta mércéje: 2,5 dl bögre

1 ? måsfél bögre cukor

1 csomag vanĂ­liĂĄs cukor

2 db tojĂĄs

3 bögre nagyi finomliszt

1 csomag sĂŒtĂ”por

egy csipet sĂł

? bögre étolaj

1 ? måsfél bögre tej

Tetejére:

? kg gyĂŒmölcs ? Ă©n piros Ă©s fekete ribizlit, meggyet hasznĂĄltam vegyesen (ha meggyet hasznĂĄlunk, magozzuk ki elĂ”tte, Ă©n mĂ©g a levĂ©t is egy kicsit a kezemmel, kinyomkodtam elĂ”tte, hogy ne ĂĄzzon el a tĂ©szta)



Díszítéshez:

2-3 ek olvasztott vaj

kristĂĄlycukor

Elkészítése:

A sĂŒtĂ”t elĂ”melegĂ­tjĂŒk.

A kevert alap tészta hozzåvalóit tedd egy tålba, kezd el egy fakanållal összekeverni. Fokozatosan add hozzå a tejet, és itt mår robotgépet hasznålj, így szép simåra, szinte habosra tudod keverni a tészta alapot.

GyĂŒmölcsös kevert sĂŒtemĂ©ny2

Ha elkĂ©szĂŒltĂ©l, egy tepsibe tegyĂ©l *sĂŒtĂ”papĂ­rt-, Ă©s öntsd bele a tĂ©sztĂĄt. ? egy kicsit ĂŒtögesd a konyha asztalhoz a tepsit, Ă­gy elrendezĂ”dik, elegyengetĂ”dik a tĂ©szta -.

SzĂłrd meg gyĂŒmölccsel a tetejĂ©t, Ă©s az elĂ”melegĂ­tett 180 fokos (lĂ©gkeverĂ©ssel 160 fok) sĂŒtĂ”ben kb. **25-30 perc alatt megsĂŒtjĂŒk.

GyĂŒmölcsös kevert sĂŒtemĂ©ny3

Ha elkĂ©szĂŒlt a sĂŒtemĂ©nyĂŒnk, szedjĂŒk ki a tepsibĂ”l mĂ©g forrĂłn egy tĂĄlcĂĄra, - a tepsi tetejĂ©re egy tĂĄlca Ă©s megfordĂ­t - Ă©s szedjĂŒk le a sĂŒtĂ”papĂ­rt, fordĂ­tsuk ĂĄt egy mĂĄsik tĂĄlcĂĄra, Ă©s a tetejĂ©t kenjĂŒk be olvasztott vajjal.

GyĂŒmölcsös kevert sĂŒtemĂ©ny4

Ezt követĂ”en, szĂłrjuk meg kristĂĄlycukorral jĂłl, Ă­gy mĂ©g forrĂłn egy kicsit karamellizĂĄlĂłdik a tetejĂ©n, addig szĂłrjuk, amĂ­g a cukor kristĂĄlyok nem olvadnak el, a gyerekek imĂĄdjĂĄk, hogy ha ropog a sĂŒti :). SzĂłval isteni finom cukrosan. De persze ez a fĂĄzis elhagyhatĂł, ha nem szeretnĂ©nk, akkor, ha kihĂ»lt a sĂŒtemĂ©ny, egy pici porcukorral hintsĂŒk meg, Ă©s Ășgy kĂ­nĂĄljuk a csalĂĄdunknak, vendĂ©geinknek.

GyĂŒmölcsös kevert sĂŒtemĂ©ny5

*Tipp: A sĂŒtĂ”papĂ­rral, hogy kĂ©nyelmesen tudjĂĄl vele dolgozni, mielĂ”tt felhasznĂĄlod, gyĂșrd össze gombĂłccĂĄ, Ă©s vizezd be, nyomkod ki belĂ”le a vĂ­zet Ă©s nyisd szĂ©t, Ă©s mĂĄr hasznĂĄlhatod a tepsibe, Ă­gy könnyebben tudod kezelni a sĂŒtĂ”papĂ­rt, ezt bĂĄrmikor hasznĂĄlhatod, ha a tepsit szeretnĂ©d kibĂ©lelni.

GyĂŒmölcsös kevert sĂŒtemĂ©ny6

** Tipp: A sĂŒtĂ©si idĂ”, fĂŒgg a sĂŒtĂ”tĂ”l, mindenkĂ©ppen tĂ»prĂłbĂĄt vĂ©gezzĂŒnk egy hĂșstĂ»vel, hogy ha nem ragad a tĂ©szta közepe, akkor megsĂŒlt. Cseles, mert Ă©n sok gyĂŒmölcsöt szoktam rĂĄtenni, biztos, hogy ettĂ”l is fĂŒgg. Nekem a gĂĄz sĂŒtĂ”mön, tartalĂ©kon, pĂ©ldĂĄul 45-50 perc kellett, mert a közepe mĂ©g nem sĂŒlt meg, Ă­gy a tetejĂ©t 35-40 percnĂ©l, mert az mĂĄr szĂ©p egyenletesen arany barnĂĄra sĂŒlt, letakartam alufĂłliĂĄval.

GyĂŒmölcsös kevert sĂŒtemĂ©ny7

***Tipp: KĂ©szĂ­thetsz az alaptĂ©sztĂĄbĂłl gyĂŒmölcsös helyett: csokisat, ennĂ©l a vĂĄltozatnĂĄl, fĂ©l bögre tört csokolĂĄdĂ©t, vagy csokolĂĄdĂ© pasztillĂĄt Ă©s 2 ek cukrozatlan kakaĂłport hasznĂĄlj, ennyivel kevesebb a liszt.

***Ha mĂĄkosat szeretnĂ©l, ami szintĂ©n ?tuti? finom, Ă©n nagyon szeretem :), ebben az esetben a lisztet csökkentsĂŒk felĂ©re, Ă©s a mĂĄsik fele pedig darĂĄlt mĂĄk legyen.

GyĂŒmölcsös kevert sĂŒtemĂ©ny8

***A kakaĂłs is kivĂĄlĂł pĂ©ldĂĄul szĂ©p mĂĄrvĂĄnyosan: 2/3 fehĂ©r tĂ©szta, a mĂĄsik 1/3 rĂ©szhez 2 ek cukrozatlan sima kakaĂłport keverjĂŒnk, a fehĂ©r tĂ©szta kerĂŒl a tepsi aljĂĄra Ă©s råöntjĂŒk a kakaĂłs tĂ©sztĂĄt, a felszĂ­nĂ©t Ăłvatosan megborzolgatjuk, egy kĂ©ssel, Ă­gy lesz szĂ©p mĂĄrvĂĄnyos.

De akĂĄr fĂ»szereket is keverhetsz az alaptĂ©sztĂĄba. A sĂŒtemĂ©ny, azonban, ha magĂĄban kĂ©szĂ­ted el, akkor is nagyon finom.

JĂł Ă©tvĂĄgyat!

Klarissza


Folytatás a blogon ... klarisszafalatozoja.cafeblog.hu/2014/...

sponsored links

Keres?s