Ez az igazi Jolly Joker?
sponsored links
A nyĂĄri sĂŒtik koronĂĄzatlan kirĂĄlynĂ”je? A lĂ©nyeg, csak keverd-kavard? Ă©s sĂŒsd, Ă©s mĂĄris kĂ©szen van. MĂ©g tizenĂ©ves gyerekkoromban, mamika tanĂtotta, mint elsĂ” sĂŒtemĂ©nyt, no persze a piskĂłtatĂ©szta utĂĄn?:) mert akkoriban ezek voltak a slĂĄgerek, Ă©s az Ă©des kevert tĂ©sztĂĄja miatt, mĂ©g a tĂĄlat, amibe kevertĂŒk, azt is kinyalakodtuk a hĂșgommal?:) SzĂłval, egyszerĂ», elronthatatlan, Ă©s isteni finom?, sĂŒtĂ©ssel egyĂŒtt 30 perc alatt kĂ©szen van? KezdĂ”knek is ajĂĄnlom?
Mamika gyĂŒmölcsös kevert sĂŒtemĂ©nye
HozzĂĄvalĂłk:
Kevert alap tészta mércéje: 2,5 dl bögre
1 ? måsfél bögre cukor
1 csomag vanĂliĂĄs cukor
2 db tojĂĄs
3 bögre nagyi finomliszt
1 csomag sĂŒtĂ”por
egy csipet sĂł
? bögre étolaj
1 ? måsfél bögre tej
Tetejére:
? kg gyĂŒmölcs ? Ă©n piros Ă©s fekete ribizlit, meggyet hasznĂĄltam vegyesen (ha meggyet hasznĂĄlunk, magozzuk ki elĂ”tte, Ă©n mĂ©g a levĂ©t is egy kicsit a kezemmel, kinyomkodtam elĂ”tte, hogy ne ĂĄzzon el a tĂ©szta)
DĂszĂtĂ©shez:
2-3 ek olvasztott vaj
kristĂĄlycukor
ElkĂ©szĂtĂ©se:
A sĂŒtĂ”t elĂ”melegĂtjĂŒk.
A kevert alap tĂ©szta hozzĂĄvalĂłit tedd egy tĂĄlba, kezd el egy fakanĂĄllal összekeverni. Fokozatosan add hozzĂĄ a tejet, Ă©s itt mĂĄr robotgĂ©pet hasznĂĄlj, Ăgy szĂ©p simĂĄra, szinte habosra tudod keverni a tĂ©szta alapot.
Ha elkĂ©szĂŒltĂ©l, egy tepsibe tegyĂ©l *sĂŒtĂ”papĂrt-, Ă©s öntsd bele a tĂ©sztĂĄt. ? egy kicsit ĂŒtögesd a konyha asztalhoz a tepsit, Ăgy elrendezĂ”dik, elegyengetĂ”dik a tĂ©szta -.
SzĂłrd meg gyĂŒmölccsel a tetejĂ©t, Ă©s az elĂ”melegĂtett 180 fokos (lĂ©gkeverĂ©ssel 160 fok) sĂŒtĂ”ben kb. **25-30 perc alatt megsĂŒtjĂŒk.
Ha elkĂ©szĂŒlt a sĂŒtemĂ©nyĂŒnk, szedjĂŒk ki a tepsibĂ”l mĂ©g forrĂłn egy tĂĄlcĂĄra, - a tepsi tetejĂ©re egy tĂĄlca Ă©s megfordĂt - Ă©s szedjĂŒk le a sĂŒtĂ”papĂrt, fordĂtsuk ĂĄt egy mĂĄsik tĂĄlcĂĄra, Ă©s a tetejĂ©t kenjĂŒk be olvasztott vajjal.
Ezt követĂ”en, szĂłrjuk meg kristĂĄlycukorral jĂłl, Ăgy mĂ©g forrĂłn egy kicsit karamellizĂĄlĂłdik a tetejĂ©n, addig szĂłrjuk, amĂg a cukor kristĂĄlyok nem olvadnak el, a gyerekek imĂĄdjĂĄk, hogy ha ropog a sĂŒti :). SzĂłval isteni finom cukrosan. De persze ez a fĂĄzis elhagyhatĂł, ha nem szeretnĂ©nk, akkor, ha kihĂ»lt a sĂŒtemĂ©ny, egy pici porcukorral hintsĂŒk meg, Ă©s Ășgy kĂnĂĄljuk a csalĂĄdunknak, vendĂ©geinknek.
*Tipp: A sĂŒtĂ”papĂrral, hogy kĂ©nyelmesen tudjĂĄl vele dolgozni, mielĂ”tt felhasznĂĄlod, gyĂșrd össze gombĂłccĂĄ, Ă©s vizezd be, nyomkod ki belĂ”le a vĂzet Ă©s nyisd szĂ©t, Ă©s mĂĄr hasznĂĄlhatod a tepsibe, Ăgy könnyebben tudod kezelni a sĂŒtĂ”papĂrt, ezt bĂĄrmikor hasznĂĄlhatod, ha a tepsit szeretnĂ©d kibĂ©lelni.
** Tipp: A sĂŒtĂ©si idĂ”, fĂŒgg a sĂŒtĂ”tĂ”l, mindenkĂ©ppen tĂ»prĂłbĂĄt vĂ©gezzĂŒnk egy hĂșstĂ»vel, hogy ha nem ragad a tĂ©szta közepe, akkor megsĂŒlt. Cseles, mert Ă©n sok gyĂŒmölcsöt szoktam rĂĄtenni, biztos, hogy ettĂ”l is fĂŒgg. Nekem a gĂĄz sĂŒtĂ”mön, tartalĂ©kon, pĂ©ldĂĄul 45-50 perc kellett, mert a közepe mĂ©g nem sĂŒlt meg, Ăgy a tetejĂ©t 35-40 percnĂ©l, mert az mĂĄr szĂ©p egyenletesen arany barnĂĄra sĂŒlt, letakartam alufĂłliĂĄval.
***Tipp: KĂ©szĂthetsz az alaptĂ©sztĂĄbĂłl gyĂŒmölcsös helyett: csokisat, ennĂ©l a vĂĄltozatnĂĄl, fĂ©l bögre tört csokolĂĄdĂ©t, vagy csokolĂĄdĂ© pasztillĂĄt Ă©s 2 ek cukrozatlan kakaĂłport hasznĂĄlj, ennyivel kevesebb a liszt.
***Ha mĂĄkosat szeretnĂ©l, ami szintĂ©n ?tuti? finom, Ă©n nagyon szeretem :), ebben az esetben a lisztet csökkentsĂŒk felĂ©re, Ă©s a mĂĄsik fele pedig darĂĄlt mĂĄk legyen.
***A kakaĂłs is kivĂĄlĂł pĂ©ldĂĄul szĂ©p mĂĄrvĂĄnyosan: 2/3 fehĂ©r tĂ©szta, a mĂĄsik 1/3 rĂ©szhez 2 ek cukrozatlan sima kakaĂłport keverjĂŒnk, a fehĂ©r tĂ©szta kerĂŒl a tepsi aljĂĄra Ă©s råöntjĂŒk a kakaĂłs tĂ©sztĂĄt, a felszĂnĂ©t Ăłvatosan megborzolgatjuk, egy kĂ©ssel, Ăgy lesz szĂ©p mĂĄrvĂĄnyos.
De akĂĄr fĂ»szereket is keverhetsz az alaptĂ©sztĂĄba. A sĂŒtemĂ©ny, azonban, ha magĂĄban kĂ©szĂted el, akkor is nagyon finom.
JĂł Ă©tvĂĄgyat!
Klarissza
Mamika gyĂŒmölcsös kevert sĂŒtemĂ©nye
HozzĂĄvalĂłk:
Kevert alap tészta mércéje: 2,5 dl bögre
1 ? måsfél bögre cukor
1 csomag vanĂliĂĄs cukor
2 db tojĂĄs
3 bögre nagyi finomliszt
1 csomag sĂŒtĂ”por
egy csipet sĂł
? bögre étolaj
1 ? måsfél bögre tej
Tetejére:
? kg gyĂŒmölcs ? Ă©n piros Ă©s fekete ribizlit, meggyet hasznĂĄltam vegyesen (ha meggyet hasznĂĄlunk, magozzuk ki elĂ”tte, Ă©n mĂ©g a levĂ©t is egy kicsit a kezemmel, kinyomkodtam elĂ”tte, hogy ne ĂĄzzon el a tĂ©szta)
DĂszĂtĂ©shez:
2-3 ek olvasztott vaj
kristĂĄlycukor
ElkĂ©szĂtĂ©se:
A sĂŒtĂ”t elĂ”melegĂtjĂŒk.
A kevert alap tĂ©szta hozzĂĄvalĂłit tedd egy tĂĄlba, kezd el egy fakanĂĄllal összekeverni. Fokozatosan add hozzĂĄ a tejet, Ă©s itt mĂĄr robotgĂ©pet hasznĂĄlj, Ăgy szĂ©p simĂĄra, szinte habosra tudod keverni a tĂ©szta alapot.
Ha elkĂ©szĂŒltĂ©l, egy tepsibe tegyĂ©l *sĂŒtĂ”papĂrt-, Ă©s öntsd bele a tĂ©sztĂĄt. ? egy kicsit ĂŒtögesd a konyha asztalhoz a tepsit, Ăgy elrendezĂ”dik, elegyengetĂ”dik a tĂ©szta -.
SzĂłrd meg gyĂŒmölccsel a tetejĂ©t, Ă©s az elĂ”melegĂtett 180 fokos (lĂ©gkeverĂ©ssel 160 fok) sĂŒtĂ”ben kb. **25-30 perc alatt megsĂŒtjĂŒk.
Ha elkĂ©szĂŒlt a sĂŒtemĂ©nyĂŒnk, szedjĂŒk ki a tepsibĂ”l mĂ©g forrĂłn egy tĂĄlcĂĄra, - a tepsi tetejĂ©re egy tĂĄlca Ă©s megfordĂt - Ă©s szedjĂŒk le a sĂŒtĂ”papĂrt, fordĂtsuk ĂĄt egy mĂĄsik tĂĄlcĂĄra, Ă©s a tetejĂ©t kenjĂŒk be olvasztott vajjal.
Ezt követĂ”en, szĂłrjuk meg kristĂĄlycukorral jĂłl, Ăgy mĂ©g forrĂłn egy kicsit karamellizĂĄlĂłdik a tetejĂ©n, addig szĂłrjuk, amĂg a cukor kristĂĄlyok nem olvadnak el, a gyerekek imĂĄdjĂĄk, hogy ha ropog a sĂŒti :). SzĂłval isteni finom cukrosan. De persze ez a fĂĄzis elhagyhatĂł, ha nem szeretnĂ©nk, akkor, ha kihĂ»lt a sĂŒtemĂ©ny, egy pici porcukorral hintsĂŒk meg, Ă©s Ășgy kĂnĂĄljuk a csalĂĄdunknak, vendĂ©geinknek.
*Tipp: A sĂŒtĂ”papĂrral, hogy kĂ©nyelmesen tudjĂĄl vele dolgozni, mielĂ”tt felhasznĂĄlod, gyĂșrd össze gombĂłccĂĄ, Ă©s vizezd be, nyomkod ki belĂ”le a vĂzet Ă©s nyisd szĂ©t, Ă©s mĂĄr hasznĂĄlhatod a tepsibe, Ăgy könnyebben tudod kezelni a sĂŒtĂ”papĂrt, ezt bĂĄrmikor hasznĂĄlhatod, ha a tepsit szeretnĂ©d kibĂ©lelni.
** Tipp: A sĂŒtĂ©si idĂ”, fĂŒgg a sĂŒtĂ”tĂ”l, mindenkĂ©ppen tĂ»prĂłbĂĄt vĂ©gezzĂŒnk egy hĂșstĂ»vel, hogy ha nem ragad a tĂ©szta közepe, akkor megsĂŒlt. Cseles, mert Ă©n sok gyĂŒmölcsöt szoktam rĂĄtenni, biztos, hogy ettĂ”l is fĂŒgg. Nekem a gĂĄz sĂŒtĂ”mön, tartalĂ©kon, pĂ©ldĂĄul 45-50 perc kellett, mert a közepe mĂ©g nem sĂŒlt meg, Ăgy a tetejĂ©t 35-40 percnĂ©l, mert az mĂĄr szĂ©p egyenletesen arany barnĂĄra sĂŒlt, letakartam alufĂłliĂĄval.
***Tipp: KĂ©szĂthetsz az alaptĂ©sztĂĄbĂłl gyĂŒmölcsös helyett: csokisat, ennĂ©l a vĂĄltozatnĂĄl, fĂ©l bögre tört csokolĂĄdĂ©t, vagy csokolĂĄdĂ© pasztillĂĄt Ă©s 2 ek cukrozatlan kakaĂłport hasznĂĄlj, ennyivel kevesebb a liszt.
***Ha mĂĄkosat szeretnĂ©l, ami szintĂ©n ?tuti? finom, Ă©n nagyon szeretem :), ebben az esetben a lisztet csökkentsĂŒk felĂ©re, Ă©s a mĂĄsik fele pedig darĂĄlt mĂĄk legyen.
***A kakaĂłs is kivĂĄlĂł pĂ©ldĂĄul szĂ©p mĂĄrvĂĄnyosan: 2/3 fehĂ©r tĂ©szta, a mĂĄsik 1/3 rĂ©szhez 2 ek cukrozatlan sima kakaĂłport keverjĂŒnk, a fehĂ©r tĂ©szta kerĂŒl a tepsi aljĂĄra Ă©s råöntjĂŒk a kakaĂłs tĂ©sztĂĄt, a felszĂnĂ©t Ăłvatosan megborzolgatjuk, egy kĂ©ssel, Ăgy lesz szĂ©p mĂĄrvĂĄnyos.
De akĂĄr fĂ»szereket is keverhetsz az alaptĂ©sztĂĄba. A sĂŒtemĂ©ny, azonban, ha magĂĄban kĂ©szĂted el, akkor is nagyon finom.
JĂł Ă©tvĂĄgyat!
Klarissza