Ez a sajt nem sajt 4. Medvehagymás sölyt
sponsored links
A sölyt (paneer) nagyon népszerû nálunk. Történetérõl a recept végén olvashatnak. Most nem ecettel, hanem citromlével készült. Lilahagymásat, petrezselymeset, fokhagymásat készítettem már. Barna kenyérrel a legfinomabb.
Hozzávalók:2 liter házi tej
2 csapott evõkanál só
33 ml citromlé
zúzott zöldbors
1 csokor medvehagyma
olajElkészítés:
A tejet felforraljuk, beleöntjük a sót és a citromlét. Kicsit fõzzük, amíg összekap. Hozzáadjuk a zöldborsot, az olajon megdinsztelt, apróra vágott medvehagymát, levesszûrõ szitán lecsepegtetjük. Gyorsan kell vele dolgozni, mert hamar összeáll. Ha kihûlt, már ehetjük is.
Legalább 25 éve hordunk házi tejet.
Nemcsak isszuk, hanem fel is dolgozzuk a tejet. Joghurtot, túrót és ezt a hamis sajtot is szoktam készíteni. Amikor befejezték a tejtermelést a gazdaságban, elkértem a receptet. Nagyvonalúan csak sajtnak nevezik, de valójában nem az, mert nincs benne oltó. Egy ehhez hasonló tejterméket Dél Ázsiában készítenek, ahol paneer-nek hívják (panír, ponír) Készítik citromlével vagy joghurttal is, de hasonló technikával, bár nem mindenütt tesznek bele sót. Rendszerint lenyomatják egy súllyal, vagy átgyúrják, sózzák, szeletelik, vagy darabolják. Fogyasztják külön uzsonnára süteményekkel, de ételbe is teszik. Ha édességhez használják, akkor tehéntejbõl készül.
Nem szeretem az idegen elnevezéseket, ezért megpróbáltam magyar nevet adni neki.
Sejt? Ez már "védett", hiszen biológiából ismerjük.Söjt? Ez jobb, mert hasonlít, de mégsem az. Végül is a sölyt mellett döntöttem.
Bibliás elmélkedés a recept végén.