Ez a sajt nem sajt 3. Borsos, petrezselymes sölyt
sponsored links
A recept a régi, csak ebben zöldbors van és vágott petrezselyem. A lila hagymás és a fokhagymás is nagyon finom. Rendszerint 2 literbõl készítem, most is, mert ennyi pont elfér a szûrõben. Ebbõl most 32 dkg lett. A recept 3 literhez adott.
Hozzávalók:
3 liter házi tej
3 csapott evõkanál só
50 ml 10%-os ecet
zöldbors
petrezselyem zöld
Elkészítés:
A tejet felforraljuk, beleöntjük a sót és az ecetet. Kicsit fõzzük, amíg összekap. Hozzáadjuk a fûszereket, és levesszûrõ szitán lecsepegtetjük. Gyorsan kell vele dolgozni, mert hamar összeáll. Ha kihûlt, már ehetjük is.
Legalább 25 éve hordunk házi tejet.
Söjt? Ez jobb, mert hasonlít, de mégsem az. Végül is a sölyt mellett döntöttem.
Hozzávalók:
3 liter házi tej
3 csapott evõkanál só
50 ml 10%-os ecet
zöldbors
petrezselyem zöld
Elkészítés:
A tejet felforraljuk, beleöntjük a sót és az ecetet. Kicsit fõzzük, amíg összekap. Hozzáadjuk a fûszereket, és levesszûrõ szitán lecsepegtetjük. Gyorsan kell vele dolgozni, mert hamar összeáll. Ha kihûlt, már ehetjük is.
Legalább 25 éve hordunk házi tejet.
Nemcsak isszuk, hanem fel is dolgozzuk a tejet. Joghurtot, túrót és ezt a hamis sajtot is szoktam készíteni. Amikor befejezték a tejtermelést a gazdaságban, elkértem a receptet. Nagyvonalúan csak sajtnak nevezik, de valójában nem az, mert nincs benne oltó. Egy ehhez hasonló tejterméket Dél Ázsiában készítenek, ahol paneer-nek hívják (panír, ponír) Készítik citromlével vagy joghurttal is, de hasonló technikával, bár nem mindenütt tesznek bele sót. Rendszerint lenyomatják egy súllyal, vagy átgyúrják, sózzák, szeletelik, vagy darabolják. Fogyasztják külön uzsonnára süteményekkel, de ételbe is teszik. Ha édességhez használják, akkor tehéntejbõl készül.
Nem szeretem az idegen elnevezéseket, ezért megpróbáltam magyar nevet adni neki.
Sejt? Ez már "védett", hiszen biológiából ismerjük.Söjt? Ez jobb, mert hasonlít, de mégsem az. Végül is a sölyt mellett döntöttem.