Extra gyors krumplis pogácsa kelesztés és szaggatás nélkül - fázisfotókkal

2014-05-23

sponsored links

Természetesen, mint ahogy minden ételemnek, ennek is van egy története. Úgy kezdõdött, hogy szegény Hangám beteg lett, elkapott egy jó kis vírust, amitõl napokig lázas volt és ment a hasa. Ilyenkor mi van? Diéta. Három napig csak rizst, krumplit, almát meg sárgarépát ehetett a lelkem. Mikor már úgy tûnt, kifelé haladunk a kórságból, még mindig csak óvatosan lehetett bõvíteni az ételpalettát. Mivel a fent említett alapanyagok láttán a harmadik nap már sikítófrászt kapott szegény gyerek, és a rizstõl (amit egyébként imád) azonnal az ellenkezõ irányba kezdett menekülni, a krumplit pedig már minden lehetséges formában elkészítettem neki, úgy gondoltam, így a lábadozási idõszakban már belefér egy kis csavar a dologba és az ötlött az eszembe, hogy csinálok neki egy jó kis krumplis pogácsát. El is kezdtem a neten kutakodni, amikor is ebbe a receptbe botlottam bele. Nagyon tetszett, hogy a recept írója azt ígérte, még másnap is könnyû, puha marad a pogácsa. Na nem mintha megérhette volna. :D Kicsit változtattam az összetevõk arányán, hogy kevesebb zsiradék legyen a tésztában, de így is nagyon finom lett.

Ez volt az elsõ eset, hogy megsütöttem ezt a pogit. Most viszont az történt, hogy egész délelõtt kint kertészkedtünk, így kissé megcsúsztam idõben az ebéd készítéssel, márpedig a pogácsának ebédre kellett elkészülnie, mert ez volt eltervezve a frankfurti leves mellé és pont. Mostanában igen nehezen szülöm meg, hogy mi legyen a napi menü, így képtelen lettem volna az utolsó pillanatban új tervvel elõállni, a frankfurti leves pedig adott volt, amellé meg nem passzol akármi stb, stb...

A fenti eszmefuttatásból következésképpen gyorsítanom kellett az eredeti folyamaton. Sikerült is, olyannyira, hogy bizton állíthatom, kedves Olvasó, hogy egy órán belül garantáltan friss krumplis pogácsa fog illatozni az asztalodon, ha Te is úgy teszel, ahogy én...

Íme az én verzióm:

Hozzávalók:
  • 3 db nagyobb burgonya
  • 40 dkg liszt
  • 2 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 15 dkg puha margarin
  • 1 tojás
  • kb 1,5 dl tej
  • 1 cs (2,5 dkg) instant élesztõ

Villám elkészítés:
Azzal kezdjük, hogy a krumplikat hajában megfõzzük. Ez mikróban mindössze 10 percet vesz igénybe. A módszert anyósomtól tanultam: a krumplikat tegyük egy hõálló, mikrózható, fedeles edénybe. Töltsünk bele ujjnyi vizet, majd zárjuk le a tetejét és tegyük be a mikróba maximum hõfokra, 10 percre. Ha nagyok a krumplik, vagy nem olyan erõs a mikrónk, lehet, hogy még két percre vissza kell tenni, de nálam ez elég ritkán szokott elõfordulni. Mialatt fõ a krumpli, a lisztet, az élesztõt, a sót, a cukrot, a margarint és a tojássárgáját készítsük a dagasztásra kiszemelt tálba (a tejet kissé langyosítsuk meg de majd csak a krumplival együtt adjuk a masszához). Ha csenget a mikró, a krumplikat azon melegében döfjük rá egy villára és hámozzuk meg, dobjuk egy tányérba és törjük össze. Immár a tejjel együtt ezt is hozzáadhatjuk a tésztához és jól kidagaszthatjuk. Ha van robotgépünk dagasztópálcával, azzal is mehet. Lágy tésztát kell, hogy kapjunk, de azért ne legyen egy merõ ragacs, tartsa a formáját. Ha ez nem így lenne, adjunk hozzá még egy kis lisztet.

Melegítsük elõ a sütõt 190-200 fokra.

Ha összeállt a tészta, gyúrjunk belõle egy gombócot...


... majd nyújtsuk ki 2-3 mm vékonyra.


Ez után jön egy kis hajtogatás: A tészta felsõ részét hajtsuk be a kétharmadáig...


... majd az alsó felét hajtsuk rá fel.


Ez után a bal szélét hajtsuk a tésztára szintén a kétharmadáig...


... majd a jobb szélét hajtsuk alá.


Ezt a procedúrát végezzük el még egyszer. Tehát nyújtsuk ki a tésztát és hajtogassuk. Ez azért kell, hogy a tészta szép réteges legyen, amikor megsül, illetve így négyzet alakú lesz, így sokkal könnyebb lesz egy nagyobb négyzetet nyújtani belõle.

Ha megvagyunk a hajtogatás komoly szertartásával, nyújtsuk ki a tésztát kb 1,5 cm vastagra. Fogjunk egy éles kést és egyszerûen kezdjük el felkockázni a tésztát kb 3*3 cm-es kockákra, de természetesen mindenkinek az ízlésére bízom, hogy mekkora pogácsákat szeretne. Ha a késünk ragadna, idõnként mártsuk lisztbe.


(Ezt a képet a blogger valamiért kizárólag elforgatva volt hajlandó feltölteni, de azért így is láthatóak a kockák, amit ki kellene hozni a dologból.)

Az így keletkezett kockákat a kés lapjával és a kezünkkel kicsit megformálgathatjuk, hogy szebbek legyenek, így azokból is kockákat lapogathatunk, amik nem sikerültek teljesen annak. Az így keletkezett pogácsákat tegyük sütõpapírral kibélelt tepsibe. Jelentem, a szaggatás-összegyúrás-szaggatás-összegyúrás-szaggatás... hosszas procedúráját ezennel megúsztuk.


A tésztából kimaradt tojásfehérjéhez öntsünk egy korty tejet, villával kissé kavarjuk össze, majd ezzel kenjük meg a pogik tetejét és már mehetnek is a sütõbe. 200 fokon kb fél óra alatt sülnek meg. Akkor jó, amikor így néznek ki:


Ugye, hogy megkelt? :)


A fotók nem lettek a legprofibbak, mert ahogy már említettem, sietnem kellett, de azért a lényeg látszik rajtuk. Remélem, segítettem! :)
(Három nap és négyszeri nekifutás után már sikerült is közzé tenni ezt a bejegyzést. Unatkozó kismamák...)

Folytats a blogon ... receptmesek.blogspot.com/2014/05/extr...

sponsored links

Keres?s