Expressz zsemlék
sponsored links
Megláttam az üzletben az Oetker új expressz instant élesztõjét és megkívántam a tudást, vajon mit tudhat.
Vettem egy csomaggal próbából.
Vettem egy csomaggal próbából.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 40 dkg tönköly fehér liszt
- 2 dl tejsavó
- 2 ek tejföl (+ 1 ek a teteje megkenéséhez)
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál nyírfacukor
- 4 dkg vaj
- 2 ek burgonyapehely
- 32 g Oetker expressz instant élesztõ
Töltelék a túrós zsemlébe: 3 db
- 20 dkg házi túró
- 3 tk nyírfacukor
- 1 marék zöld mazsola
Elkészítése:
A lisztet elkevertem az élesztõvel, a burgonyapehellyel, a cukorral és a sóval.
A közepébe mélyedést készítettem, abba raktam a felkockázott szobahõmérsékletû vajat, tejfölt, savót, és robotgéppel 6-7 percig dagasztottam.
Letakarva pihentettem negyed órát, mialatt szépen megnõtt.
Hat részre osztottam a tésztát, és háromból zsemlét formáltam úgy, hogy körbe forgatva a tészta szélét mindig maga alá gyûrtem. Másik három közepére tettem a cukrozott mazsolás túrót, tetején összecsíptem a tésztát, megfordítottam, majd ugyanúgy formáztam, mint üres társait.
A zsemléket sütõpapírral bélelt tepsibe ültettem. Tetejét vékonyan megkentem tejföllel.
180 fokra elõmelegítettem a sütõt, és 20-25 perc alatt megsütöttem.
Valóban nagyon gyorsan elkészíthetõ volt, de azért a hosszan kelesztett lágyabb, levegõsebb. Talán ki lehet próbálni több folyadékkal.
A blogban közölt receptjeim, fotóim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetõk más oldalakon. Ez alól kivételt képeznek azok a weboldalak, ahol nem közlik az egész írást, csak elsõ sorait, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.