Expressz sajtos pogácsa (dagasztás és kelesztés nélkül)
sponsored links
A teteje a sajttól ropogós, belül pedig puha a tészta. Hihetetlen, hogy szûk 1 óra alatt 5-6 hozzávalóval ennyire finom pogácsát lehet sütni...! De mivel Anyukám foszlott, régi könyvének receptjeiben még nem csalódtam, úgy gondoltam, nyugodtan kipróbálhatom és ismét egy klassz recepttel leszek gazdagabb. Így lett!
Rengeteg pogácsa receptem van itt a blogon (legalább 10, ha nem több), melyek egytõl egyig a kedvenceim. Mindegyiket más miatt szeretem, hiszen ízesítésben, hozzávalókban különbözõek. Szerepel egy villámgyors vajas-tejfölös is, ami nagyon népszerû nálam, de a mostani pogácsa még ezt is übereli. Ízben ugyanolyan finom, de az elkészítése még annál is egyszerûbb, mert most még az élesztõt sem kellett felfuttatni + sokkal kevesebb hozzávalóra volt szükség (például tojástakarékos).
A pogácsa és a fotók még szilveszterkor készültek, de sajnos csak most van idõm közzétenni.
A pogácsa és a fotók még szilveszterkor készültek, de sajnos csak most van idõm közzétenni.
Hozzávalók:
kb. 55 darabhoz
40 dkg finomliszt
kb. 20-22 dkg szobahõmérsékletû vaj
2 dl tejföl
3 dkg friss élesztõ
15 dkg reszelt sajt
(trappista, edami, cheddar stb.)
2-3 csapott teáskanál só - ízlés szerint + a sajttól függõen
+ a tetejére 1 tojássárgája és 1 evõkanál tej keveréke
és 5 dkg reszelt sajt
A pöttyös kézmûves kerámia 15 színben rengeteg formában megtalálható és megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- A tejfölben simára keverjük az élesztõt. A lisztben elkeverjük a sót és a reszelt sajtot, elmorzsolunk benne elõször csak 20 dkg vajat, majd összegyúrjuk az élesztõs tejföllel. Nem kell dagasztani, csak összegyúrni, és keleszteni sem! Jó lágy, de nem ragacsos tésztát kell kapnunk. (Ha nem elég lágy, gyúrjunk még hozzá pici vajat - vagy ha ragacsos, akkor kis liszt hozzáadásával korrigáljuk.)
- Kinyújtjuk ujjnyi vastagra, késsel berácsozzuk a tetejét és egy 4,5 cm átmérõjû pogácsaszaggatóval (ennek híján egy kis pohárral) kiszaggatjuk. (A maradék tésztát újra összegyúrjuk, nyújtjuk, rácsozzuk, szaggatjuk.)
- Sütõpapíros tepsire sorakoztatjuk a pogácsákat és a tetejüket lekenjük a tojássárgája + tej keverékével, majd meghintjük reszelt sajttal.
- Elõmelegített 180 fokos sütõben kb. 15-20 percig sütjük (aranybarnára). Hagyományos sütõben 200 fokon 15-20 percig.
Jó étvágyat!