Expressz croissant

2014-06-26

sponsored links

Nagyon szeretjük a croissant. Nekem a kedvencem a sajtos, de szeretjük baconnel vagy éppen csokisan is. Most sima, sajtos és sajtos-baconös készült.

IMG_0033



Nem éppen a leggyorsabb finomság, viszont elõre is elkészíthetõ és akár másnap reggel frissen kisüthetõ.

Próbáltam.

Hozzávalók:

20 dkg langyos tej

2 teáskanál cukor

1 teáskanál só

20 g friss élesztõ

50 dkg finomliszt

1 dl olaj

2 db tojás

12,5 dkg hideg vaj

1 db tojás a lekenéshez

bacon, (füstölt) sajt ízlés szerint

IMG_0026

Elõször a vajat tegyük be a hûtõbõl a fagyasztóba.

A lisztet egy tálba öntjük, közepébe mélyedést készítünk és beleöntjük a tejet, cukrot és elmorzsolva az élesztõt.

Hagyjuk, hogy az megkeljen.

Ezután elkezdjük beleöntjük az olajat és beleütjük a tojásokat, sózzuk és alaposan alaposan kidagasztjuk.

Ha elválik az edény falától készen is van.

Gyors kelesztõbenpikk-pakk a duplájára kelesztjük, ha nincs ilyenünk, kb. 40-45 percbe telik, mire megnõ a térfogata.

Ezután 8 részre osztjuk, kivirgoljuk és hagyjuk 20 percet letakarva kelni.

Ezután cipónként haladunk. Az elsõ cipót a tenyerünkkel kilapogatjuk. Nem túl nagyra. Erre reszeljük a sajt egyhetedét.

Erre kerül egy ismét kilapított cipó, rá vaj, a legutolsó cipóra már nem reszelünk vajat.

Kicsit összenyomjuk, majd ismét kelesztjük kb. 10 percet.

Ezután kinyújtjuk enyhén lisztezett felületen. Nagyjából fél méteres körré formáljuk, majd 12-16 cikkre vágjuk.

Én a sajt darabokat betekertem baconbe, a hosszabbik felére raktam a cikkeknek és feltekertem a kifliket.

Van, amelyikbe csak sajt került, van amelyik simán készült és van, amelyikbe úgy került a bacon, hogy hosszában a cikkre fektettem és úgy tekertem fel.

Sütõpapírral bélelt lemezekre tesszük õket tisztes távolságra, mert fognak még kelni.

180 fokra elõmelegített sütõben alsó-felsõ sütéssel kb. 20 perc alatt sültek szépre.

IMG_0034

Megkenhetjük elõtte egy felvert tojással õket, de anélkül is szépek lesznek.

IMG_0035

Ha szeretnénk reggelre frissen sütni, akkor tegyük egy tálcára (egymástól távolabb, mert fognak még kelni, ha akarjuk, ha nem), csomagoljuk folpackba és másnap reggel sütés elõtt picivel vegyük ki a hûtõbõl, hogy ne a 10 fokról kerüljön a 180 fokra, hanem legyen ideje picit észhez térni. :)

IMG_0027

Nagyon finom péksüti, szívbõl ajánlom. :)

Ha tetszett a recept, csatlakozzatok hozzám a Facebookon is! :)

Névtelen

Forrás: ÉletInfó


Folytats a blogon ... nassolonaplopo.cafeblog.hu/2014/06/26...

sponsored links

Keres?s