Expressz croissant
sponsored links
Nagyon szeretjük a croissant. Nekem a kedvencem a sajtos, de szeretjük baconnel vagy éppen csokisan is. Most sima, sajtos és sajtos-baconös készült.
Nem éppen a leggyorsabb finomság, viszont elõre is elkészíthetõ és akár másnap reggel frissen kisüthetõ.
Próbáltam.
Hozzávalók:
20 dkg langyos tej
2 teáskanál cukor
1 teáskanál só
20 g friss élesztõ
50 dkg finomliszt
1 dl olaj
2 db tojás
12,5 dkg hideg vaj
1 db tojás a lekenéshez
bacon, (füstölt) sajt ízlés szerint
Elõször a vajat tegyük be a hûtõbõl a fagyasztóba.
A lisztet egy tálba öntjük, közepébe mélyedést készítünk és beleöntjük a tejet, cukrot és elmorzsolva az élesztõt.
Hagyjuk, hogy az megkeljen.
Ezután elkezdjük beleöntjük az olajat és beleütjük a tojásokat, sózzuk és alaposan alaposan kidagasztjuk.
Ha elválik az edény falától készen is van.
Gyors kelesztõbenpikk-pakk a duplájára kelesztjük, ha nincs ilyenünk, kb. 40-45 percbe telik, mire megnõ a térfogata.
Ezután 8 részre osztjuk, kivirgoljuk és hagyjuk 20 percet letakarva kelni.
Ezután cipónként haladunk. Az elsõ cipót a tenyerünkkel kilapogatjuk. Nem túl nagyra. Erre reszeljük a sajt egyhetedét.
Erre kerül egy ismét kilapított cipó, rá vaj, a legutolsó cipóra már nem reszelünk vajat.
Kicsit összenyomjuk, majd ismét kelesztjük kb. 10 percet.
Ezután kinyújtjuk enyhén lisztezett felületen. Nagyjából fél méteres körré formáljuk, majd 12-16 cikkre vágjuk.
Én a sajt darabokat betekertem baconbe, a hosszabbik felére raktam a cikkeknek és feltekertem a kifliket.
Van, amelyikbe csak sajt került, van amelyik simán készült és van, amelyikbe úgy került a bacon, hogy hosszában a cikkre fektettem és úgy tekertem fel.
Sütõpapírral bélelt lemezekre tesszük õket tisztes távolságra, mert fognak még kelni.
180 fokra elõmelegített sütõben alsó-felsõ sütéssel kb. 20 perc alatt sültek szépre.
Megkenhetjük elõtte egy felvert tojással õket, de anélkül is szépek lesznek.
Ha szeretnénk reggelre frissen sütni, akkor tegyük egy tálcára (egymástól távolabb, mert fognak még kelni, ha akarjuk, ha nem), csomagoljuk folpackba és másnap reggel sütés elõtt picivel vegyük ki a hûtõbõl, hogy ne a 10 fokról kerüljön a 180 fokra, hanem legyen ideje picit észhez térni.
Nagyon finom péksüti, szívbõl ajánlom.
Ha tetszett a recept, csatlakozzatok hozzám a Facebookon is!
Forrás: ÉletInfó
Nem éppen a leggyorsabb finomság, viszont elõre is elkészíthetõ és akár másnap reggel frissen kisüthetõ.
Próbáltam.
Hozzávalók:
20 dkg langyos tej
2 teáskanál cukor
1 teáskanál só
20 g friss élesztõ
50 dkg finomliszt
1 dl olaj
2 db tojás
12,5 dkg hideg vaj
1 db tojás a lekenéshez
bacon, (füstölt) sajt ízlés szerint
Elõször a vajat tegyük be a hûtõbõl a fagyasztóba.
A lisztet egy tálba öntjük, közepébe mélyedést készítünk és beleöntjük a tejet, cukrot és elmorzsolva az élesztõt.
Hagyjuk, hogy az megkeljen.
Ezután elkezdjük beleöntjük az olajat és beleütjük a tojásokat, sózzuk és alaposan alaposan kidagasztjuk.
Ha elválik az edény falától készen is van.
Gyors kelesztõbenpikk-pakk a duplájára kelesztjük, ha nincs ilyenünk, kb. 40-45 percbe telik, mire megnõ a térfogata.
Ezután 8 részre osztjuk, kivirgoljuk és hagyjuk 20 percet letakarva kelni.
Ezután cipónként haladunk. Az elsõ cipót a tenyerünkkel kilapogatjuk. Nem túl nagyra. Erre reszeljük a sajt egyhetedét.
Erre kerül egy ismét kilapított cipó, rá vaj, a legutolsó cipóra már nem reszelünk vajat.
Kicsit összenyomjuk, majd ismét kelesztjük kb. 10 percet.
Ezután kinyújtjuk enyhén lisztezett felületen. Nagyjából fél méteres körré formáljuk, majd 12-16 cikkre vágjuk.
Én a sajt darabokat betekertem baconbe, a hosszabbik felére raktam a cikkeknek és feltekertem a kifliket.
Van, amelyikbe csak sajt került, van amelyik simán készült és van, amelyikbe úgy került a bacon, hogy hosszában a cikkre fektettem és úgy tekertem fel.
Sütõpapírral bélelt lemezekre tesszük õket tisztes távolságra, mert fognak még kelni.
180 fokra elõmelegített sütõben alsó-felsõ sütéssel kb. 20 perc alatt sültek szépre.
Megkenhetjük elõtte egy felvert tojással õket, de anélkül is szépek lesznek.
Ha szeretnénk reggelre frissen sütni, akkor tegyük egy tálcára (egymástól távolabb, mert fognak még kelni, ha akarjuk, ha nem), csomagoljuk folpackba és másnap reggel sütés elõtt picivel vegyük ki a hûtõbõl, hogy ne a 10 fokról kerüljön a 180 fokra, hanem legyen ideje picit észhez térni.
Nagyon finom péksüti, szívbõl ajánlom.
Ha tetszett a recept, csatlakozzatok hozzám a Facebookon is!
Forrás: ÉletInfó