Eton mess

2017-06-03

sponsored links















Azt hiszem, hogy ennél egyszerûbb epres nyári desszertet keresve sem lehetne találni, ráadásul nagyon egyszerûen és gyorsan elkészül. 10 perces mutatvány, aztán már kanalazhatjuk is. A lágy tejszín, a ropogós habcsók és az édes eper triumvirátusa teljes összhangban van az angliai Eton Collage híres desszertjében. Én a habcsókokat már elõzõ nap megsütöttem, de a bolti változat is megfelelõ, ha nincs kedvünk a nyári forróságban habcsókot sütögetni. Ha gyerekek nem fogyasztják, akkor valamilyen illatos likõrrel is megbolondíthatjuk. Ne hagyjátok ki, eperszezonban legalább egyszer ki kell próbálni, mert nagyon finom!


Eton  mess

Hozzávalók:
4-6 személyre

eton mess:

  • 50-60 dkg eper
  • 3-5 ek porcukor (vagy ízlés szerint)
  • 5 dl habtejszín
  • 10 dkg habcsók

házi habcsók:

  • 3 nagy tojásfehérje
  • 20 dkg átszitált porcukor
  • 1/2 tk frissen facsart citromlé (vagy 1/2 tk ecet)
  • 1/2 tk kukoricakeményítõ
  • csipet só

desszert díszítéséhez:

  • eper
  • citromfû 

Elkészítése:

  1. Az epret megtisztítjuk, megmossuk, leszárítjuk, feldaraboljuk.
  2. Megszórjuk a cukorral, kicsit állni hagyjuk.
  3. A tejszínhabot felverjük. (nem kell teljesen keményre)
  4. A felvert tejszínhabba belemorzsoljuk a habcsókot, hozzáadjuk az epret, óvatosan összeforgatjuk, vagy a habcsókos tejszínt az eperrel váltakozva üveg poharakba vagy kehelybe lerétegezzük.
  5. Azonnal tálaljuk!

Habcsók elkészítése:

  1. A sütõt elõmelegítjük 100-120°C-ra. 
  2. A tojásfehérjéket csipet sóval félkemény habbá verjük, majd kanalanként hozzáadjuk a porcukrot, mindig megvárva, míg a hab teljesen felveszi azt.
  3. Ezután a robotgép legnagyobb fokozatán 5 percig verjük a habot, míg az szép fényes és kemény nem lesz.
  4. Ekkor hozzáadjuk a keményítõt és a citromlevet is, további 1-2 percig keverjük.
  5. Szilikonos sütõpapírral bélelt tepsire kanállal halmokat rakunk belõle vagy csillagcsöves nyomózsákba téve nyomunk halmokat.
  6. Kb 50-60 perc alatt készre sütjük, majd kikapcsoljuk a sütõt, nyitott ajtó mellett hagyjuk kihûlni a habcsókokat, ez idõ alatt kicsit meg is szikkadnak.
  7. Ha a habcsókok kihûltek, légmentesen záródó dobozban 1 hétig elállnak.











Folytats a blogon ... azotthonizei.blogspot.com/2017/06/eto...

sponsored links

Keres?s