Eszterházy- torta, házassági évfordulóra :)
sponsored links
A férjem imádja ezt a tortát. Már régebben egyszer megsütöttem. Ma ismét elkészítettem, a házassági évfordulónkra.
Nagyon- nagyon finom lett. :)
Hozzávalók:
A tésztához:
- 8 tojásfehérje
- 18 dkg. cukor
- 20 dkg. darált dió
- 4 dkg. liszt
- csipetnyi só
A krémhez:
- 4 dkg. liszt
- 3 tojás sárgája
- 3,5 dl. tej
- 25 dkg. margarin
- 10 dkg. cukor
A mázhoz:
- 12 dkg. fehér csokoládé
- 2 ek. olaj
- 5 dkg. étcsokoládé.
Elkészítés:
A tojásfehérjét a sóval félig felvertem, majd két adagban hozzákevertem a cukrot, így vertem tovább kemény habbá.
A tészta többi hozzávalóit óvatosan belekevertem a habba.
Sütõpapírra kirajzoltam 5 db. 23 cm. átmérõjû kört, és a papírokra kentem a tésztát, majd elõmelegített 180 C fokos sütõben kb. 10 perc alatt megsütöttem õket egyenként.
A sütõbõl kivéve picit vártam, és lehúztam róluk a papírt. A tésztákat kihûtöttem.
Közben elkészítettem a krémet.
A tojássárgákat a liszttel és kevés tejjel elkevertem csomómentesre, majd hozzáadva a cukrot és a maradék tejet is állandóan kevergetve sûrûre fõztem. Kihûtöttem.
A margarint habosra kevertem, és két részletben hozzákevertem a kihûlt krémet is.
A tésztalapokat a krémmel megkentem, majd kevés krémet hagyva az oldalára is kentem belõle, és beszórtam darált dióval.
A tetejére a fehércsokit az olajjal mikróban megolvasztottam. Az étcsokit pici olajjal szintén a mikróban megolvasztottam, és zacskó segítségével köröket rajzoltam a fehér csokira. Fogpiszkálóval középrõl kifelé haladva megmintáztam.
Érdemes néhány órát állni hagyni, mielõtt felszeleteljük.
A fehércsoki nagyon hamar megkötött, ezért nem igazán sikerült szépre a mintázat.
:)