Esküvõi meztelen torta,élõ virágokkal díszítve/ Wedding naked cake
sponsored links
Kedves kolléganõm esküvõjére késztettem ezt a tortát. Szûk családi esküvõje volt és ezért 28 szeletes tortát találtam ki neki. A tortában visszaköszönt a csokrában lévõ rózsa,és mivel macaron függõ ezért belecsempéztem neki a macaronból is. Fehér csokoládés mascarponekrémmel töltöttem meg és divatos küllemet varázsoltam neki.
Annyira egyszerû elkészíteni ezt a fajta esküvõi tortát,hogy úgy gondoltam lépésrõl lépésre megosztom veletek hátha valaki kedvet kap az elkészítéséhez. Ez a torta durván 8000 ft.ból jön ki. Amit fontosnak tartottam leírni mert a cukrászdákba közel 40 ezer forintot elkérnek érte.
Lehet hogy nem olyan szép mintha egy profi cukrász készítette volna,de az íze biztosan sokkal finomabb! Sajnos fotózásnál nem vettem észre hogy egy kicsit összekentem a fényképezõgép lencséjét,ezért kissé homályosak lettek a fotók. Sokat gondolkodtam rajta hogy megírjam e emiatt ezt a bejegyzést,de mindenképpen megszerettem volna nektek mutatni hogyan és mennyibõl lehet kihozni egy kis esküvõi tortát,amit bárki eltud otthon készíteni.
Hozzávalók a 24 cm-es piskótához:
6 db közepes nagyságú tojás
12 evõkanál hideg víz
A tojások súlyával megegyezõ liszt és cukor
1 csomag sütõpor
Hozzávalók a 15 cm-es piskótához:
3 db tojás
6 evõkanál hideg víz
A tojások súlyával megegyezõ liszt és cukor
1/2 csomag sütõpor
Továbbá: 1 db 24 cm-es kerek kapcsos tortaforma,1 db 15 cm-es kerek kapcsos tortaforma,szilikonos sütõpapír.
Hozzávalók a fehér csokoládés mascarponekrémhez:
75 dkg mascarpone
l liter habtejszín
2 csomag 40 g. instant expressz zselatin fix-por
30 dkg fehér csokoládé
2 evõkanál olaj
1 evõkanál vanília aroma
Hozzávalók a díszítéshez:
3 db natúr színû macaron
3 db fogpiszkáló
3 szál élõ rózsa,rezgõ, zöld
3 db virágokhoz használt viola
( virágosoknál kapható)
1 db hurkapálcika
1 db magas lábú tortaállvány
Elkészítése:
Elsõ lépésben készítsük el a piskótákat.
Melegítsük elõ a sütõt 170 fokon,gáznál az 1-2 fokozat közzé állítsuk a gombot.
A nagyobb piskótához mérjük meg egészben a tojásokat és jegyezzük fel a súlyukat.
Üssük fel egy tálba õket és adjuk hozzá a vizet és a tojások súlyával megegyezõ cukrot.
Gépi habverõvel addig verjük amíg a cukor el nem olvad,vagyis szép krémes habos állagú nem lesz.
Ekkor kimérjük a tojások súlyával megegyezõ lisztet és összekeverjük a sütõporral,majd egy fakanál segítségével belekeverjük a tojáshabba.
A 24 cm-es tortaforma aljába vágjunk egy méretre megfelelõ szilikonos sütõpapírt és tegyük bele,majd öntsük rá a piskóta tésztát. Egyenletesen oszlassuk el a formában,és tegyük a sütõbe sülni.
Fontos,hogy az elsõ 15 percben ne nyissuk ki a sütõt,mert különben összeesik a piskótánk!
Tû próbáig sütjük.
Tû próba: Amikor már úgy látjuk hogy jó a piskótánk,ellenõrizzük le hogy a belseje is megsült e.
Szúrjunk bele egy hústût és amikor kihúzzuk a piskótából és tiszta marad akkor el készült a piskótánk,ekkor vegyük ki a sütõbõl és hagyjuk a formában kihûlni.
Viszont ha ragacsos marad a tû felülete,ez azt jelenti hogy a piskótánk még nem sült meg.
Ilyenkor tegyük vissza a sütõbe és süssük tovább.
Második lépésben hasonló módon készítsük el a 15 cm-es piskótánkat is.
A tészta elkészítése megegyezik a 24 cm-es piskótáéval.
Harmadik lépésbe készítsük el a krémet.
A tejszínhabot a zselatinporral verjük fel kemény habbá és tegyük félre.
A mascarponét habosítsuk fel,tegyük félre.
( Itt jegyezném meg,hogy én soha nem adok hozzá porcukrot mert a piskóta már elég édes,de ha valaki szeretne adhat hozzá 15 dkg porcukrot)
A csokoládét az olajjal vízgõz felett olvasszuk fel,majd hûtsük ki langyosra.
Adjuk hozzá a mascarponéhoz a felvert tejszínhabot és keverjük hozzá az olvasztott csokoládét és az aromát. Együtt is habosítsuk fel.Ezzel a mûvelettel el is készült a krémünk.
Negyedik lépésben töltsük be a tortákat.
A kihûlt piskóta karikákat vegyük ki a formákból,de ne húzzuk le róluk a sütõpapírt.
Vágjuk fel három - három egyenlõ részre.
A formákat mossuk el és töröljük szárazra.
A krémbõl mérjünk ki 600 grammot és tegyük félre.
A többi krémet egyenlõ arányba osszuk el és a formába töltsük vissza a tortalapokat,úgy hogy a piskóta teteje kerüljön alulra és az alja pedig a tetejére fedõ lapként kerüljön rá.
Ha jól dolgoztunk akkor mind két tortakarikába három lap közzé két-két adag krémet töltöttünk be,és a sütõpapíros piskótalap került legfelülre.
Tegyük egy éjszakára a hûtõszekrénybe dermedni.
A maradék krémet is rakjuk be a hûtõbe,mert erre már csak a torta befedésekor lesz szükségünk.
Másnap:
A maradék krémet egy gépi habverõvel habosítsuk fel.
Vegyük elõ a tortáinkat és óvatosan a forma oldala mentén vágjuk körbe,majd emeljük ki belõle.
Húzzuk le mind két torta tetejérõl a sütõpapírt.
A tortaállvány lapjára kenjük egy keveset a krémbõl.
A többi krémet osszuk el és külön külön vonjuk be vele a tortáinkat.
Vékonyan, kerüljön rá a krém,és semmi esetre se vonjuk be a torta oldalát vastagon a krémmel.
Naked - meztelen tortákra az jellemzõ hogy kissé el van nagyolva és néhol kilátszanak a piskótatészták. A nagyobb bevont torta alá egy nagy pengéjû kést toljuk és emeljük fel a munkafelületrõl és tegyük rá a krémmel bekent tortaállványra.
Erre óvatosan emeljük rá hasonló módon a kisebb bevont tortánkat,majd a közepébe szúrjunk bele egy méretre levágott hurkapálcikát.
Ezzel rögzítsük a tortánkat.
A díszítéshez vágjuk a viola méretéhez le a rózsákat és kössünk hozzá egy egy szál zöldet és rezgõt.
A fiolákba öntsük vizet és rakjuk rá a gumis tetejüket,majd a rajta lévõ lukba szúrjuk bele a megkötött virágot.
A viola hosszú végét is vágjuk le a torta méretéhez és egyesével szúrjuk a két torta közzé középre õket,egymáshoz szorosan.
A macaronokba szúrjunk fogpiszkálót és a virágok köré szúrjuk bele a tortába.
Ezzel mûvelettel el is készült a divatos naked-meztelen esküvõi tortánk.
Remélem hasznos volt a bejegyzésem és bátran hozzá mertek majd fogni egy ilyen torta készítéséhez.