Erõs Pistás tepsis sült csirke
sponsored links
Az Erõs Pista nálam házi. Nem Univeres szerencsére, mert amúgy asszonyverõs magyarkodós elmebajos cégek kíméljenek.
A tegnapi ebédünk. Sok dolgom volt, úgyhogy egyszerû és gyors fogást akartam készíteni. A "mindent bedobálok a tepsibe és már indulok is" kategória egyik újabb darabja. Semmi extra, de nekünk nagyon ízlett.
8 csirke felsõcomb és 8 csirkeszárnya (persze lehet egész comb is, melle is, ki mit szeret)
1,5 kg krumpli
8 gerezd fokhagyma
5 babérlevél (kisebb)
2 teáskanál szárított oregano vagy kakukkfû vagy zsálya vagy tárkony vagy majoránna vagy bazsalikom (szabadon választott zöldfûszer)
só
1 evõkanál Erõs Pista
1 kis fémdobozos sûrített paradicsom
2 teáskanálnyi méz
2 dl száraz fehérbor
2 dl víz
4-6 evõkanálnyi olívaolaj
A húst megtisztítjuk, majd besózzuk finoman (mert az Erõs Pista is sós), aztán az Erõs Pistát, sûrített paradicsomot is hozzáadjuk 2 evõkanál olívaolaj társaságában, valamint a választott zöldfûszerrel együtt. A bor felét és a mézet is rácsurgatjuk a húsra. Azt egészet alaposan összekeverjük. Hagyjuk állni ebben a finom pácban a csirkét, míg megtisztítjuk a burgonyát és a fokhagymagerezdeket.
A krumplit nagyobb darabokra vágjuk, a fokhagymagerezdeket egyben hagyjuk, sózzuk, olajozzuk alaposan és elterítjük a nagy gáztepsiben, a babérleveleket is a krumplidarabok közé téve. Rátesszük a pácolt csirkedarabokat is. A maradék bort a krumpli alá öntjük a vízzel együtt, az egészet alufóliával lefedjük és 180 fokon 40 percig sütjük, majd levéve a fóliát, sütjük még 20 percig, míg a burgonya is, és a csirkedarabok is pirosas színt kapnak.
Ha nagyon elsülné a levét pótoljuk vízzel, mikor levesszük a fóliát. Úgy süljön készre, hogy a fokhagymagerezdek ne égjenek meg, és egy pici szaft maradjon az étel alatt.
Fejes salátával tálaljuk.
Tipp: Nem csak csirkével jó ez a pác, de sertésoldalasból sütve is nagyon finom. Almadarabokat, májat is tehetünk a tepsibe, nem fogja elrontani.