Erzsébet királyné tortája
sponsored links
Erzsébet királyné torta |
Hozzávalók a tésztához:
7 tojásfehérje
7 evõkanál kristálycukor
7 deka kókuszreszelék
2 evõkanál finomliszt
10 deka mák - nem õrölt!
1 kiskanál szódabikarbóna
Krém hozzávalói:
7 tojássárgája
15 deka cukor
6 evõkanál finomliszt
2 csomag vaníliás cukor
8 deci tej
20 deka vaj
Kekszréteg:
25 deka omlós kakaós keksz
Hab a tetejére:
fél liter habtejszín
2 zacskó habfix
Díszítés:
csokidara, kakópor, vagy ízlés szerint
Elõször a tésztát sütöttem meg.
A tojásfehérjékbõl a cukorral (én csipet sót is tettem bele) kemény habot vertem, majd a szárazon összekevert többi hozzávalót fakanállal óvatosan belekevertem. A masszát egy kikent, kilisztezett 28 centi átmérõjû formába belesímítottam, majd 180 fokra elõmelegített sütõben kb 20 perc alatt megsütöttem. Félidõben letakartam a tetejét, mert nagyon pirult.
Míg a piskóta hûlt, megfõztem a krémet.
Egy lábasba beletettem a vaj kivételével az összes hozzávalót, és a kézi habverõ legkisebb fokozatán jól elkevertem - a tejet apránként adagoltam hozzá, így nem lett csomós. Tûzre tettem az edényt, és folytonos kevergetés mellett sûrû krémmé fõztem. Amikor már jól kihûlt, de még nem teljesen, akkor kevertem bele a vajat.
Torta összeállítása:
A tortalap köré állítható tortakeretet tettem, és a kihûlt vaníliás krémet rákentem a lapra. Kiraktam a kakaós kekszekkel és kis idõre hûtõbe tettem.
A tejszínt a fixálókkal kemény habbá vertem- bár a recept nem írja, én tettem bele 2 csapot evõkanál porcukrot. Rásímítottam a kekszréteg tetejére, és éjszakára hûtõbe tettem.
A receptet Katalin konyhája-ból hoztam, és nagyon megköszönöm Katinak, mert érthetõen leírta, valamint fázisfotókkal illusztrálta a készítés menetét.
Nekem egy kis malõröm volt a tortával, amikor leemeltem róla a keretet. Ezért nem is akartam beírni a blogba, de végül úgy döntöttem, hogy beteszem, hisz bárki járhat hasonlóan.
Szóval a torta alaplapja 28 centis volt, de én 23 centis keretbe beleszorítottam, amikor pedig levettem a keretet, a torta alja "kirúgta" magát, és a krém elkezdett folyni lefelé....?
Kicsit a fagyóba tettem, késõbb már úgy-ahogylehetett szeletelni.
Kinézete ellenére sikert arattam vele, mert nagyon finom volt. ?
Nekem egy kis malõröm volt a tortával, amikor leemeltem róla a keretet. Ezért nem is akartam beírni a blogba, de végül úgy döntöttem, hogy beteszem, hisz bárki járhat hasonlóan.
Szóval a torta alaplapja 28 centis volt, de én 23 centis keretbe beleszorítottam, amikor pedig levettem a keretet, a torta alja "kirúgta" magát, és a krém elkezdett folyni lefelé....?
Kicsit a fagyóba tettem, késõbb már úgy-ahogylehetett szeletelni.
Kinézete ellenére sikert arattam vele, mert nagyon finom volt. ?
Csokitojásokkal díszítettem |
Ezt a tortát feltétlenül megismétlem, annyira finom volt! Remélem,
arról már szebb fotót tudok mutatni.
Még sokféle étel és sütemény készült az ünnepre. Van amirõl azért nem teszek bejegyzést, mert már van olyan, de idõhiány is oka, hogy majd késõbb posztolom némelyiket.
Azért mutatok 1-2 fotót...
A lányoknak (unokáknak) madárkákat is formáztam kalácstésztából. Dorka unokám napokig dédelgette, mielõtt megette volna. ?
Kapros-túrós rétes is volt sósan, a joghurtos, vagy másképp az ún. panelrétes.arról már szebb fotót tudok mutatni.
Még sokféle étel és sütemény készült az ünnepre. Van amirõl azért nem teszek bejegyzést, mert már van olyan, de idõhiány is oka, hogy majd késõbb posztolom némelyiket.
Azért mutatok 1-2 fotót...
Foszlós fonott kalácsbó 4 db-ot sütöttem |
Kapros-túrós sós panelrétes |
Gombás-zöldséges marhahús |