Erdélyi málé
sponsored links
Egy hagyományos, már-már elfeledett sütemény.
Erdélyi málé
Hozzávalók: 1,25 liter tej, 10 dkg cukor, 2 csipet só, 2 tojás, 5 dkg vaj, 1 teáskanál sütõpor, 30-35 dkg kukoricaliszt (finom szemcséjû kukoricadara), 2 tasak vaníliás cukor; továbbá: vaj, liszt, porcukor.
Elkészítése: Egy tálba öntjük a jól meglangyosított tejet, hozzáadjuk a cukrot, a sót, a vaníliás cukrot, a vajat és a felvert tojást, majd belekeverjük a sütõporral elvegyített kukoricalisztet. Állni hagyjuk kb. 1 órát, miközben néha átkavarjuk, majd a masszát sütõpapírral bélelt, vajjal jól megkent és liszttel megszórt közepes méretû tepsibe öntjük. 180 fokra elõmelegített sütõben ? de ha túlságosan pirulna, kissé csökkentve a hõt ? 45-50 perc alatt készre sütjük. Langyosan a legfinomabb. Kínálhatjuk önmagában, ízesített tejföllel, vagy valamilyen finom, savanykás lekvárral.
Megjegyzés: Tej helyett hígabb joghurttal vagy aludttejjel is készíthetõ.