ERDÉLYI KONYHA januári lapszáma - Trendó lapszemléje
sponsored links
A lapszám a Szent Vince és a borászok c. cikkel kezdõdik. Az írás ismeretterjesztõ jellegû, betekintést ad a január 22.-i Vince naphoz fûzõdõ idõjóslásokról, népi hagyományokról, hiedelmekrõl, melyek a borászok, szõlõmûvesek körében terjedtek el. Aki nem tudja, hogy a népmesébõl jól ismert "kisgömböc" a disznónak melyik része is, az megtudhatja a cikkbõl, melyet nem illendõ dicsérni, mivel jómagam írtam. A képet jó kompozíciójú és színvilágú fotó illusztrálja, mely nem az én felvételem, tehát nyugodt szívvel méltatom.
A következõ négy oldalon a Hónap gazdaasszonya rovat következik. Ezúttal a fõszerkesztõ osztja meg az olvasókkal néhány saját ételkreációjának titkait. György Ottilia a kreatív háziasszonyok közé tartozik, gyakran kísérletezik új ételek létrehozásával. Gránátalmaszósz receptjét én is ki fogom próbálni! Ottis szemmel láthatóan kedveli a birsalmát is, több ételében alkalmazza ezt, a magyar konyhában meglehetõsen elhanyagolt gyümölcsöt. Nem mintha a sárgaborsó gyakoribb vendég lenne a konyhákban... kivétel a menzákat.
Egy újabb cikkben Sütõ Edith komplett, a téli szezonhoz illõ, ám mégsem túl nehéz menüt ajánl nekünk. Nekem a fokhagymás csirkecomb tetszett a legjobban, a könnyen elkészíthetõ, de mégsem túl szokványos karottás körettel, mely jól harmonizál a gusztusos krumplipürérózsákkal.
Vendégségbe invitálja az olvasót Fagyal Hajnalka. Kínálatából kiemelném az Erdélyben hagyományos, de az anyaországban kevéssé ismert lestyánnal ízesített finom levest és a többféle finom falatkából összerakott vendégtálat.
A brassói Kiss Éva a Barcaságban népszerû hajdani szász ételekbõl hozott ízelítõt. A cikk az 2012-ben induló új rovat elsõ darabja. Az Erdélyi tájak ízei c. cikksorozat kitûzött célja az, hogy felmutassa a sokszínû, soknemzetiségû, gazdag kulináris hagyományokkal bíró Erdély tájegységeinek eltérõ fõzési szokásait, mindennapi és különleges ételeit. Kritikai észrevételem csak annyi, hogy egy ilyen nagy vállalkozás talán megérdemelt volna egy elõzetes tanulmányt, érdeklõdést felkeltõ, kedvcsináló ...