Erdei mályva (Malva sylvestris) és papsajtmályva (Malva neglecta), mint ehetõ vadnövények. Mályvás receptek ízelítõje
sponsored links
Az erdei mályva (Malva sylvestris) és a papsajt papsajtmályva (Malva neglecta) a legismertebb vadon növõ mályvafélék közé tartoznak. A papsajtot a zöld éretlen termést gyerekkorban sokan csemegéztük. Gyógynövényként is ismertek, de a hajtás és a virág, ill. általában a fiatal növényi részek, így a zöld, éretlen termés ehetõ is. Fiatal hajtása nyersen salátának, fõzve levesnek, fõzeléknek készíthetõ, nagyobb levelei megtölthetõk, virága pedig szép, ehetõ étel- és italdísz. A mályvatermés zölden, éretlenül - ez ugye a "papsajt" - több más faj éretlen terméséhez vagy bimbójához hasonlóan kapriszerûen (sós-ecetesen), vagy csak ecetesen savanyítva készíthetõ el. Felhasználható salátákba, szendvicsekre.