Erdei gombás paprikás krumpli
sponsored links
Cserekereskedelem, a falusi élet gyönyöre. Némi házi bodzaszörpért cserébe friss eredi gombát kaptunk. Õszi vargányát májusban. Kicsit megkavarodott az erdõ is a nem létezõ tél és a korábban érkezõ tavasz miatt. Az esõ meg csak szakadt, hogy véletlenül se tudjunk bográcsban fõzni?
Erdei gombás paprikás krumpli csináltam, jó sûrû szafttal, kakukkfûvel, és még házi savanyúságot is ettünk hozzá (bébi cukkini, bébi patisszon, almapaprika, halálgolyó). Vidéken jó. A tenyerem meg vízhólyagos a fapakolástól? Hiába, ilyen az, ha nem szokja a paraszt kissé eltunyult ex-vidéki, már fõvárosi asszony a szántást.
Elõkészítés: 10 perc
Fõzési idõ: kb. 30 perc
Hozzávalók (4 ? 5 fõre):
kb. 1 kg újkrumpli
1 nagy fej vöröshagyma
1 kis szelet füstölt szalonna felkockázva
2 kisujjnyi vastag szelet füstölt szalonna felkockázva
1 paradicsom
1 kisebb fehér paprika
3 gerezd fokhagyma
3 db vargánya, 2 db kékhátú galambgomba, némi rókagomba
1 szál házi füstölt kolbász
só, bors
1 tk. szárított majoránna
1 tk. szárított borsikafû
2 tk. szárított kakukkfû
4 ? 5 mk. édes piros paprika
A hagymát, fokhagymát és az újkrumplit megpucoltam. A krumplit cikkekre vágtam, a hagymát és a szalonnát felkockáztam. Felkarikáztam a kolbászt. A fokhagymagerezdeket egészben hagytam.
Egy fazekat hevíteni kezdtem, beletettem a szalonnát és a vöröshagymát, kissé sóztam és közepes lángon párolni kezdtem. A gombát gyorsan megmostam, hogy ne szívja meg magát nagyon vízzel. A vargányát és a galambgombát nagyobb darabokra vágtam, a rókagombát egészben hagytam, aprók voltak.
Amikor a hagyma megpuhult és a szalonna kieresztette a zsírját, hozzáadtam a gombákat, a felkarikázott kolbászt, és kicsit erõsebb lángon pár percig pirítottam. Kevergettem, nehogy leégjen. Ezután a fazekat lehúztam a tûzrõl és a hagymás szalonnás gombás keveréket megszórtam a piros paprikával. Alaposan összekevertem, kicsit megint sóztam. Hozzáadtam egy megmosott, felkockázott paradicsomot és a fehér paprikát egészben, beletettem a krumplit és a fokhagymagerezdeket. Megszórtam majoránnával, borsikafûvel és a kakukkfûvel is. Borsoztam. Felöntöttem annyi vízzel, amennyi éppen ellepte. Fedõ alatt puhára fõztem 15 ? 20 perc alatt puhára fõztem. A végén még egy kis kakukkfûvel fûszereztem. Jó sûrû szaftja lett a sok hagymától.
Friss kenyérrel, tejföllel és házi savanyúsággal ettük.
A facebook-on is ott vagyok.
Héjában sült krumpli kakukkfüves, pirított gombával és krémsajttal
Gombaleves húsos csonttal
Sütõtökös ? gombás rétes
Póréhagymás köles kakukkfüves pirított gombával
Erdei gombás paprikás krumpli csináltam, jó sûrû szafttal, kakukkfûvel, és még házi savanyúságot is ettünk hozzá (bébi cukkini, bébi patisszon, almapaprika, halálgolyó). Vidéken jó. A tenyerem meg vízhólyagos a fapakolástól? Hiába, ilyen az, ha nem szokja a paraszt kissé eltunyult ex-vidéki, már fõvárosi asszony a szántást.
Elõkészítés: 10 perc
Fõzési idõ: kb. 30 perc
Hozzávalók (4 ? 5 fõre):
kb. 1 kg újkrumpli
1 nagy fej vöröshagyma
1 kis szelet füstölt szalonna felkockázva
2 kisujjnyi vastag szelet füstölt szalonna felkockázva
1 paradicsom
1 kisebb fehér paprika
3 gerezd fokhagyma
3 db vargánya, 2 db kékhátú galambgomba, némi rókagomba
1 szál házi füstölt kolbász
só, bors
1 tk. szárított majoránna
1 tk. szárított borsikafû
2 tk. szárított kakukkfû
4 ? 5 mk. édes piros paprika
A hagymát, fokhagymát és az újkrumplit megpucoltam. A krumplit cikkekre vágtam, a hagymát és a szalonnát felkockáztam. Felkarikáztam a kolbászt. A fokhagymagerezdeket egészben hagytam.
Egy fazekat hevíteni kezdtem, beletettem a szalonnát és a vöröshagymát, kissé sóztam és közepes lángon párolni kezdtem. A gombát gyorsan megmostam, hogy ne szívja meg magát nagyon vízzel. A vargányát és a galambgombát nagyobb darabokra vágtam, a rókagombát egészben hagytam, aprók voltak.
Amikor a hagyma megpuhult és a szalonna kieresztette a zsírját, hozzáadtam a gombákat, a felkarikázott kolbászt, és kicsit erõsebb lángon pár percig pirítottam. Kevergettem, nehogy leégjen. Ezután a fazekat lehúztam a tûzrõl és a hagymás szalonnás gombás keveréket megszórtam a piros paprikával. Alaposan összekevertem, kicsit megint sóztam. Hozzáadtam egy megmosott, felkockázott paradicsomot és a fehér paprikát egészben, beletettem a krumplit és a fokhagymagerezdeket. Megszórtam majoránnával, borsikafûvel és a kakukkfûvel is. Borsoztam. Felöntöttem annyi vízzel, amennyi éppen ellepte. Fedõ alatt puhára fõztem 15 ? 20 perc alatt puhára fõztem. A végén még egy kis kakukkfûvel fûszereztem. Jó sûrû szaftja lett a sok hagymától.
Friss kenyérrel, tejföllel és házi savanyúsággal ettük.
A facebook-on is ott vagyok.
Innen is szemezgethettek
Héjában sült krumpli kakukkfüves, pirított gombával és krémsajttal
Gombaleves húsos csonttal
Sütõtökös ? gombás rétes
Póréhagymás köles kakukkfüves pirított gombával