Erdei gomb?s, csal?nos, podagraf?ves t?lt?tt lep?nykeny?r p?rolt lila k?poszt?val

2023-12-03

sponsored links

Erdeigomb?s, vadz?lds?ges t?ltel?kes, serpeny?ben s?lt lep?nykeny?r vagy laposkeny?r nem csak otthon, de ak?r szabadt?z?n, erdei k?rnyezetben is k?sz?thet?. T?li f?l?k?t ?s sz?rke t?lcs?rgomb?t tal?ltam ez?ttal, ?gy az ker?lt a lep?nybe. T?l elej?ig m?g mindig szedhet? csal?n ?s podagraf? is, ?gy az is ment a lep?nybe.

Amikor erdei gomb?t haszn?lunk, az nem rendel?sre ?rkezik, ?gy azt ?s olyan mennyis?gben kell haszn?lni, amit adott az erd?. Ha keveset, akkor azt a keveset. Ha sokat ad, akkor sem kell t?lz?sba esni, akkor annyit gy?jts?nk, amennyit fel is tudunk haszn?lni.    

Elk?sz?t?s:

A t?szta ?leszt?vel ?s s?t?porral k?sz?lt, legink?bb a S?bors naan-keny?r receptje alapj?n, de ink?bb m?r csak ?rz?sre k?sz?tem. A t?szta hozz?val?i: 1,6 dl langyos v?z, 2 tk. cukor, m?sf?l tk. sz?r?tott ?leszt?, 25 dkg liszt, f?l tk. s?, negyed tk. s?t?por, 1 ek. ol?vaolaj. Az ?leszt?t, a langyos vizet ?s a cukrot ?sszekevertem, egy negyed ?ra m?lva kevertem hozz? a lisztet, a s?t, az olajat ?s a s?t?port, majd a t?szt?t k?zzel addig dagasztottam, m?g m?r nem ragadt ?s egyben mozgott. Meleg helyen, lefedve, k?tszeres?re kelt, majd lisztezett deszk?n gyerek?k?lnyi gomb?c?kra osztottam, ?s hagytam 10 percet kelni ?ket. 

A t?ltel?khez a gomb?kat (t?li f?l?ke, sz?rke t?lcs?rgomba, de m?s gomba is haszn?lhat? term?szetesen) megtiszt?tottam, foly? v?zben megmostam, lecsepegtettem. A sz?rke t?lcs?rgomb?t el?f?ztem, lev?t el?nt?ttem, majd a nagyobb gomb?kat kisebbre v?gtam. Egy nagyobb s?rgar?p?t lereszeltem, p?r gerezd fokhagym?t apr?ra v?gtam. A csal?nt el?zetesen blans?roztam, majd a podagraf?vel egy?tt apr?ra v?gtam. Kev?s olajon illatosra pir?tottam a fokhagym?t, majd hozz?adva a r?p?t, a vadz?lds?geket ?s a gomb?kat, b?ven f?szerezve (t?bb major?nna ?s t?rt fekete bors, kev?s k?m?ny, kev?s oreg?n?, s?) puh?ra p?roltam. 

Mikor valamennyit h?lt, megt?lt?ttem vele a lep?nyeket. A gomb?cokat olajos k?zzel korong alak?ra kih?ztam. (A serpeny?s lep?nykenyerek k?sz?t?se k?zben a munkafel?letet olajjal kenem, nem lisztezem, mert a liszt meg?g s?t?s k?zben a lep?nyen.) Minden m?sodik t?szta k?zep?re b?ven halmoztam a gomb?s t?ltel?kb?l, a lep?nyek fel?be sajtot is b?ven reszeltem, majd befedtem egy m?sik k?r alak?ra h?zott t?szt?val ?gy, hogy az als? t?szta oldal?t r?hajtogattam a fels?re ?s k?zzel egyengettem kerekre ?s laposra a lep?nyk?ket. A k?sz, megt?lt?tt lep?nyek mindk?t oldal?t olajjal kikent serpeny?ben foltos aranybarn?ra s?t?ttem. S?t?s k?zben a serpeny?t lefedtem. A t?szta vastags?ga lehet ?zl?s k?rd?se is, lehet v?konyabbra ?s vastagabbra is kih?zni, de ha vastagabb, akkor lassabban, kisebb l?ngon/kisebb h?n kell s?tni, hogy ?ts?lj?n teljesen. 

P?rolt lila k?poszt?val ?s s?s, fokhagym?s tejf?lm?rtogat?val finom volt. 

T?li f?l?k?sek m?g a blogon IDE kattintva b?ng?szhet?k.

Erdei gomb?s receptek b?ven IDE kattintva tal?lhat?k.

Csal?nos ?telek m?g IDE kattintva, podagraf?ves receptek pedig IDE kattintva b?ng?szhet?k.





Folytats a blogon ... erdokostolo.blogspot.com/2023/12/erde...

sponsored links

Keres?s