Erdei gomb?s, csal?nos, podagraf?ves t?lt?tt lep?nykeny?r p?rolt lila k?poszt?val
sponsored links
Erdeigomb?s, vadz?lds?ges t?ltel?kes, serpeny?ben s?lt lep?nykeny?r vagy laposkeny?r nem csak otthon, de ak?r szabadt?z?n, erdei k?rnyezetben is k?sz?thet?. T?li f?l?k?t ?s sz?rke t?lcs?rgomb?t tal?ltam ez?ttal, ?gy az ker?lt a lep?nybe. T?l elej?ig m?g mindig szedhet? csal?n ?s podagraf? is, ?gy az is ment a lep?nybe.
Amikor erdei gomb?t haszn?lunk, az nem rendel?sre ?rkezik, ?gy azt ?s olyan mennyis?gben kell haszn?lni, amit adott az erd?. Ha keveset, akkor azt a keveset. Ha sokat ad, akkor sem kell t?lz?sba esni, akkor annyit gy?jts?nk, amennyit fel is tudunk haszn?lni.
Elk?sz?t?s:
A t?szta ?leszt?vel ?s s?t?porral k?sz?lt, legink?bb a S?bors naan-keny?r receptje alapj?n, de ink?bb m?r csak ?rz?sre k?sz?tem. A t?szta hozz?val?i: 1,6 dl langyos v?z, 2 tk. cukor, m?sf?l tk. sz?r?tott ?leszt?, 25 dkg liszt, f?l tk. s?, negyed tk. s?t?por, 1 ek. ol?vaolaj. Az ?leszt?t, a langyos vizet ?s a cukrot ?sszekevertem, egy negyed ?ra m?lva kevertem hozz? a lisztet, a s?t, az olajat ?s a s?t?port, majd a t?szt?t k?zzel addig dagasztottam, m?g m?r nem ragadt ?s egyben mozgott. Meleg helyen, lefedve, k?tszeres?re kelt, majd lisztezett deszk?n gyerek?k?lnyi gomb?c?kra osztottam, ?s hagytam 10 percet kelni ?ket.
A t?ltel?khez a gomb?kat (t?li f?l?ke, sz?rke t?lcs?rgomba, de m?s gomba is haszn?lhat? term?szetesen) megtiszt?tottam, foly? v?zben megmostam, lecsepegtettem. A sz?rke t?lcs?rgomb?t el?f?ztem, lev?t el?nt?ttem, majd a nagyobb gomb?kat kisebbre v?gtam. Egy nagyobb s?rgar?p?t lereszeltem, p?r gerezd fokhagym?t apr?ra v?gtam. A csal?nt el?zetesen blans?roztam, majd a podagraf?vel egy?tt apr?ra v?gtam. Kev?s olajon illatosra pir?tottam a fokhagym?t, majd hozz?adva a r?p?t, a vadz?lds?geket ?s a gomb?kat, b?ven f?szerezve (t?bb major?nna ?s t?rt fekete bors, kev?s k?m?ny, kev?s oreg?n?, s?) puh?ra p?roltam.
Mikor valamennyit h?lt, megt?lt?ttem vele a lep?nyeket. A gomb?cokat olajos k?zzel korong alak?ra kih?ztam. (A serpeny?s lep?nykenyerek k?sz?t?se k?zben a munkafel?letet olajjal kenem, nem lisztezem, mert a liszt meg?g s?t?s k?zben a lep?nyen.) Minden m?sodik t?szta k?zep?re b?ven halmoztam a gomb?s t?ltel?kb?l, a lep?nyek fel?be sajtot is b?ven reszeltem, majd befedtem egy m?sik k?r alak?ra h?zott t?szt?val ?gy, hogy az als? t?szta oldal?t r?hajtogattam a fels?re ?s k?zzel egyengettem kerekre ?s laposra a lep?nyk?ket. A k?sz, megt?lt?tt lep?nyek mindk?t oldal?t olajjal kikent serpeny?ben foltos aranybarn?ra s?t?ttem. S?t?s k?zben a serpeny?t lefedtem. A t?szta vastags?ga lehet ?zl?s k?rd?se is, lehet v?konyabbra ?s vastagabbra is kih?zni, de ha vastagabb, akkor lassabban, kisebb l?ngon/kisebb h?n kell s?tni, hogy ?ts?lj?n teljesen.
P?rolt lila k?poszt?val ?s s?s, fokhagym?s tejf?lm?rtogat?val finom volt.
T?li f?l?k?sek m?g a blogon IDE kattintva b?ng?szhet?k.
Erdei gomb?s receptek b?ven IDE kattintva tal?lhat?k.
Csal?nos ?telek m?g IDE kattintva, podagraf?ves receptek pedig IDE kattintva b?ng?szhet?k.