EPRES-ÁFONYÁS MORZSASÜTI
sponsored links
Szeretem az omlós tésztából készült sütiket, mert gyorsan és könnyen elkészíthetõek. Nem kell várni a kelesztéssel, nem kell bajlódni a formázással, csak egyszerûen belenyújtani a tepsibe és kész. Hirtelen vendégeim érkeztek, úgy hogy gyorsan kellett valami finomat az asztalra tenni... Az omlós tészta ilyenkor a leghálásabb. Némi lekvár, friss gyümölcs és percek alatt kész a gyors sütemény. Mivel házi eperlekvárral feltankoltam télire és akadt a hûtõben egy csésze áfonya, mi más is lehetett volna az ízesítése mint ennek a két gyümölcsnek az egyvelege... Finom lett és porhanyós.
Hozzávalók a tésztához egy 20x20 cm-es tepsihez: 22 dkg liszt, 1/2 mokkáskanál sütõpor, 1 csipet só, 10 dkg cukor, 12 dkg vaj, 1 tojás sárgája. Töltelék: 4 evõkanál eper lekvár, 1 csésze áfonya.
A tészta hozzávalóit tálba tesszük, majd gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk belõle. 10 percre betesszük a mélyhûtõbe dermedni. Míg hûl a tészta addig az áfonyát megmossuk, a lekvárt átkeverjük. Kivajazunk és liszttel meghintünk egy kb. 20 x 20 cm-es tepsit. A tészta 2/3 részét a tepsibe nyújtjuk, rákenjük a lekvárt, majd rászórjuk az áfonyát. A maradék 1/3 tésztát, nagy lyukú rezelõn ráreszeljük a lekváros tésztára. Elõmelegített sütõben, 180 C-on, kb. 20 perc alatt készre sütjük a süteményt. Porcukorral meghintve tálaljuk.