Epres-vaníliás rakott piskóta
sponsored links
Gyerekkoromban bolti pudingporból készítettem és ez volt a rakott ~, pudingos ~ vagy épp krémes piskóta. Mikor melyik.
Ma többnyire fõzött krémmel készítem, de ha a lányaimat kérdezem, szerintük bolti pudinggal pont olyan jó, mint házival. Ha lusta vagyok vagy épp nincs itthon tojás, akkor szerintem is. ;) Most éppen eperrel rétegeztem, amíg még lehet szedni a kertbõl, aztán jöhet majd a váltás: meggy, málna, szeder, ribizli, barack...mikor mi, kinek mi. :)
Nincs igazán pontos recept hozzá: fõzök egy adag (sûrûbb) vaníliakrémet és rétegezem azzal, amivel szeretném vagy amire lehetõségem van. Általában 1 liter tejet használok el, ebbõl egy keveset (1-2 dl) kiveszek a piskóta locsolgatásához, a többséget pedig egy rúd vaníliával tûzre teszem. Forrásig melegítem, majd a tûzrõl levéve, fedõvel lefedve, legalább fél órán keresztül pihenni hagyom. Lehet egy napig is, csak akkor kerüljön be a hûtõbe is. ;)
A tojásokat a cukorral és a keményítõvel kikeverem. A tejet felmelegítem (elõtte vagy utána kiveszem belõle a vaníliarudat) és folyamatos kevergetés mellett hozzácsorgatom a tojásos keveréket. Kevergetve besûrítem, majd hûlni hagyom.
Amikor a krém már langyos, egy felfújtas tálba sorakoztatok egy réteg babapiskótát, amit kevés ...