Epres vaníliakrém tojáshabbal (reform)
sponsored links
Egy kis édesség, a madártejhez hasonló, ízében legalábbis, mert állagra sûrû, sodó jellegû. Nyírfacukorral édesítve egészséges, és nem hízlal, az eper pedig üdévé varázsolja ezt a desszertet.
A gyerekek imádják!
Hozzávalók:
- 500 g eper
- 280 g nyírfacukor
- 300 ml zsírszegény tej
- 100 ml zsírszegény fõzõtejszín
- 5 tojás
- 1 teáskanál vanília aroma
- csipetnyi só
Elkészítése:
- A tojások sárgáját 80 g cukorral kikavarjuk, felöntjük tejjel, és tejszínnel, majd fõni tesszük.
- Hozzáadjuk a vaníliát, és állandóan kavargatva, lassú tüzön addig melegítjük, amíg enyhén besûrûsödik. Ha felforraljuk, a tojás összecsomósodik!
- Rögtön levesszük a tûzrõl, és félretesszük hûlni.
- A tojásfehéjébõl egy csipet sóval habot verünk, majd lassan hozzáadagolunk 10 dkg cukrot, és kemény habbá verjük.
- Egy 2 liter vizet forralunk 10 dkg cukorral. Amikor felforrt, a lángot takarékra vesszük, két evõkanál segítségével a habból galuskákat formázunk, a vízbe csúsztatjuk, majd 3-4 percig pároljuk. Ezután szûrõkanállal egy tálra szedjük.
- Az epret megmossuk, megpucoljuk, és 10 dkg cukorral pürésítjük.
- Tálalás: a krémbõl öntünk egy tálra, rákanalazunk kevés eperpürét, és ráhelyezünk néhány habgaluskát.