Epres túróhabtorta.
sponsored links
Az epres, és túrós sütemények a kedvenceink közé tartoznak, így alig vártam hogy megjelenjen az üzletekben, és a piacokon az eper... Szerencsések mindazok, akiknek a kertjében megterem ez a finom gyümölcs, mert annak az íze is más. Tehát beszereztem a tortához az epret, túró is volt itthon, így kezdõdhetett is a tortakészítés. Mivel nem volt sem idõm, sem pedig kedven a sütéshez, így a torta alapja egy sütés nélküli kekszes alap. Az epret pár perc alatt puhára fõztem, majd pépesítve került az ízesített túróhoz, melyet végül egy nagy adag tejszínhabbal kevertem össze. A torta tetejérõl pedig a csokoládé sem maradhatott le......
Kekszes alap hozzávalói 24 cm-es tortaformához:
25 dkg Gyõri Édes keksz
12,5 dkg vaj
A kekszet daráljuk le, vagy morzsoljuk össze, majd adjuk hozzá a felolvasztott meleg vajat, és keverjük össze.
A tortaformát béleljük ki sütõpapírral, majd öntsük bele a vajas-kekszmorzsát, és egyenletesen lapogassuk el.
Ezután tegyük be legalább egy fél órára a hûtõbe, hogy kellõen lehûljön, közben pedig készítsük el a tölteléket.
Epres túróhab hozzávalói:
50 dkg eper
2 ek méz
1 cs vaníliás cukor
Az epret alaposan mossuk meg, daraboljuk fel, majd adjuk hozzá a mézet, és a vaníliás cukrot.
Ezután fõzzük pár percig, majd vegyük le a tûzrõl, botmixerrel pépesítsük, és hagyjuk teljesen kihûlni.
50 dkg túró
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
10 gramm porzselatin + 0,5 dl víz
4 dl Hulala (v. habtejszín)
A túrót nyomjuk át a krumplinyomón, vagy villával alaposan törjük össze. (Én krumplinyomóval csináltam, a savót kiöntöttem, és csak a száraz túrót használtam fel.)
Ezután adjuk a túróhoz a porcukrot és a vaníliás cukrot, a teljesen kihûlt pépesített epret, majd keverjük alaposan össze.
A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tûzrõl, adjuk hozzá a porzselatint, majd addig keverjük, hogy teljesen feloldódjon, és éppen csak langyos legyen.
Ezután öntsük az epres-túróhoz, és szintén keverjük alaposan össze.
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan, keverjük hozzá az epres-túróhoz.
Az elkészült epres-túróhabot egyenletesen öntsük a tortaformában lévõ kekszes alapra, majd tegyük vissza pár órára a hûtõbe, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.
Csokoládé ganache hozzávalói:
10 dkg csokoládé (70%-os)
1 tk vaj
1 dl Hulala (v. habtejszín)
Egy fém tálba tördeljük bele a csokoládét, adjuk hozzá a vajat és a tejszínt, majd gõzfürdõ fölött, állandó kevergetés mellett olvasszuk fel. Ezután vegyük le a gõzrõl, majd kevergetve hûtsük éppen csak langyosra. (Egy szép, selymes csokoládékrémet kapjunk.)
A hûtõbõl vegyük ki a tortát, majd egyenletesen öntsük rá a csokoládékrémet. Ezután tegyük vissza a hûtõbe, hogy a csokoládé megdermedjen a tetején.
Tálalás elõtt vegyük ki a tortát a hûtõbõl, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. (A hûtõbõl kivéve rögtön szeleteljük fel, mert hidegen könnyebb szeletelni.)