Epres tejberizs.
sponsored links
A tejberizst szerintem nemcsak a gyerekek, de a felnõttek is szívesen elkanalazgatják... Nálunk pl. nagy kedvenc egy kis porcukorral, és kakaóval megszórva. Mivel igencsak meleg, mondhatni kánikula van, így sütemény helyett készítsünk a hétvégére pl. egy egyszerû desszertet. Az elkészült tejberizst, és az eperdzsemet rétegezzük poharakba, majd tegyük be a hûtõbe, hogy tálalás kellõen lehûljön. Eper helyett a dzsemet készíthetjük pl. meggybõl, ribizlibõl, vagy éppen málnából, a tejberizshez mindegyik remekül illik majd.
Hozzávalók a tejberizshez:
20 dkg rizs
6 dl tej
1,5 dl Hulala (v. habtejszín)
10 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
A rizst legalább két vízben mossuk meg, és alaposan csepegtessük le.
Ezután adjuk hozzá a tejet, és a tejszínt, melegítsük forráspontig, majd vegyük kisebbre a hõfokot, és fõzzük puhára. Fõzés közben többször keverjük meg, majd kóstolással ellenõrizzük, hogy kellõen megpuhultak e a rizsszemek. (amennyiben szükséges, még egy kevés tejet önthetünk hozzá fõzés közben)
Amikor a rizs puhára fõtt, vegyük le a tûzrõl, adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, és keverjük alaposan össze.
Eperdzsem hozzávalói:
50 dkg eper
3 ek méz
2 cs vaníliás cukor
1 kk õrölt fahéj
1 púpozott tk étkezési keményítõ + 0,5 dl víz
Az epret folyó víz alatt alaposan mossuk meg, majd daraboljuk fel.
Egy serpenyõbe olvasszuk fel a mézet, adjuk hozzá a feldarabolt epret, a vaníliás cukrot, és az õrölt fahéjat, majd néha megkeverve, pároljuk pár percig.
Az étkezési keményítõt keverjük simára a vízzel, majd állandó keverés mellett, adjuk hozzá az eperhez, és addig fõzzük, hogy kellõen besûrûsödjön. (arra figyeljünk, nehogy túl sûrû legyen a dzsem)
Az elkészült tejberizst az eperdzsemmel váltakozva kanalazzuk a poharakba, majd tegyük be a hûtõbe, hogy kellõen lehûljön.
Tálalás elõtt vegyük ki a hûtõbõl az epres tejberizst, hagyjuk kicsit felmelegedni hogy ne legyen túl hideg, majd úgy kínáljuk.