Epres t?pi?ka puding
sponsored links
Klasszikus ?zsiai ?dess?g k?kusztejjel f?zve. Egyszer?, kr?mes, ?zletes, k?nny? ?s friss?t? desszert, f?leg a ny?ri h?napokban, de ?n az ?v minden szak?ban szeretem. F?l ?ra alatt elk?sz?l? kanalas nyal?nks?g, mely hidegen, melegen egyar?nt fogyaszthat?. Legink?bb friss ?des mang?val szokt?k k?n?lni, mert az k?l?n?sen j?l illik a keleties ?zvil?g?hoz, de b?rmilyen szezon?lis bogy?s gy?m?lcs is j?l ?ll neki. Nekem m?g a ny?ron lefagyasztott eper volt itthon, ?gy azt haszn?ltam fel hozz?, a tetej?re pedig p?r szem friss gy?m?lcs ker?lt. Sima tejjel vagy n?v?nyi tejekkel is k?sz?thet?, de szerintem a k?kusztej, - esetemben k?kusztejsz?n - adja meg a desszert finom kr?mes ?llag?t. M?g csak most j?nnek majd a ny?r nap?rlelte gy?m?lcsei, ?rdemes lesz k?s?rletezni az ?zekkel ?s j?les?en elkanalazgatni ezt a h?s?t? ?dess?get egy ?rnyat ad? fa t?v?ben.
Epres t?pi?ka puding
Hozz?val?k:
- 10 dkg apr? szem? t?pi?ka
- 3 dl v?z
- 4 dl k?kuszkr?m vagy k?kusztej
- 1-2 cs van?li?s cukor (vagy lehet van?lia esszencia, van?liar?d kikapart magjai, van?lia ?rlem?ny)
- 3-5 ek m?z vagy cukor (vagy ?zl?s szerint)
- 10 dkg eper (fagyasztott is j?)
- 1/2 bio citrom reszelt h?ja ?s leve
- csipet s?
d?sz?t?shez:
- n?h?ny szem friss eper
Ek?sz?t?se:
- Az epret megmossuk, leturmixoljuk, ha fagyasztottat haszn?lunk, el?tte kiolvasztjuk.
- A t?pi?k?t egy nagyobb l?basba tessz?k, kb f?l ?r?ra dupla mennyis?g? v?zbe ?ztatjuk, ezalatt felsz?vja a nedvess?get.
- Hozz?adjuk a 3 dl vizet ?s a csipet s?t, elkezdj?k f?zni, ha elf?tte a vizet hozz??ntj?k a k?kusztejet.
- K?zepes h?fokon, folyamatos kever?s mellett, addig f?zz?k, m?g a gy?ngy?k puh?k, ?ttetsz?ek ?s puding ?llag?ak lesznek. (kb 10-12 perc)
- Leh?zzuk a t?zr?l, langyosan hozz?keverj?k a m?zet/cukrot, van?li?s cukrot, reszelt citromh?jat ?s kifacsart lev?t, eperp?r?t, 2-3 perc alatt ?sszef?zz?k. (ha nagyon s?r? lenne, hig?tsuk tejjel, tejsz?nnel)
- Poharakba t?ltj?k, 1/2-1 ?r?ra a h?t?be tessz?k dermedni.
- T?lal?s el?tt friss eperrel d?sz?tj?k.