Epres sajttorta
sponsored links
Már minden zöldséges standján ott piroslanak a szebbnél szebb eperszemek. Nincs is más dolgunk csak kiválogatni a legszebbeket és és máris süthetünk egy finom tortát belõle a hétvégére. Én ezeket a tortákat a kolléganõimnek készítettem a szüli és névnapi meglepetésként.
Nagyon örültek neki és lássatok csodát,szinte azonnal elfogyott.
6 db közepes nagyságú tojás
12 evõkanál hideg víz
A tojások súlyával megegyezõ liszt és cukor
1 csomag sütõpor
1 evõkanál piros folyékony ételfesték
Továbbá: 1 db 24 cm-es kerek kapcsos tortaforma,szilikonos sütõpapír.
Hozzávalók a krémhez:
50 dkg mascarpone
4 dl habtejszín
1 csomag 20 g. instant expressz zselatinpor
1 teáskanál vanília aroma
10-15 db eper
Hozzávalók a díszítéshez:
7 szem eper
2 dl. habtejszín
6 g. instant expressz zselatinpor
Elkészítése:
Melegítsük elõ a sütõt 170 fokon,gáznál az 1-2 fokozat közzé állítsuk a gombot.
A piskótához mérjük meg egészben a tojásokat és jegyezzük fel a súlyukat.
Üssük fel egy tálba õket és adjuk hozzá a vizet,az ételfestéket és a tojások súlyával megegyezõ cukrot.
Gépi habverõvel addig verjük amíg a cukor el nem olvad,vagyis szép krémes habos állagú nem lesz.
Ekkor kimérjük a tojások súlyával megegyezõ lisztet és összekeverjük a sütõporral,majd egy fakanál segítségével belekeverjük a tojáshabba.A 24 cm-es tortaforma aljába vágjunk egy méretre megfelelõ szilikonos sütõpapírt és tegyük bele,majd öntsük rá a piskóta tésztát. Egyenletesen oszlassuk el a formában,és tegyük a sütõbe sülni.Fontos,hogy az elsõ 15 percben ne nyissuk ki a sütõt,mert különben összeesik a piskótánk!
Tû próbáig sütjük.
Tû próba: Amikor már úgy látjuk hogy jó a piskótánk,ellenõrizzük le hogy a belseje is megsült e.
Szúrjunk bele egy hústût és amikor kihúzzuk a piskótából és tiszta marad akkor el készült a piskótánk,ekkor vegyük ki a sütõbõl és hagyjuk a formában kihûlni.
Viszont ha ragacsos marad a tû felülete,ez azt jelenti hogy a piskótánk még nem sült meg.
Ilyenkor tegyük vissza a sütõbe és süssük tovább,majd hagyjuk a formában kihûlni.
A krémhez a tejszínt a zselatinporral verjük kemény habbá majd keverjük hozzá a mascarponét és a vanília aromát. Habosítsuk fel.
A kihûlt piskótát vegyük ki a formából és mossuk el a formát.
A piskótát vágjuk ketté és a felsõ lapot tegyük a tortaforma aljába.
Erre halmozzuk rá a krém felét és kenjük el a piskóta lapon egyenletesen.
Egész eper szemeket nyomjunk bele a krémbe,majd erre halmozzuk rá a maradék krémet és kenjük el egyenletesen rajta. Borítsuk rá a másik piskóta lapot és kissé nyomkotjuk meg a tetejét,majd tegyük a hûtõbe egy éjszakára dermedni.
Másnap, vegyük i a tortát a formából és tegyük át egy torta tányérra.
A díszítéshez a tejszínhabot verjük fel a zselatinporral és töltsük át egy habzsákba.
Tuffoljuk körbe a torta tetejét a tejszínhabbal és egy -egy félbe vágott eperrel díszítsük tovább.
Vízbe mártott éles késsel szeleteljük fel.
A kihûlt piskótát vegyük ki a formából és mossuk el a formát.
A piskótát vágjuk ketté és a felsõ lapot tegyük a tortaforma aljába.
Erre halmozzuk rá a krém felét és kenjük el a piskóta lapon egyenletesen.
Egész eper szemeket nyomjunk bele a krémbe,majd erre halmozzuk rá a maradék krémet és kenjük el egyenletesen rajta. Borítsuk rá a másik piskóta lapot és kissé nyomkotjuk meg a tetejét,majd tegyük a hûtõbe egy éjszakára dermedni.
Másnap, vegyük i a tortát a formából és tegyük át egy torta tányérra.
A díszítéshez a tejszínhabot verjük fel a zselatinporral és töltsük át egy habzsákba.
Tuffoljuk körbe a torta tetejét a tejszínhabbal és egy -egy félbe vágott eperrel díszítsük tovább.
Vízbe mártott éles késsel szeleteljük fel.