Epres rizstorta
sponsored links
N?h?ny napja raktam ki a sz?net t?bl?t, de m?ris j?v?k egy nagyon finom ny?ri torta recepttel, ezt ugyanis k?r lett volna kihagyni. Csak a pisk?t?t kell s?tni hozz?, ?gy m?g nagy melegben is ?rdemes neki?llni. Az alapja mogyor?s pisk?ta, ami m?r mag?ban is j?l hangzik, a "t?ltel?k" van?li?s tejberizs j? s?r?re f?zve a tetej?t pedig ?des eperszemek bor?tj?k, de b?rmilyen m?s ny?ri gy?m?lccsel is vari?lhat?. Munka nem sok van vele, igaz?b?l csak a dermed?si id?ket kell kiv?rni. ?n el?z? nap k?sz?tettem el a tejberizst ?s a tortaform?ban hagytam egy ?jszak?n ?t, ?gy m?snap m?r csak az epres r?teget kellett r?var?zsolni a tetej?re. Mutat?s, k?nnyed, nem t?l dr?ga s?tem?ny.
Epres rizstorta
20 cm-es kapcsos tortaform?hoz
Hozz?val?k:
pisk?ta:
- 3 toj?s
- 3 ek cukor
- 2 ek liszt
- 3 ek dar?lt mogyor?
tejberizs kr?m:
- 15 dkg rizs
- 7,5 dl tej
- 4 ek cukor
- 3 cs. van?li?s cukor
- 1 bio citrom reszelt h?ja
- 2 dl habtejsz?n
- 10 gr porzselatin + kev?s v?z a duzzaszt?shoz
tetej?re:
- kb 30 dkg eper
- 1 cs. (50 gr) Dr. Oetker expressz sz?ntelen tortazsel?
Elk?sz?t?se:
- A pisk?t?hoz a toj?sokat sz?tv?lasztjuk, toj?sfeh?rj?t a cukorral kem?ny habb? verj?k.
- Egyes?vel hozz?keverj?k a toj?ss?rg?kat, dar?lt mogyor?t ?s a lisztet is.
- El?meleg?tett s?t?ben 180?C-on kb 10-12 perc alatt aranybarn?ra s?tj?k. (t?pr?ba!)
- R?cson hagyjuk kih?lni.
- A tejberizshez a tejet a rizzsel, cukrokkal egy l?basba tessz?k, alacsony l?ngon, fed? alatt puh?ra f?zz?k.
- Hagyjuk teljesen kih?lni, belereszelj?k a citromh?jat.
- A tejsz?nt kem?ny habb? verj?k, hozz?forgatjuk a kih?lt rizshez.
- A zselatin kev?s v?zben megduzzasztjuk, megolvasztjuk, hozz?keverj?k a kr?mhez.
- A pisk?t?t visszatessz?k a tortaform?ba, r?sim?tjuk a rizses massz?t, betessz?k a h?t?be dermedni.
- Tetej?t megmosott, felszeletelt eperrel - vagy egy?b m?s gy?m?lccsel - d?sz?tj?k, le?ntj?k a tortazsel?vel.
- Ha a tortazsel? teljesen megszil?rdult, felszeletelj?k.