Epres-ricottás pite
sponsored links
Csodaszép pitét sütni nem csak a nagyik tudnak ám! Itt a bizonyíték, hogy van újdonság a klasszikus almás, vagy a túrós rácsos mellett, mondjuk ez a krémes ricottás, amihez még egy kis eper is jár:)
Szerintem tényleg nem lehet megunni a pitesütést, mert annyira sok verziót lehet belõle készíteni, hogy akár minden alkalommal egész más ízvilág köszönhet vissza a rácsok alatt. Az eper-túró amúgy is klasszikus kedvencnek számít az ízpárosításokat tekintve, így adta magát, hogy pitetöltelékként is ideje kipróbálni. Ha már esetleg unjátok az epres-rebarbarást, vagy klasszikus almásat, mindenképp próbáljátok ki ezt az üde, tavaszi finomságot!
Hozzávalók
Tészta:
- 25 dkg liszt
- 5 dkg vaj
- 3 dkg zsír
- 3 dkg porcukor
- 0,5 dkg élesztõ
- 1 dl langyos tej
- 1 kk kristálycukor
- 1 kisebb méretû tojás
Töltelék:
- 25 dkg eper
- 25 dkg ricotta
- 2 ek. keményítõ
- 4-5 ek. cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
Elkészítés
- A kristálycukrot a langyos tejhez adjuk, és ebben felfuttatjuk az élesztõt.
- A lisztet összemorzsoljuk a cukorral a margarinnal és a zsírral, majd hozzáadjuk a tojást, az élesztõt és összegyúrjuk.
- Folpackba csomagoljuk és egy órát hideg helyen pihentetjük.
- A töltelékhez az epret megmossuk és darabokra vágjuk.
- A ricottát simára keverjük 1 ek. keményítõvel, a vaníliás cukorral, valamint ízlés szerint 2-3 ek. cukorral, majd hozzáadjuk a citrom reszelt héját is.
- Pihentetés után a tésztát 1/3-2/3 arányban elosztjuk, a nagyobb részt nyújtjuk ki elõször két folpack közt, a piteformánknál 4-5 cm-rel nagyobb átmérõjûre.
- A felsõ folpackot eltávolítjuk, majd az alsóval a piteformába simítjuk, majd beleigazítjuk a széleket is. Ami túllóg, egyelõre ne vágjuk még le.
- Összeállítás elõtt a felkockázott eperhez hozzáadunk ízlés szerint 2-3 ek. cukrot, valamint egy púpos ek. keményítõt és az egészet összeforgatjuk.
- A tésztára elõször egy réteg epret teszünk, szépen egymás mellé a szeleteket, hogy mindenhova jusson.
- Ezután rásimítjuk a ricottát.
- A maradék 1/3 tésztát is kinyújtjuk két folpack közt, majd kb 0,5 cm széles csíkokat vágunk belõle.
- Ezeket felváltva, egymásra merõlegesen a pitére helyezzük, széleit a pite széléhez nyomkodjuk.
- Ha elkészült, egy éles késsel levágjuk a túllógó széleket.
- 180 fokra elõmelegített sütõbe toljuk, ahol 25-30 perc alatt aranybarnára sül.