Epres-rebarbarás clafoutis

2014-04-30

sponsored links

Azaz klafuti. Egy francia eredetû süti, amit hagyományosan cseresznyével, meggyel készítettek. Én már sok gyümölccsel próbáltam (és majd jönnek is még receptek), de ez a kedvencem. Nagymenõ páros: eper & rebarbara. Már írtam, hogy szerintem az eperrel minden jó páros, de ez valami kiemelkedõen fantasztikus, és légyszi ne kelljen még több superlativust felsorolnom, próbáljátok ki, és meglátjátok!



1



A rebarbara egy zöldségféle (remélem nem csukta be senki az oldalt, hogy hogy jön a sütibe zöldség). És azért vicces, hogy ez a kedvenc párosom egyik tagja, mert tudniillik én nem szeretem a zöldségeket. Nagy fejlõdési ívnek tekintem például az elmúlt 4-5 évet, amikor is elkezdtem megszeretni a jégsalátát, rukkolát, káposztasalátát. Így nulláról óriásira duzzadt azoknak a zöldségeknek a halmaza, amiket megeszem nyersen. Senki ne aggódjon az egészségemért, köszi jól vagyok, levesben, fõzelékben, köretnek eszem zöldséget, de ez a nyers dolog, ez nem jön be. Kiskoromban próbálkoztak minennel: paprika, paradicsom, retek. Amíg magatehetetlen voltam belém is tömtek mindent, képek bizonyítják, hogy már ettem céklát! De aztán öntudatra ébredtem, és mindenféle zöldség nyers fajtáját elutasítottam. (Mindenki azon röhög, hogy ki lehet üldözni a nyers paradicsommal a világból, miközben a paradicsomleves, a paradicsomos káposzta és mindenféle paradicsomos tészta a kedvenceim.) Na ezzel az alapattitüddel képzeljük el a következõ történetet: pár évvel ezelõtt volt egy találkozóm egy hölggyel, akivel egy munkalehetõségrõl beszélgettünk egy óbudai étteremben. Délután volt, én már túl voltam az ebéden, õ még nem. Gondoltam az olyan hülyén nézne ki, ha csak õ enne, amíg beszélgetünk, ezért kértem egy levest. Egy eperkrémlevest túrógombóccal. Sokszor ettem már ugyanennek az étteremláncnak más éttermében ezt a levest. Imádtam! Kihozták, elkezdtem kanalazni, aztán elég hamar furcsa kis darabokra lettem figyelmes. Nem akartam nagyon feltünõen vizsgálgatni, hogy mi úszik a levesemben, de az határozottan látszott, hogy az bizony nem túrógombóc. Felmértem a lehetõségeimet. A., Nagyon odalfigyelve eszem a levest, hogy véletlenül se ússzon a kanalamra egy olyan kis izé. B., Eszem rendesen, és max. kiköpöm az izét. C., Megkérdezem a pincért, hogy mi az izé, aztán döntök, hogy mi legyen a leves sorsa. Na most gondoljuk végig mind a három lehetõséget egy olyan helyzetben, amikor nekünk igazából a beszélgetõpartnerre kéne koncentrálnunk, és ha már kiderült, hogy tetszik a feladat, akkor ?el kéne adni? magunkat, hogy nálunk megfelelõbb ember a világon nincsen a kínált munkára. Így maradt a D., lehetõség: megkóstolom, hogy mi a szösz az, aztán valahogy leküzdöm. Egyéletemegyhalálom, hamm. Ez volt az a pont, ahol megszerettem a rebarbarát. Isteni volt a savanykás, ropogós kis izé, ami az édes eperkrémlevesemben úszott. Huhh. Megnyugvás, ez tök jó, kanalazhatok tovább békésen, és beszélgethetünk normálisan. A pincértõl megkérdeztem a végén, hogy mi volt a levesben (mondván a többi helyen ilyennel még nem találkoztam ebben a fogásban, a franchise szépségei), innen tudom, hogy a rebarbara volt olyan szuper jó társa az epernek.

Gondolhatjátok, ha én beleszerettem a rebarbarába, ti is bele fogtok! :)



8



Hozzávalók (egy piteformához vagy egy 24-26 cm-es formához):

20 dkg eper

10dkg rebarbara

5 tojás

10 dkg cukor

1 zacsi bourbon vaníliás cukor / házi vaníliás cukor

1 dl tej

1,5 dl tejszín

10 dkg liszt

1 kk. sütõpor



A clafoutis egy igazi hétköznap esti süti. Szerintem ugyanis vannak például tipikus hétvégi sütik, mint a banoffee sajttorta. Macerás, sok kis fázis, és ultra-brutál kalóriaszint. Ez a tészta viszont konkrétan 5 perc alatt készül el, egyetlen egy tál kell hozzá, és egy habverõ. Ennyi. Úgyhogy egy melós nap után hazaérve is bátran nekivághatunk, vagy akár egy ünnepnapi pihenésbe is belefér 15 perc a konyhában. Minden hozzávalót összekeverünk egy nagy tálban. A piteformát kivajaztam és elrendezgettem benne a kis darabokra vágott gyümölcsöket (zöldségeket! :) ). Ráöntjük a tésztát és betoljuk a 180 fokos sütõbe, úgy 20-30 percre.

Langyosan a legjobb, kis porcukorral meghintve.

Eat, bake, lova (rhubarb)!



7




Hasonló bejegyzések:




1
Epres Oreo torta


IMG_9986b
Balaton-felvidék, romtemplom, ereszdelahajam ? desszertasztal 2.


photo 1_2
Ricottás kosárka


photo 3
Hófödte Oreo golyók




Folytats a blogon ... sutitakarok.cafeblog.hu/2014/04/30/ep...

sponsored links

Keres?s