Epres napkalács
sponsored links
Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt, 2,5 dl tej, 6 dkg cukor, 18 dkg vaj, 1 tojás, 1 tojássárgája, 1 citrom reszelt héja, csipetnyi só, 2 dkg élesztõ;
a töltelékhez: 30 dkg eper, 7-10 dkg cukor, kevés citromlé;
továbbá: 1 tojásfehérje a kenéshez.
Elkészítése:
1. Elõkészítjük a hozzávalókat, az epret megtisztítjuk.
2. A tésztához a lisztet a vajjal és a tojással elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, az élesztõt, a tejet, a citromhéjat és a sót. A tésztát jól meggyúrjuk, letakarva 30 percig órát kelesztjük.
3. A megtisztított epret bot mixerrel pürésítjük és a cukorral meg a citromlével sûrûre fõzzük.
4. A tésztát nyolc részre osztjuk, kissé átgyúrjuk, majd egyenként kör alakúra nyújtjuk.
5. Sütõpapírral bélelt tepsire tesszük az elsõ lapot, megkenjük a lekvárral, befedjük a következõ tésztakoronggal, így lerétegezünk 4 lapot, majd ugyanígy a másik négyet is.
6. A közepére egy kisebb csészét helyezünk, 16 részben bevágjuk a csészéig.
7. A tésztacikkeket ellentétes irányban kissé megcsavarjuk, középen összefogjuk.
8. Felvert tojásfehérjével megkenjük, elõmelegített 170 fokos sütõben készre sütjük.
Tipp: A kalácsot más gyümölccsel vagy maradék lekvárral is elkészíthetjük.
FI. 2017 április.