Epres-mascarponés csokitorta
sponsored links
Úgy nézett ki sokáig, a durván vajkrémes torták csillaga leáldozóban van - itthon súlyos megvetés övezi õket, nem mellesleg legtöbbször inkább margarinnal készülnek, és a hetvenes évek korlátos cukrászatát idézik.
A világ más részein nem így gondolják, és lelkiismeretfurdalás nélkül betolnak egy tortába fél kiló vajat - hát leginkább a kalóriák miatt nem lett ez a torta végül is klasszikus ruffle cake. Ahhoz, hogy olyan fodros legyen, mint a nagykönyvben, a pontosabb és nagyobb méretû fém díszítõcsövön kívül egy keményebb, megállósabb vajkrém is kellett volna; nem mellesleg a swiss meringue buttercream-hez (ami melegített és sok-sok cukorral felvert tojáshabalaphoz adott rengeteg vajat jelent) pedig sok kimaradt tojásfehérje - ami nálunk ritkaság :). Még így se tudom elképzelni, hogy hová teszik azt a rengeteg krémet: ez a torta 20 centis átérõjû, nem is sajnáltam a sokkal könnyebb, és térfogatra is kisebb mascarponét kívül-belül, de ha egy picit is vastagabb - az itthon szokásos méretnek mondjuk kicsivel több mint a fele - méretû szelet sikerült belõle, akkor már mindenki kerülgette a kívül lévõ krémet. Egy ilyen kicsi, bár magas tortából simán 16-20 karcsú szelet kijön, de mivel a piskóta sem kispályás, mindenki csak pihegett a vacsora végén.
Hozzávalók: (2 db, 20-22 centis formához)
22 dkg liszt
35 dkg cukor
9 dkg holland kakaó
2 tk. szódabikarbóna
1 tk. sütõpor
1 tk só
2 nagy tojás ...