Epres-mandulás sajtkrémes piskóta, joghurtos gyümölcsfagyival
sponsored links
A legújabb UK Good Food magazin címlapfotója volt ez a desszert. Mikor megérkezett az újság, tudtam, hogy el fogom készíteni. Nem vártam vele túl sokat, mindig remek alkalom egy vasárnapi ebéd, és az ugye minden héten van:)
Hozzávalók 26 cm gyümölcstorta formához:
A tésztához:
175g puha vaj, 200g cukor, 4 tojás, 200g liszt, 1 tk. sütõpor, 50g darált mandula, 75g natúr joghurt, 2 tk. vanília eszencia, 250g eper és áfonya (összesen), 1 maréknyi szeletelt mandula
A sajtkrémes krémhez:
200g zsíros natúr sajtkrém, 25g cukor, 1 tojás
Elõmelegítjük a sütõt 180 fokra.
Vajazzuk és sütõpapírral béleljük ki a gyümölcstorta formát.
Elõször a sajtkrémes részt készítjük el.
Az összes hozzávalóját egy tálba keverjük simára robotgéppel. Tegyük félre, haladjunk tovább!
A piskótához a vajat, a cukrot, a tojásokat, a lisztet, sütõport, a darált mandulát, joghurtot, vanília aromát és egy csipetnyi sót egy nagy keverõ tálba habosra, csomómentesre keverjük robotgéppel vagy kézi mixerrel.
A massza felét simítsuk az elõkészített gyümölcstorta sütõtálba, majd szórjuk meg a felszeletelt eper és az áfonya felével. Ugyanígy felezzük el a sajtkrémes krémet is, és körkörösen vagy összevissza csorgassuk rá a epres-tésztára. Ezután befedjük a megmaradt tészta masszájával, újra a gyümölcsök jönnek és a végén a sajtkrémes krém.
Befejezõ mozzanatként meghintjük a szeletekre vágott mandulával és mehet is a sütõbe.
Kb. 50 perc-1 óra alatt sül készre, ha már szép aranybarna a teteje, isteni illata van, biztos kész!
Hidegen - melegen tálalva ugyanolyan finom. Az aranysárga piskótában a lucskos sajtkrémes részek....mintha egy lágy túrótortát ennénk...
Na, de ezt még megfejeljük egy kis könnyû házi készítésû fagyival!
De csak ha van 5 perced, mert kb. annyi ideig fog tartani:)
A joghurtot gyümölcsfagylalt hozzávalói:
500ml zsíros natúr joghurt, 400g bogyós gyümölcsmix, 2 ek. cukor, 1 ek. rózsavíz (elhagyható)
A joghurtban elkeverjük a cukrot, rózsavizet és óvatosan hozzáforgatjuk a gyümölcsöket. Lehet friss, lehet fagyasztott is. Egy dobozba öntjük és mehet is a fagyasztóba! Miután ez a "fagyi" nem tartalmaz sok zsírt, tejszínt és tojást sem, ne várjuk tõle a megszokott krémes hatást. De nagyon friss, könnyû és hihetetlen jól illik a fenti sütihez!
Tálalás elõtt 2 órával vegyük ki a fagyról és hagyhatjuk szobahõmérsékleten kellõen megpuhulni.
Esetleg egy villával össze is törhetjük, hogy még dekoratívabb legyen:)
Jó sütést!
Hozzávalók 26 cm gyümölcstorta formához:
A tésztához:
175g puha vaj, 200g cukor, 4 tojás, 200g liszt, 1 tk. sütõpor, 50g darált mandula, 75g natúr joghurt, 2 tk. vanília eszencia, 250g eper és áfonya (összesen), 1 maréknyi szeletelt mandula
A sajtkrémes krémhez:
200g zsíros natúr sajtkrém, 25g cukor, 1 tojás
Elõmelegítjük a sütõt 180 fokra.
Vajazzuk és sütõpapírral béleljük ki a gyümölcstorta formát.
Elõször a sajtkrémes részt készítjük el.
Az összes hozzávalóját egy tálba keverjük simára robotgéppel. Tegyük félre, haladjunk tovább!
A piskótához a vajat, a cukrot, a tojásokat, a lisztet, sütõport, a darált mandulát, joghurtot, vanília aromát és egy csipetnyi sót egy nagy keverõ tálba habosra, csomómentesre keverjük robotgéppel vagy kézi mixerrel.
A massza felét simítsuk az elõkészített gyümölcstorta sütõtálba, majd szórjuk meg a felszeletelt eper és az áfonya felével. Ugyanígy felezzük el a sajtkrémes krémet is, és körkörösen vagy összevissza csorgassuk rá a epres-tésztára. Ezután befedjük a megmaradt tészta masszájával, újra a gyümölcsök jönnek és a végén a sajtkrémes krém.
Befejezõ mozzanatként meghintjük a szeletekre vágott mandulával és mehet is a sütõbe.
Kb. 50 perc-1 óra alatt sül készre, ha már szép aranybarna a teteje, isteni illata van, biztos kész!
Hidegen - melegen tálalva ugyanolyan finom. Az aranysárga piskótában a lucskos sajtkrémes részek....mintha egy lágy túrótortát ennénk...
Na, de ezt még megfejeljük egy kis könnyû házi készítésû fagyival!
De csak ha van 5 perced, mert kb. annyi ideig fog tartani:)
A joghurtot gyümölcsfagylalt hozzávalói:
500ml zsíros natúr joghurt, 400g bogyós gyümölcsmix, 2 ek. cukor, 1 ek. rózsavíz (elhagyható)
A joghurtban elkeverjük a cukrot, rózsavizet és óvatosan hozzáforgatjuk a gyümölcsöket. Lehet friss, lehet fagyasztott is. Egy dobozba öntjük és mehet is a fagyasztóba! Miután ez a "fagyi" nem tartalmaz sok zsírt, tejszínt és tojást sem, ne várjuk tõle a megszokott krémes hatást. De nagyon friss, könnyû és hihetetlen jól illik a fenti sütihez!
Tálalás elõtt 2 órával vegyük ki a fagyról és hagyhatjuk szobahõmérsékleten kellõen megpuhulni.
Esetleg egy villával össze is törhetjük, hogy még dekoratívabb legyen:)
Jó sütést!