Epres linzertortácska

2014-05-30

sponsored links

Falun,itthon


Álmodom.Mama adagolja a teánkat,míg mi reggelihez üljük körbe az asztalt az unokatestvéreimmel.Közben azon tanakodunk mit játszunk a góréban.A ruháink frissen mosva,ropogósra vasalva várják a szék karfáján,hogy ma is nagy kalandokra induljunk bennük.
Álmodom.Mert hihetetlennek tûnik,hogy kakaskukorékolás ébreszt,és az az összetéveszthetetlen föld és fû illat.Percekig kell gondolkodnom,hogy hol is vagyok idõben és térben.Aztán tisztul a kép,és  rájövök,nem álom:a kakas tényleg kukorékol,valószínû,hogy õ ébresztett a korai órán.A spalettákon át beszûrõdik a fény és a résnyire nyitott ablakon át friss levegõ tölti meg a szobát.
Nagyon szeretek falun.Itt komótosabb az idõ,nyugodtabb a pihenés.A házunk elõtt lovaskocsi,traktor döcög el,az utca közepén egy fához kötve két kecske legelészik napközben.A sarki tisztásra meg olykor birkákat hajtanak ki.Érzõdik a levegõben a haszonállatok szaga,de én kifejezetten szeretem,fõleg a szarvasmarhák illatát.A kiskertek gondozottak,szépen párhuzamosan futnak a veteményes sorok.És mindenki mosolyogva köszön.Más világ.Élhetõbb,barátságosabb,szerethetõbb.

Egy hetet töltöttünk a Szegedi melletti házikónkban.Ugyan munka is akadt bõven,de így is jutott idõ borfesztiválozni,barátokkal lenni,a kislánnyal tyúkokat,kecskéket,kis sünt nézni,rengeteget játszani,mesélni,énekelni.Kora reggeleken nagyokat gyalogoltam a faluban,beláttam udvarokra ahol,már javában folyt az élet.Azt hiszem mindhárman nagyon sok élménnyel gazdagodva vágunk bele a mindennapokba.

Epres linzertortácska

Szegeden járva kihagyhatatlan program a piacozás,ahol most is három kosarat sikerült televásárolnom.De nem aggódok,elfogy.
Gyönyörû epret kaptam,úgyhogy hirtelen felindulásból vettem belõle és a kisasszony délutáni sziesztáját kihasználva eltettem öt üveg eperdzsemet.S  mivel még maradt gyümölcs a boszorkányos cseresznyetortareceptjét és az ottani konyha lehetõségeit alapul véve készítettem néhány epres tortácskát.


A babáért köszönet kis gazdájának,hogy kölcsönadta:)


Hozzávalók:

25 dkg finomliszt
7 dkg porcukor
12,5 dkg vaj
2 tojássárgája
csipet só

töltelék:kb.1 kg eper,2 tojásfehérje habbá verve,ízlés szerint porcukor

A  lisztet elmorzsolom a vajjal,majd a többi hozzávalóval együtt tésztává gyúrom.Hûtõben pihentetem legalább egy órát.Az epret felvágom,szeletelem,a fehérjét kevés cukorral habbá verem.A tésztát hat egyenlõ golyóvá formázom,a piteformákba illõ nagyságúra nyújtom õket és kibélelem velük a formákat.Középmeleg sütõben kb.20 perc alatt megsütöm a tésztákat,majd a tejszínnel összeforgatott eperdarabokkal megtöltöm és visszatolom a sütõbe újabb 5-6 percre.Picit hûlni hagyom és óvatosan kiveszem õket a formákból.





Folytats a blogon ... alegjobbotthon.blogspot.com/2014/05/e...

sponsored links

Keres?s