Epres kókuszboller - paleo

2014-04-23

sponsored links








Norvégiában nagyon népszerû desszert a kokosboller, tulajdonképpen olyan, mint a négercsók. A tojásfehérjét lehet színezni, szörppel, gyümölcskivonattal, mint én most eperlével, de fehéren is jól mutat. Nagyon elegáns tortát is lehet belõle készíteni, a felgyülemlett tojásfehérjék elhasyn?l?s?ra is nagyon jó recept. Ez volt az egyik húsvéti desszertünk, sokáig nem tartott.

Hozzávalók:
1 db. 3 tojásos piskóta lap
nálam
3 tojás
3 ek. por alakú erythritol
3 ek. nyílgyökérpor (darált mandula is lehet)
2 ek. olvasztott kókuszvaj

A töltelékhez:
4 tojásfehérje
12 dkg por alakú erythritol
1 tk. vanília kivonat v. fél rúd vanília
1 tk. citromlé
4 lap zselatin (agar-agar is lehet alternatívaként)
1 dl forró víz (eperlé nálam)

Glazúr:
15 dkg étcsoki (tej, cukor és szójamentes)
3 ek. kókuszvaj
+ kókuszreszelék

A piskótát a szokásos módon megsütöttem egy nagyobb lapban. Az egész tojásokat a por alakú édesítõvel habosra kevertem, ez legalább 10-12 perc, amíg a térfogata a többszörösére nem nõ. Ezután beleszitáltam a nyílgyökérport, mandulát szoktam használni, de nem volt éppen õrölt mandulám. Az edény oldaláról belecsurgattam az olvasztott kókuszvajat, és lazán összeforgattam az egészet. Sütõpapíros tepsire simítottam, vékonyan, kb. 15 perc alatt megsült. Amikor kihûlt, közepes pogácsaszaggatóval korongokat szúrtam ki belõle, 25 db lett. A maradék piskótát megettük csak úgy magában. A zselatin lapokat hieg vízve beáztattam. A tojásfehérjét elkezdtem felverni, amikor félkemény lett kanalanként hozzáadtam a por alakú édesítõt,a vaníliarúd kikapart magjait végül a citromlét és keményhabbá vertem. Fagyasztott epret olvasztottam ki, ennek a levét szûrtem le, felforraltam, hozzáadtam a beáztatott zselatin lapokat, elkevertem, majd keverés közben lassú sugárban a felvert tojásfehérjéhez csurgattam és még pár percig tovább kevertem. Habzsákba töltöttem, a piskóta korongok tetejére nyomtam a habot, hogy picit csúcsos legyen, majd hûtõbe tettem õket, míg meg nem dermedtek teljesen, ez kb 1óra volt. A csokit vízgõz felett felolvasztottam a kókuszvajjal együtt, majd megvártam, míg kihált, de még folyékony maradt. Elõször belemártogattam a ki bollereket a csokimázba, hagytam, hogy lecsurogjon, megszórtam kókuszreszelékkel és rácsra tettem õket. Ahogy a csoki fogyott, ez már nem mûködött, a csokis edény felett az egyik kezembe fogtam a bollert és kanállal rácsurgattam a csokit, majd ugyanúgy díszítettem a kókuszzal. Nagyon finomak lettek, pillekönnyû kis finomság, az egészet el is tüntettük egyszerre.






Troll a konyhámban már a facebookon is, akinek van kedve ott is követhet:)


Folytats a blogon ... trollakonyhamban.blogspot.com/2014/04...

sponsored links

Keres?s