Epres krémes
sponsored links
Epres krémes |
Most Konyhavirtuóz oldalán tetszett meg az Epres krémes.
Elsõ olvasatra egyszerûnek tûnik, de azért a tészta megsütése igényel némi odafigyelést.
Tészta hozzávalói:
6 dkg margarin (nálam vaj)
20 dkg liszt
5 db tojás
csipetnyi só
másfél deci víz
csipet só
A tésztához a vizet, sót és a vajat egy edényben a tûzre tettem és felforraltam (Ez tulajdonképpen egy égetett tészta. Mire felforrt, elolvadt benne a vaj, ekkot beleadtam a lisztet, és kevergetve fõztem, még összeállt (1 percnyi idõ). Kicsit hûlni hagytam, majd egyenként beledolgoztam a tojásokat. No, nekem 4 közepes méretû tojás elég volt, öttõl már nagyon lágy lett volna a tészta. Elõször fakanállal, de aztán muszáj volt kézzel gyúrogatni (elõzõleg alapos kéz és körömtisztítást igényel!). Így is úgy kellett a sütõpapírral bélelt tepsibe belenyomkodni, közben tortalapáttal egyengetni, már amennyire lehetett. Kétszáz fokosra elõmelegített sütõben 20-25 percig kellett volna sütni, de nálam 220 fokon alsó-felsõ lángon fél óra alatt sült meg. Lehúztam róla a papírt és kihûtöttem.
Eperkrém hozzávalói:
30 dkg eper (nálam fél kiló)
8 dkg porcukor
1 tasak zselatinfix
2 dl tejszín
A jól megmosott lecsumázott epret összeturmixoljuk a porcukorral, hozzákeverjük a zselatinfixet. A tejszínt külön kemény habbá verjük és az eperkrémbe forgatjuk.
Joghurtkrém hozzávalói:
3 dl joghurt
8 dkg porcukor
1 tasak zselatinfix
2 dl tejszín
A joghurtot a porcukorral kikeverjük, hozzáadjuk a zselatinfixet, majd összeforgatjuk a külön felvert tejszínhabbal.
Nagyon egyszerûnek tûnik a krémek elkészítése. Nekem persze meggyûlt a bajom vele. A tejszínnel nagyon gyakran úgy járok, hogy nem tudom kemény habbá verni a létezõ összes praktika ellenére se(hûtött edény, hûtött tejszín,stb.).
Persze, hogy most is úgy jártam, hogy nagyon folyékony lett mindkét krémem.
Egy facebookos süteményes csoporttól kértem segítséget. Kaptam is több jó ötletet, de mivel utimagfûhéjam, de sima étkezési zselatinom sincs itthon, azt a tanácsot fogadtam meg, aki étkezési keményítõt javasolt.
Trinity a Zamat és illat blog írója javasolta: vegyél ki a hideg krémbõl pár kanállal, ebbe keverj megfelelõ mennyiségû keményítõt, mintha puding készülne, majd tégy hozzá még 1 dl krémet, ezzel fõzd fel, 1 perc forrás után hûtsd ki picit, majd alaposan keverd el az egész krémben.
Így tettem külön-külön mindkét krémmel, és végre megfelelõ állagot kaptam, össze tudtam állítani a tortát.
Mindenkinek nagyon ízlett, és mivel nem túl nagy ez az adag, el is fogyott.
Köszönöm Konyhavirtuóznak a receptet. Bár nem éppen símán ment az elkészítés, a végeredmény kárpótolt a nehézségekért.
A facebookos csoportnak is köszönöm a segítséget, fõleg Trinitynek! Máskor már csináltam hasonló krémeket más recept szerint, de zselatinfixet nemigen szoktam használni. A recept szerint akartam eljárni, hát most így sikerült.
Ha legközelebb ilyet akarnék csinálni, azt hiszem bolti leveles tésztából a hagyományosan zselatinporral készülõ krémmel csinálnám. Szerintem úgy egyszerûbb és legalább ilyen finom.
Azt hiszem, a következõ málnával lesz! :)
Trinity a Zamat és illat blog írója javasolta: vegyél ki a hideg krémbõl pár kanállal, ebbe keverj megfelelõ mennyiségû keményítõt, mintha puding készülne, majd tégy hozzá még 1 dl krémet, ezzel fõzd fel, 1 perc forrás után hûtsd ki picit, majd alaposan keverd el az egész krémben.
Így tettem külön-külön mindkét krémmel, és végre megfelelõ állagot kaptam, össze tudtam állítani a tortát.
A képen látszik, hogy ez nem túl vékony tészta és nem egyenletes a felülete.. Keresztben 3 lapba vágtam, így 3 darab 12x28 centis lapom lett.
Az alsó lapra rákentem a joghurtkrémet, arra következõ lap az eperkrémmel, a harmadik lappal pedig befedtem és éjszakára ment a hûtõbe. A biztonság kedvéért a legfelsõ polcra, ahol elég jól kifagyott tálalásig. Jó is volt, mert így szeletelhetõ lett (elektromos késsel vágtam fel).Készítés közben |
Köszönöm Konyhavirtuóznak a receptet. Bár nem éppen símán ment az elkészítés, a végeredmény kárpótolt a nehézségekért.
A facebookos csoportnak is köszönöm a segítséget, fõleg Trinitynek! Máskor már csináltam hasonló krémeket más recept szerint, de zselatinfixet nemigen szoktam használni. A recept szerint akartam eljárni, hát most így sikerült.
Azt hiszem, a következõ málnával lesz! :)