Epres kajszibarackos tiramisu
sponsored links
Eperbõl túlkínálat van a piacon és kapható már sárgabarack is. Vegyetek belõle jó sokat, egyétek és a magokat szárítsátok ki, nehogy a kukában végezze. Ahogy tudjátok, fontos A17 vitaminforrás. Igyekezzünk mindent hasznosítani, ugyebár. A cseresznye is érik már otthon, a magokat gyûjtsétek párnahuzatba, hidegen és melegen is hasznos, különbözõ fájdalmakra. Ráadásul a párnahuzaton kivûl másra nem is kell költeni és kéznél lesz mindig. Csináljatok egybõl kettõt, két kisebbet. Egy mehet is a mélyhûtõbe, a másikat meg majd ha melegre lesz szükség has vagy derékfájdalom esetén, elég bedobni a mikróba és kész a megoldás!! Ágymelegítõnek is jó, ha ebben a kutya melegben valakinek arra lenne szüksége. Nem hiszem, de gondoljunk a télre is, akkor úgysincs cseresznye, most visyont rengeteg, feküdjetek neki.
Nos, eper és sárgabarack....errõl egy fõiskolai vizsgára feliratkozásom jut eszembe. Csoportvezetõ voltam, így nekem kellett idõpontot kérnem a csapatnak gyümölcstermesztés vizsgára, amire nem nagyon jártam (pénzügyesként még ma sem értem, miért kellett nekünk ilyet tanulni). Mikoris elcsíptem tanár urat és sikerült idõpontot fixálni mind a 25 fõnek, megkérdeztem, miért is nem tanultunk a sárgabarackról, mikor a falumhoz szomszédos Gönci sárgabarack és az abbõl készült pálinka szinte védjegye országunknak. Mire tanár úr megkérdezte a nevem, hogy tudja, kire is kell odafigyelnie a vizsgán, ami két napra rá volt. Haha. A vizsgán tételnek hála istennek az epret sikerült húznom és nem volt vele problémám. Ötöst kaptam jó humoromnak köszönhetõen!! :)
Szóval belõlük készült ma ez az abbahagyhatatlan finomság:
Hozzávalók (úgy mondom 1 fõre, noha a mennyiségbõl 3 pohárnyi lesz, mert ebbõl másnak nem jut)
a gyümölcskrémhez:
200 g eper
4 érett sárgabarack
4 evõkanál cukor
a krémhez:
250 g mascarpone
2 tojás
2 evõkanál cukor
kevés pirított mandulaszelet
A gyümölcsökkel kezdjük: megmossuk az epreket és kisebb darabokra vágjuk, egy edénybe halmozzuk. A barackokat meghámozzuk, és õket is az eprekhez aprítjuk. Hozzámérjük a cukrot, és közepes lángon elkezdjük fõzni.
Ha felfutott, még pár percig fõzzük, elzárjuk a tüzet és hagyjuk kihûlni.
A tiramisu krémhez a tojásokat a habverõ táljába ütjük, hozzáadjuk a cukrot és magas fokozaton nagyon habosra verjük. Ezután hozzáadjuk a mascarponét és közepes fokozaton homogénné keverjük a két komponest.
Váltakozva üvegpoharakba mérjük a két részt, eperrel és a mandulaszeletekkel díszítve tálaljuk.
A tiramisu krémje ez, már sokszor csináltam, de azt hiszem, ilyen finom kombinációban még nem ettem. A savanykás gyümölcs és az édes krém együttese egyszerûen fantasztikus!