Epres-habos croissantfelfújt
sponsored links
Van az angolban egy kifejezés, aminek még nem találtam meg a magyar megfelelõjét, mert semmi nem adja vissza ugyanazt a jelentést és körítést: comfort food. Étel, ami átmelenget testet-lelket, jóízûen tudunk utána hátradõlni és szunyókálni egyet, vagy megnézni a kedvenc filmünket. És persze az elkészítésével sem kell órákat tölteni a konyhában. Általában ezek olyan igazi házias ízek, semmi flanc, semmi különleges textúra, egyszerû de nagyon nagyon finom falatok.
Ez a desszert is éppen ilyen, és a múlt héten, amikor a kezdõdõ nyár után jött az a pár esõs, borongós nap, tudtam, hogy valami ilyen desszert kell. Egyszerû, ízes, átmelengetõ. Ráadásul még a maradékot is felhasználhatjuk hozzá, úgyhogy igazán jó háziannyosérzetet kelt az emberben, pláne amikor már a sütõben illatozik, és beteríti a vaníliás eperillat a lakást! Hmmmm?megint el kellene készítenem!
Hozzávalók (2-4 személyre):
6 db szikkadt vajas croissant
2 dl tejszín
2-3 dl tej (majd meglátjuk mennyit vesz fel a croissant, fokozatosan adagolhatjuk)
4 ek. cukor
egy vaníliarúd kikapart magjai / bourbon vaníliás cukor / házi vaníliás cukor ? mindegy, csak igazi, tömény vaníliaíze legyen!
3 db tojás
eper, eperlekvár (rebarbara)
vaj a formák kikenéséhez
Kezdjük azzal, hogy veszünk 6 db vajas croissant (egyébként kaláccsal, brióssal is tökéletes), majd jól eldugjuk, hogy ne együk meg! Hagyjuk kiszáradni, megszikkadni, mert így lesz igazán jó ez a desszertünk. A formákat kikenjük vékonyan vajjal. Én most két nagyobb felfújtformában és egy kicsi szívecske tortaformában készítettem, ez így 4 adag, de persze attól függ mekkora mennyiséget szánunk egy fõre. (Jó sokat, mert úgyis kérni fog még!)
Egy edénybe öntjük a tejet és a tejszínt, majd a vaníliával felmelegítjük, nem kell forrania. Átöntjük egy tálba és elkeverjük benne a cukrot, egy egész tojást és két sárgáját. Ebben a vaníliás, édes keverékben fogjuk megáztatni a croissantdarabokat. Az elázott darabokkal kirakjuk a formák alját. Erre jön egy réteg eper, ami lehet friss, kicsit már szottyosabb, vagy akár lekvár is. Én most rebarbarát is tettem hozzá, mert imádom õket együtt. A gyümölcsös részt befedjük egy újabb réteg croissanttal, de nem baj, ha itt-ott kilóg az eper. Igazán nem számít a külsõ, úgyis összesül, és még hab is borítja majd!
Sütés elõtti állapot
175 fokos sütõben sütjük 20-30 percig. Nem kell, hogy teljesen megsüljön, hiszen még a habbal majd újra visszakerül a sütõbe. Vegyük ki a formákat, kicsit hûljön ki. Addig elkészítjük a tojáshabot. A maradék fehérjéket (kimatekozva 2-t kell találnunk) elkezdjük felverni, majd amikor már habos, hozzáadunk két kanál eperlekvárt, ettõl a habnak is eperíze lesz, és szép halvány rózsaszín színe. A habot egy kanállal vagy habzsákkal a süti tetejére halmozzuk, és így is visszaküldjük a sütõbe 5-10 perce. Figyeljük, hogy ne égjen meg a hab!
Szerintem langyosan a legfinomabb, készítsük be a filmet, helyezkedjünk el kényelmesen, jó étvágyat! Találkozzunk a facebookon is!
Epres-rebarbarás clafoutis
Epres Oreo torta
Olaszos ihletésû csokitorta
Balaton-felvidék, romtemplom, ereszdelahajam ? desszertasztal 2.
Ez a desszert is éppen ilyen, és a múlt héten, amikor a kezdõdõ nyár után jött az a pár esõs, borongós nap, tudtam, hogy valami ilyen desszert kell. Egyszerû, ízes, átmelengetõ. Ráadásul még a maradékot is felhasználhatjuk hozzá, úgyhogy igazán jó háziannyosérzetet kelt az emberben, pláne amikor már a sütõben illatozik, és beteríti a vaníliás eperillat a lakást! Hmmmm?megint el kellene készítenem!
Hozzávalók (2-4 személyre):
6 db szikkadt vajas croissant
2 dl tejszín
2-3 dl tej (majd meglátjuk mennyit vesz fel a croissant, fokozatosan adagolhatjuk)
4 ek. cukor
egy vaníliarúd kikapart magjai / bourbon vaníliás cukor / házi vaníliás cukor ? mindegy, csak igazi, tömény vaníliaíze legyen!
3 db tojás
eper, eperlekvár (rebarbara)
vaj a formák kikenéséhez
Kezdjük azzal, hogy veszünk 6 db vajas croissant (egyébként kaláccsal, brióssal is tökéletes), majd jól eldugjuk, hogy ne együk meg! Hagyjuk kiszáradni, megszikkadni, mert így lesz igazán jó ez a desszertünk. A formákat kikenjük vékonyan vajjal. Én most két nagyobb felfújtformában és egy kicsi szívecske tortaformában készítettem, ez így 4 adag, de persze attól függ mekkora mennyiséget szánunk egy fõre. (Jó sokat, mert úgyis kérni fog még!)
Egy edénybe öntjük a tejet és a tejszínt, majd a vaníliával felmelegítjük, nem kell forrania. Átöntjük egy tálba és elkeverjük benne a cukrot, egy egész tojást és két sárgáját. Ebben a vaníliás, édes keverékben fogjuk megáztatni a croissantdarabokat. Az elázott darabokkal kirakjuk a formák alját. Erre jön egy réteg eper, ami lehet friss, kicsit már szottyosabb, vagy akár lekvár is. Én most rebarbarát is tettem hozzá, mert imádom õket együtt. A gyümölcsös részt befedjük egy újabb réteg croissanttal, de nem baj, ha itt-ott kilóg az eper. Igazán nem számít a külsõ, úgyis összesül, és még hab is borítja majd!
Sütés elõtti állapot
175 fokos sütõben sütjük 20-30 percig. Nem kell, hogy teljesen megsüljön, hiszen még a habbal majd újra visszakerül a sütõbe. Vegyük ki a formákat, kicsit hûljön ki. Addig elkészítjük a tojáshabot. A maradék fehérjéket (kimatekozva 2-t kell találnunk) elkezdjük felverni, majd amikor már habos, hozzáadunk két kanál eperlekvárt, ettõl a habnak is eperíze lesz, és szép halvány rózsaszín színe. A habot egy kanállal vagy habzsákkal a süti tetejére halmozzuk, és így is visszaküldjük a sütõbe 5-10 perce. Figyeljük, hogy ne égjen meg a hab!
Szerintem langyosan a legfinomabb, készítsük be a filmet, helyezkedjünk el kényelmesen, jó étvágyat! Találkozzunk a facebookon is!
Hasonló bejegyzések:
Epres-rebarbarás clafoutis
Epres Oreo torta
Olaszos ihletésû csokitorta
Balaton-felvidék, romtemplom, ereszdelahajam ? desszertasztal 2.