Epres gyümölcstorta, az ellenállhatatlan!

2014-04-27

sponsored links

IMG_9325

Az egy dolog, hogy menthetetlenül tavasz van ? és ki is akarná menteni, hiszen mindenki örül, hogy süt a nap -, de hamarosan itt az eper szezon is. Felénk még nem érik ugyan, de készülünk rá.

Ha pedig még nincs szezon, igencsak drágán lehet hozzájutni ehhez a piros kis gyümölcshöz és ha hozzá is jutunk összetehetjük a két kezünket, ha íze is van. Ha amellett, hogy íze is van, finom is, pláne. :)

Petrám két pofikára tolja befelé szerencsére, Réka erre is, mint minden gyümölcsre csak ennyit mond: ?Fúj, büdös!?

Õ abszolút nem eszik gyümölcsöt. És érdekes mód fele annyit sem beteg, mint Petra.



Ehhez szorosan hozzátartozik, hogy idén kaptam ingyen sok-sok eper palántát és telis tele vannak a tövek virággal. :) Eddig ugyanis volt pár tövem, amiket sorozatban beásott az én drága párom. :D De ezeket most nagyon nagyon meg fogom menteni, szögesdróttal kerítem körbe, hogy semmiképp ne tudjon nekimenni a területnek a kapálógéppel. ;)

Na és akkor ezek után forgolódtam ma itthon egyedül, hogy milyen finomsággal várjam haza a családot, ami epres is, finom is, gyorsan készül és látványos.

Ekkor villant be a gyümölcstorta. Anyukám mindig grízpudinggal készítette, én jobban szeretem azt a verziót, de most a vaníliás puding mellett döntöttem, mert ez így viszont egyszerûbb.

A tetejére is külön megoldása volt.

(Valamiért a macerásabb megoldásokat csipázta mutter.)

Õ nem simán rápakolta a gyümölcsöt a krémre, mert belesüllyedhetett.

Ahhoz, hogy minden, valóban külön rétegeket képezzen ? õ a gyümölcstorta forma másik felébe (nem amiben sütsz, hanem a kisebb peremûbe, amit elvileg nem használsz) tette a gyümölcsöket fejjel lefelé.

Mondtam, hogy macerás.

Elõször is vékonyan kiolajozta a formát?..ugyebár mindenek elõtt. Vagy nem? Na ez most kérdõjeles, majd utánajárok.

Na szóval, hogy pl. a vágott felük nézett felfelé. Így öntötte le zselével. Mikor megdermedt a cucc, ráborította a tortára, majd egy vasalóval rásegített, hogy a zselé elváljon szépen a formától. És voilá, készen volt a torta. Hát nem pikk-pakk módszer, de elkerülte vele pl. azt is, hogy lecsurogjon a zselé a torta oldalán. Ami engem mondjuk most nem zavart. :P (De szokott.)

IMG_9314

Mindezek után nincs más hátra, mint elõre, nézzünk a dolgok mélyére, jöjjön a recept:

Piskótához:

3 db tojás

6 dkg liszt

6 dkg cukor

1 csipet só

Krémhez:

1 csomag fõzõs vaníliás pudingpor

5 ek cukor

4 dl tej

kevéske vaníliaõrlemény (ennek hiányában vaníliás cukor)

kevéske reszelt tonkabab (opcionális)

kevés reszelt citromhéj

Topping:

20-25 dkg friss eper

1 csomag tortazselé

3 dl víz

2 ek cukor

Díszítéshez:

mentalevél

A piskótához két külön tálba szétválasztjuk a fehérjét a sárgájától.

A fehérjét a cukor 1/3-ával és a csipet sóval kemény habbá verjük.

A sárgájákat a cukor többi részével fehéredésig keverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert fehérjét.

Beleszitáljuk apránként a lisztet, sima tésztává forgatjuk, majd vajazott, lisztezett formába terítjük.

IMG_0618

IMG_0619

180 fokra elõmelegített sütõben készre sütjük. Ez kb. 20-25 perc, sütõtõl függõen.

Ha elkészült rácsra borítva hagyjuk kihûlni, majd egy tortatálra áttesszük.

IMG_0621

Közben elkészítjük a pudingot.

A tej 2/3-át a cukrokkal és a fûszerekkel feltesszük melegedni egy lábasban, a maradékban elkeverjük a pudingport.

Ha elkezd a tej forrni, beleöntjük a csomómentes puding alapot, és addig kevergetjük, míg besûrûsödik.

Ezután elzárjuk és a piskótán elterítjük a pudingot.

Hagyjuk kihûlni, kissé dermedni.

IMG_0622

Az epreket alaposan megmossuk, papírtörlõvel leitatjuk róluk a vizet, majd félbevagdossuk õket.

A kihûlt pudingon a vágott felükkel lefelé ízlésesen elhelyezzük a gyümölcsöket (természetesen akármilyen friss vagy konzerv gyümölccsel helyettesíthetõ az eper ízléstõl függõen).

IMG_0624

Ezek után készítjük el a zselét.

A csomag tartalmát a cukorral elkeverjük egy lábasban, felengedjük a vízzel, majd kevergetve felforraljuk.

Forrástól számítva egy percen át rotyogtatjuk, majd kevergetve kihûtjük. Ahogy észrevesszük, hogy kezd meghúzni, ráöntjük a torta tetejére úgy, hogy lehetõleg a gyümölcsöket mindenhol fedje a zselé. Ez meggátolja, hogy elkezdjenek színesedni, száradni.

Hûtõben hagyjuk megdermedni, összeérni, majd szeletelve, mentalevelekkel díszítve tálaljuk.

IMG_9320

IMG_9324

IMG_9318

Ugye, hogy finom volt!

Egészségetekre! :)

Ha ízlett, kövess a Facebookon is, hamarosan játék INDUL! :)

szarvasos face fejléc


Folytats a blogon ... nassolonaplopo.cafeblog.hu/2014/04/27...

sponsored links

Keres?s