Epres gyümölcstorta, az ellenállhatatlan!
sponsored links
Az egy dolog, hogy menthetetlenül tavasz van ? és ki is akarná menteni, hiszen mindenki örül, hogy süt a nap -, de hamarosan itt az eper szezon is. Felénk még nem érik ugyan, de készülünk rá.
Ha pedig még nincs szezon, igencsak drágán lehet hozzájutni ehhez a piros kis gyümölcshöz és ha hozzá is jutunk összetehetjük a két kezünket, ha íze is van. Ha amellett, hogy íze is van, finom is, pláne.
Petrám két pofikára tolja befelé szerencsére, Réka erre is, mint minden gyümölcsre csak ennyit mond: ?Fúj, büdös!?
Õ abszolút nem eszik gyümölcsöt. És érdekes mód fele annyit sem beteg, mint Petra.
Ehhez szorosan hozzátartozik, hogy idén kaptam ingyen sok-sok eper palántát és telis tele vannak a tövek virággal. Eddig ugyanis volt pár tövem, amiket sorozatban beásott az én drága párom. De ezeket most nagyon nagyon meg fogom menteni, szögesdróttal kerítem körbe, hogy semmiképp ne tudjon nekimenni a területnek a kapálógéppel.
Na és akkor ezek után forgolódtam ma itthon egyedül, hogy milyen finomsággal várjam haza a családot, ami epres is, finom is, gyorsan készül és látványos.
Ekkor villant be a gyümölcstorta. Anyukám mindig grízpudinggal készítette, én jobban szeretem azt a verziót, de most a vaníliás puding mellett döntöttem, mert ez így viszont egyszerûbb.
A tetejére is külön megoldása volt.
(Valamiért a macerásabb megoldásokat csipázta mutter.)
Õ nem simán rápakolta a gyümölcsöt a krémre, mert belesüllyedhetett.
Ahhoz, hogy minden, valóban külön rétegeket képezzen ? õ a gyümölcstorta forma másik felébe (nem amiben sütsz, hanem a kisebb peremûbe, amit elvileg nem használsz) tette a gyümölcsöket fejjel lefelé.
Mondtam, hogy macerás.
Elõször is vékonyan kiolajozta a formát?..ugyebár mindenek elõtt. Vagy nem? Na ez most kérdõjeles, majd utánajárok.
Na szóval, hogy pl. a vágott felük nézett felfelé. Így öntötte le zselével. Mikor megdermedt a cucc, ráborította a tortára, majd egy vasalóval rásegített, hogy a zselé elváljon szépen a formától. És voilá, készen volt a torta. Hát nem pikk-pakk módszer, de elkerülte vele pl. azt is, hogy lecsurogjon a zselé a torta oldalán. Ami engem mondjuk most nem zavart. (De szokott.)
Mindezek után nincs más hátra, mint elõre, nézzünk a dolgok mélyére, jöjjön a recept:
Piskótához:
3 db tojás
6 dkg liszt
6 dkg cukor
1 csipet só
Krémhez:
1 csomag fõzõs vaníliás pudingpor
5 ek cukor
4 dl tej
kevéske vaníliaõrlemény (ennek hiányában vaníliás cukor)
kevéske reszelt tonkabab (opcionális)
kevés reszelt citromhéj
Topping:
20-25 dkg friss eper
1 csomag tortazselé
3 dl víz
2 ek cukor
Díszítéshez:
mentalevél
A piskótához két külön tálba szétválasztjuk a fehérjét a sárgájától.
A fehérjét a cukor 1/3-ával és a csipet sóval kemény habbá verjük.
A sárgájákat a cukor többi részével fehéredésig keverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert fehérjét.
Beleszitáljuk apránként a lisztet, sima tésztává forgatjuk, majd vajazott, lisztezett formába terítjük.
180 fokra elõmelegített sütõben készre sütjük. Ez kb. 20-25 perc, sütõtõl függõen.
Ha elkészült rácsra borítva hagyjuk kihûlni, majd egy tortatálra áttesszük.
Közben elkészítjük a pudingot.
A tej 2/3-át a cukrokkal és a fûszerekkel feltesszük melegedni egy lábasban, a maradékban elkeverjük a pudingport.
Ha elkezd a tej forrni, beleöntjük a csomómentes puding alapot, és addig kevergetjük, míg besûrûsödik.
Ezután elzárjuk és a piskótán elterítjük a pudingot.
Hagyjuk kihûlni, kissé dermedni.
Az epreket alaposan megmossuk, papírtörlõvel leitatjuk róluk a vizet, majd félbevagdossuk õket.
A kihûlt pudingon a vágott felükkel lefelé ízlésesen elhelyezzük a gyümölcsöket (természetesen akármilyen friss vagy konzerv gyümölccsel helyettesíthetõ az eper ízléstõl függõen).
Ezek után készítjük el a zselét.
A csomag tartalmát a cukorral elkeverjük egy lábasban, felengedjük a vízzel, majd kevergetve felforraljuk.
Forrástól számítva egy percen át rotyogtatjuk, majd kevergetve kihûtjük. Ahogy észrevesszük, hogy kezd meghúzni, ráöntjük a torta tetejére úgy, hogy lehetõleg a gyümölcsöket mindenhol fedje a zselé. Ez meggátolja, hogy elkezdjenek színesedni, száradni.
Hûtõben hagyjuk megdermedni, összeérni, majd szeletelve, mentalevelekkel díszítve tálaljuk.
Ugye, hogy finom volt!
Egészségetekre!
Ha ízlett, kövess a Facebookon is, hamarosan játék INDUL!