Epres-gesztenyés torta
sponsored links
Anyák napjára sütöttem ezt a tortát. Az alapötletet a Gábornak készített meggyes gesztenyetorta adta. Mint ahogy abban a bejegyzésben írtam, nagyon finom lett, de még továbbfejlesztem, hogy ne legyen annyira habos. Nos, ez megtörtént, rá sem ismerni az eredeti receptre. :)
Tulajdonképpen kihagytam belõle a tejszínes csokikrémet, a meggyet eperrel helyettesítettem, és a gesztenyés réteg is egy pudingos alapot kapott tejszínhab helyett. Szóval egy vadonatúj torta született, szerencsére az egész család megelégedésére. A lényeg természetesen anyukám volt, hiszen õt ünnepeltük május elsõ vasárnapján.
Még a tortalapon is változtattam, de csak a hozzávalók mennyiségén. Gábor tortájánál írtam, hogy elég nehéz volt kettévágni a 4 tojásból készült piskótát, ezért úgy döntöttem, hogy most 6 tojásból készítem.
Hozzávalók a piskótalaphoz:
- 6 tojás
- 7,5 evõkanál cukor
- 9 evõkanál liszt
- 3 evõkanál cukrozatlan kakaópor
- 1 csomag sütõpor
- 6 evõkanál víz
- 6 evõkanál olaj
Az elkészítési mód viszont ugyanaz:
A tojásokat egy tálba ütjük, nem választjuk szét a sárgáját és a fehérjét. Hozzáadjuk a cukrot és habosra kikeverjük. Beleöntjük a vizet és az olajat, tovább kavarjuk. A lisztet a kakaóporral és sütõporral összevegyítjük és apránként beledolgozzuk a tojásos masszába.
Kivajazunk-lisztezünk vagy sütõpapírral kibélelünk egy tortaformát és a tésztát beleöntve 180 fokra elõmelegített sütõbe toljuk. Tûpróbáig sütjük kb. fél óráig - 35 percig. Még melegen kivesszük a sütõformából, kettévágjuk és félretesszük hûlni.
Hozzávalók az eperpüréhez:
- 20 dkg eper
- 2 dl víz
- 1 csapott evõkanál cukor
- 1,5 evõkanál étkezési keményítõ
Az epret megmossuk, kettévágjuk és a vízzel, valamint a cukorral együtt feltesszük fõni. Forrástól számítva 5 percig rotyogtatjuk, majd beleszórjuk a keményítõt és botmixerrel pürésítjük, csomómentesre eldolgozzuk. További 3-5 percig fõzzük és amikor már kezd besûrûsödni, levesszük a tûzrõl és hagyjuk kihûlni.
Hozzávalók a gesztenyés krémhez:
- 1 csomag vanília- vagy tejszínízû pudingpor
- 4 dl tej
- 2 evõkanál cukor
- 20 dkg gesztenyemassza
A tejben csomómentesre elkeverjük a pudingport és a cukorral együtt sûrû krémet fõzünk belõle. Kihûtjük és ezután robotgéppel kikeverjük a burgonyanyomón áttört gesztenyemasszával.
A torta bevonására a jolly-jokeremet, a mascarponét szántam. Nagyon szeretem ezt a lágy sajtkrémet, mert isteni krémeket lehet készíteni a felhasználásával, ráadásul pillanatok alatt.
Hozzávalók az epres krémhez:
- 25 dkg mascarpone
- 3 evõkanál porcukor
- 2 dl habtejszín
- 25 dkg eper
Az epret megmossuk, eltávolítjuk a csumáját. Egy edénybe tesszük és botmixerrel pürésítjük. A tejszínt a cukorral együtt kemény habbá verjük. Beledolgozzuk a mascarponét és az eperpürét.
Hozzávalók a torta összeállításához, díszítéséhez:
- 15 dkg kerek babapiskóta (korong)
- 5 dkg gesztenyemassza
- néhány szem eper
- marcipán
Vagy bármi egyéb. :)
Az elsõ piskótalapot tányérra rendezzük. Megkenjük a gesztenyés krém felével. Ezt kirakjuk a babapiskóta felével, majd egyenletesen eloszlatjuk rajta az eperpürét. Következhet az újabb babapiskóta- majd gesztenyés krém réteg. Majd az egészet lezárjuk a második tortalappal. A tetejét és oldalát bevonjuk az epres krémmel és ízlés szerint díszítjük.
Én a maradék áttört gesztenyemasszát tettem a közepére, körberaktam félbevágott eperszemekkel és a legszélére linzerszaggatóval formáztam marcipánlapokat.
Úgy terveztem, hogy a marcipánlapokra tálalás elõtt 1-1 darab jégkrémszívet helyezek, de aztán rájöttem, hogy ezek mérete éppen akkora mint a marcipánlapoké, tehát ez utóbbiból semmi nem látszana ki alóla. Így inkább mindenki kapott a saját tányérjára 2-2 darab szívecskét.
A tortát természetesen anyu vágta fel és az elsõ szelet is õt illette. Nagyon örültem, hogy szépen szeletelhetõ süteményt sikerült összeállítanom. Ez sokkal mutatósabb lett mint a gesztenyetorta.
Tulajdonképpen kihagytam belõle a tejszínes csokikrémet, a meggyet eperrel helyettesítettem, és a gesztenyés réteg is egy pudingos alapot kapott tejszínhab helyett. Szóval egy vadonatúj torta született, szerencsére az egész család megelégedésére. A lényeg természetesen anyukám volt, hiszen õt ünnepeltük május elsõ vasárnapján.
Még a tortalapon is változtattam, de csak a hozzávalók mennyiségén. Gábor tortájánál írtam, hogy elég nehéz volt kettévágni a 4 tojásból készült piskótát, ezért úgy döntöttem, hogy most 6 tojásból készítem.
Hozzávalók a piskótalaphoz:
- 6 tojás
- 7,5 evõkanál cukor
- 9 evõkanál liszt
- 3 evõkanál cukrozatlan kakaópor
- 1 csomag sütõpor
- 6 evõkanál víz
- 6 evõkanál olaj
Az elkészítési mód viszont ugyanaz:
A tojásokat egy tálba ütjük, nem választjuk szét a sárgáját és a fehérjét. Hozzáadjuk a cukrot és habosra kikeverjük. Beleöntjük a vizet és az olajat, tovább kavarjuk. A lisztet a kakaóporral és sütõporral összevegyítjük és apránként beledolgozzuk a tojásos masszába.
Kivajazunk-lisztezünk vagy sütõpapírral kibélelünk egy tortaformát és a tésztát beleöntve 180 fokra elõmelegített sütõbe toljuk. Tûpróbáig sütjük kb. fél óráig - 35 percig. Még melegen kivesszük a sütõformából, kettévágjuk és félretesszük hûlni.
Hozzávalók az eperpüréhez:
- 20 dkg eper
- 2 dl víz
- 1 csapott evõkanál cukor
- 1,5 evõkanál étkezési keményítõ
Az epret megmossuk, kettévágjuk és a vízzel, valamint a cukorral együtt feltesszük fõni. Forrástól számítva 5 percig rotyogtatjuk, majd beleszórjuk a keményítõt és botmixerrel pürésítjük, csomómentesre eldolgozzuk. További 3-5 percig fõzzük és amikor már kezd besûrûsödni, levesszük a tûzrõl és hagyjuk kihûlni.
Hozzávalók a gesztenyés krémhez:
- 1 csomag vanília- vagy tejszínízû pudingpor
- 4 dl tej
- 2 evõkanál cukor
- 20 dkg gesztenyemassza
A tejben csomómentesre elkeverjük a pudingport és a cukorral együtt sûrû krémet fõzünk belõle. Kihûtjük és ezután robotgéppel kikeverjük a burgonyanyomón áttört gesztenyemasszával.
A torta bevonására a jolly-jokeremet, a mascarponét szántam. Nagyon szeretem ezt a lágy sajtkrémet, mert isteni krémeket lehet készíteni a felhasználásával, ráadásul pillanatok alatt.
Hozzávalók az epres krémhez:
- 25 dkg mascarpone
- 3 evõkanál porcukor
- 2 dl habtejszín
- 25 dkg eper
Az epret megmossuk, eltávolítjuk a csumáját. Egy edénybe tesszük és botmixerrel pürésítjük. A tejszínt a cukorral együtt kemény habbá verjük. Beledolgozzuk a mascarponét és az eperpürét.
- 15 dkg kerek babapiskóta (korong)
- 5 dkg gesztenyemassza
- néhány szem eper
- marcipán
Vagy bármi egyéb. :)
Az elsõ piskótalapot tányérra rendezzük. Megkenjük a gesztenyés krém felével. Ezt kirakjuk a babapiskóta felével, majd egyenletesen eloszlatjuk rajta az eperpürét. Következhet az újabb babapiskóta- majd gesztenyés krém réteg. Majd az egészet lezárjuk a második tortalappal. A tetejét és oldalát bevonjuk az epres krémmel és ízlés szerint díszítjük.
Én a maradék áttört gesztenyemasszát tettem a közepére, körberaktam félbevágott eperszemekkel és a legszélére linzerszaggatóval formáztam marcipánlapokat.
Úgy terveztem, hogy a marcipánlapokra tálalás elõtt 1-1 darab jégkrémszívet helyezek, de aztán rájöttem, hogy ezek mérete éppen akkora mint a marcipánlapoké, tehát ez utóbbiból semmi nem látszana ki alóla. Így inkább mindenki kapott a saját tányérjára 2-2 darab szívecskét.
A tortát természetesen anyu vágta fel és az elsõ szelet is õt illette. Nagyon örültem, hogy szépen szeletelhetõ süteményt sikerült összeállítanom. Ez sokkal mutatósabb lett mint a gesztenyetorta.