Epres galette

2014-06-07

sponsored links



VendĂ©gsĂ©gbe kĂ©szĂ­tettem ezeket a sĂŒtemĂ©nyeket.


 


KevĂ©s elĂ”kĂ©szĂŒlet, elĂ”re elkĂ©szĂ­thetĂ” omlĂłs tĂ©szta, arĂĄnylag rövid sĂŒtĂ©si idĂ”. Sok illatos gyĂŒmölcs. 
Szerepel mår Galette a blogon, ott a történetérÔl is írtam.




Most annyit vĂĄltoztattam, hogy a vajat Ă©s tejfölt, kĂłkuszvajra Ă©s kĂłkusztejre cserĂ©ltem, 
tekintettel arra aki nem eszik tejterméket.
 Az eper sokkal lĂ©dĂșsabb gyĂŒmölcs, mint a szilva, Ă­gy a kukoricakemĂ©nyĂ­tĂ” mennyisĂ©gĂ©t megemeltem.
A tĂ©sztĂĄval picit nehezebb dolgozni, sĂ”t nyĂșjtĂĄs elĂ”tt szobahĂ”mĂ©rsĂ©kletĂ»re kell engedni.


 


Epres galette
HozzĂĄvalĂłk

tészta
175 g finomliszt
25 g hĂĄzi vanĂ­liĂĄscukor
pici sĂł
100 g hideg kĂłkuszvaj

töltelék
350 g eper
2 ek étkezési keményítÔ
3 ek cukor (lehet több)

tĂĄlalĂĄshoz
1 ek porcukor
citromfĂ»
friss eper


 A lisztet, cukrot, sĂłt, az aprĂ­tĂłgĂ©p tartĂĄlyĂĄba mĂ©rtem, majd hozzĂĄadtam a szilĂĄrd kĂłkuszvajat.
NĂ©hĂĄny mĂĄsodperces gombnyomĂĄs Ă©s mĂĄr kĂ©szen is volt a "morzsa". 
(Ebben az esetben teljesen dolgozzuk  el a kĂłkuszvajat a szĂĄraz anyagokkal, ne maradjon benne darab, 
mert a kĂłkuszvaj a hĂ»tĂ”ben sokkal jobban megdermed, mint a vaj, nehĂ©z lesz szĂ©tdolgozni nyĂșjtĂĄskor.)
HozzĂĄadtam a kĂłkusztejet   -nyugodtan cserĂ©lhetjĂŒk hideg vĂ­zre-   majd összedolgoztam a tĂ©sztĂĄt. 
Folpack fóliåba csomagoltam és a hûtÔbe tettem.
(FelhasznĂĄlĂĄs elĂ”tt legalĂĄbb 30 perccel elĂ”bb, de jobb egy ĂłrĂĄval kitenni az asztalra, 
hogy a kĂłkuszvaj puhuljon.)
A gyĂŒmölcsöt megmostam Ă©s leszĂĄrĂ­tottam rĂłla a vizet. 
A nagyobb epreket kettévågtam, a kicsik maradtak egészben.
Megszórtam a tålban a keményítÔvel és a cukorral.
A sĂŒtĂ”t bekapcsoltam 180 fokra.
A munkafelĂŒletet ĂĄttöröltem nedves ruhĂĄval Ă©s rĂĄfektettem egy sĂŒtĂ”papĂ­rt (Ă­gy nem csĂșszik el).
A sĂŒtĂ”papĂ­rt enyhĂ©n megszĂłrtam liszttel.
RĂĄfektettem a tĂ©sztĂĄt, rĂĄborĂ­tottam a  folpack fĂłliĂĄt Ă©s Ă­gy a kettĂ” között kinyĂșjtottam 
egĂ©szen vĂ©konyra (~3mm),  Ășgy nĂ©zett ki mint egy cakkos szĂ©lĂ» palacsinta.
A fĂłliĂĄt lehĂșztam, a közepĂ©re halmoztam a gyĂŒmölcsöt, a szĂ©leit meg körbe rĂĄhajtogattam.
20-30 perc alatt sĂŒl meg, sĂŒtĂ” fĂŒggvĂ©nye.
Tålalås elÔtt citromfûvel és friss eperrel díszítettem, meghintettem porcukorral.
Hidegen, melegen finom, de akĂĄr forrĂłn is :) 



 MegjegyzĂ©s
Kétféle eperbÔl készítettem és kétféle kukoricakeményítÔt hasznåltam.
Egyikhez, mĂĄsikhoz.
A kettĂ” kinĂ©zetre teljesen mĂĄs :) 

Így kĂ©szĂŒl a kĂłkusztej reszelĂ©kbĂ”l:








Folytatás a blogon ... szeretetrehangoltan.blogspot.com/2014...

sponsored links

Keres?s