Epres galette
sponsored links
VendĂ©gsĂ©gbe kĂ©szĂtettem ezeket a sĂŒtemĂ©nyeket.
KevĂ©s elĂ”kĂ©szĂŒlet, elĂ”re elkĂ©szĂthetĂ” omlĂłs tĂ©szta, arĂĄnylag rövid sĂŒtĂ©si idĂ”. Sok illatos gyĂŒmölcs.
Szerepel mĂĄr Galette a blogon, ott a törtĂ©netĂ©rĂ”l is Ărtam.
Most annyit våltoztattam, hogy a vajat és tejfölt, kókuszvajra és kókusztejre cseréltem,
tekintettel arra aki nem eszik tejterméket.
Az eper sokkal lĂ©dĂșsabb gyĂŒmölcs, mint a szilva, Ăgy a kukoricakemĂ©nyĂtĂ” mennyisĂ©gĂ©t megemeltem.
A tĂ©sztĂĄval picit nehezebb dolgozni, sĂ”t nyĂșjtĂĄs elĂ”tt szobahĂ”mĂ©rsĂ©kletĂ»re kell engedni.
Epres galette
HozzĂĄvalĂłk
tészta
175 g finomliszt
25 g hĂĄzi vanĂliĂĄscukor
pici sĂł
100 g hideg kĂłkuszvaj
2-3 ek hĂĄzi hideg kĂłkusztej
töltelék
350 g eper
2 ek Ă©tkezĂ©si kemĂ©nyĂtĂ”
3 ek cukor (lehet több)
tĂĄlalĂĄshoz
1 ek porcukor
citromfĂ»
friss eper
A lisztet, cukrot, sĂłt, az aprĂtĂłgĂ©p tartĂĄlyĂĄba mĂ©rtem, majd hozzĂĄadtam a szilĂĄrd kĂłkuszvajat.
Néhåny måsodperces gombnyomås és mår készen is volt a "morzsa".
(Ebben az esetben teljesen dolgozzuk el a kĂłkuszvajat a szĂĄraz anyagokkal, ne maradjon benne darab,
mert a kĂłkuszvaj a hĂ»tĂ”ben sokkal jobban megdermed, mint a vaj, nehĂ©z lesz szĂ©tdolgozni nyĂșjtĂĄskor.)
HozzĂĄadtam a kĂłkusztejet -nyugodtan cserĂ©lhetjĂŒk hideg vĂzre- majd összedolgoztam a tĂ©sztĂĄt.
Folpack fóliåba csomagoltam és a hûtÔbe tettem.
(Felhasznålås elÔtt legalåbb 30 perccel elÔbb, de jobb egy óråval kitenni az asztalra,
hogy a kĂłkuszvaj puhuljon.)
A gyĂŒmölcsöt megmostam Ă©s leszĂĄrĂtottam rĂłla a vizet.
A nagyobb epreket kettévågtam, a kicsik maradtak egészben.
MegszĂłrtam a tĂĄlban a kemĂ©nyĂtĂ”vel Ă©s a cukorral.
A sĂŒtĂ”t bekapcsoltam 180 fokra.
A munkafelĂŒletet ĂĄttöröltem nedves ruhĂĄval Ă©s rĂĄfektettem egy sĂŒtĂ”papĂrt (Ăgy nem csĂșszik el).
A sĂŒtĂ”papĂrt enyhĂ©n megszĂłrtam liszttel.
RĂĄfektettem a tĂ©sztĂĄt, rĂĄborĂtottam a folpack fĂłliĂĄt Ă©s Ăgy a kettĂ” között kinyĂșjtottam
egĂ©szen vĂ©konyra (~3mm), Ășgy nĂ©zett ki mint egy cakkos szĂ©lĂ» palacsinta.
A fĂłliĂĄt lehĂșztam, a közepĂ©re halmoztam a gyĂŒmölcsöt, a szĂ©leit meg körbe rĂĄhajtogattam.
20-30 perc alatt sĂŒl meg, sĂŒtĂ” fĂŒggvĂ©nye.
TĂĄlalĂĄs elĂ”tt citromfĂ»vel Ă©s friss eperrel dĂszĂtettem, meghintettem porcukorral.
Hidegen, melegen finom, de akĂĄr forrĂłn is :)
Megjegyzés
KĂ©tfĂ©le eperbĂ”l kĂ©szĂtettem Ă©s kĂ©tfĂ©le kukoricakemĂ©nyĂtĂ”t hasznĂĄltam.
Egyikhez, mĂĄsikhoz.
A kettÔ kinézetre teljesen mås :)
Ăgy kĂ©szĂŒl a kĂłkusztej reszelĂ©kbĂ”l: