Epres galette
sponsored links
Galette a francia pite. Nincs mit hozzĂĄtenni, maximum egy gombĂłc vanĂlia fagyit. NĂĄlam a nyĂĄr kedvenc desszertje,hiszen amilyen jĂłl nĂ©z ki, annyira finom is, rĂĄadĂĄsul amennyire nagyszerĂ», annyira egyszerĂ» elkĂ©szĂteni is.
A szezonja nĂĄlam az eperrel kezdĂ”dik, de nagyjĂĄbĂłl bĂĄrmilyen gyĂŒmölccsel mennyei, Ășgyhogy vĂ©gig kĂsĂ©ri az egĂ©sz nyarat.
A tĂ©sztĂĄja kĂ©zzel is pillanatok alatt összeĂĄllĂthatĂł, de ha van egy kĂ©ses aprĂtĂł, akkor mĂ©g gyorsabb ez a mĂ»velet.
HozzĂĄvalĂłk:
- 30 dkg finomliszt
- 2 ek. cukor
- nagy csipet sĂł
- 17 dkg hideg vaj
- fél citrom leve
- 1 tojĂĄs sĂĄrgĂĄja
- kevĂ©s hideg vĂz ha szĂŒksĂ©ges
Töltelék:
- kb. fél kg eper
- 1-2 ek. cukor
- 2 ek. kukoricakemĂ©nyĂtĂ” (vagy vanĂliĂĄs pudingpor)
- 1-2 ek. eperlekvĂĄr
Lekenéshez:
- 1 tojås fehérje
- 1 ek. barnacukor
- mandulaszeletek
KimĂ©rem a lisztet, a cukrot, a sĂłt Ă©s összevegyĂtem. HozzĂĄadom a hideg vajat Ă©s az ujjaim hegyĂ©vel, vagy egy villĂĄval gyors mozdulatokkal morzsĂĄsra keverem. HozzĂĄadom a tojĂĄst, a citrom levĂ©t Ă©s ha szĂŒksĂ©ges 1-2 ek. jeges vizet. VillĂĄval keverem tovĂĄbb, amikor mĂĄr nagyobb darabokba összeĂĄlla tĂ©szta, akkor a kezemmel összenyomkodom, mintha vizes homokot tapicskolnĂ©k. Nem szabad gyĂșrni, mert akkor nem lesz omlĂłs. FĂłliĂĄba csomagolom Ă©s beteszem a hĂ»tĂ”be legalĂĄbb 30 percre.
AmĂg a tĂ©szta pihen, elkĂ©szĂtem az epret. Megmosom, kicsumĂĄzom Ă©s feldarabolom, fĂ©lbe vagy nĂ©gybe, az eper mĂ©retĂ©tĂ”l fĂŒggĂ”en. Meghintem a cukorral Ă©s a kemĂ©nyĂtĂ”vel (vagy pudingporral). Ăsszekeverem.
Egy sĂŒtĂ”papĂron 2-3 mm vastag körlapot nyĂșjtok a hideg tĂ©sztĂĄbĂłl. Ăvatosan ĂĄtemelem egy nagy sĂŒtĂ”lemezre a papĂrral egyĂŒtt. Megkenem az eperlekvĂĄrral. (ez elhagyhatĂł, de Ă©n szeretem, met Ăgy biztosan nem ĂĄzik el a tĂ©szta a töltelĂ©k alatt). KözepĂ©re halmozom az epret Ășgy, hogy körben 2-3 centimĂ©tert a tĂ©sztĂĄbĂłl szabadon hagyok. Csinosan elrendezem az epret, majd a tĂ©szta szĂ©lĂ©t Ăłvatosan rĂĄhajtogatom. KissĂ© felverem a tojĂĄsfehĂ©rjĂ©t, megkenem vele a tĂ©szta szĂ©lĂ©t, megszĂłrom barnacukorral Ă©s mandulalapokkal.
200 fokra elĂ”melegĂtett sĂŒtĂ”ben kb. 25-30 perc alatt szĂ©p pirosra sĂŒtöm. Szinte mindig kifolyik egy kis gyĂŒmölcslĂ© a tepsire. Ezt a sĂ»rĂ», illatos gyĂŒmölcsszĂłszt (mindek nevezzem?) mĂ©g melegen visszakanalazom a pitĂ©re, ettĂ”l szĂ©p fĂ©nyes lesz a gyĂŒmölcs rajta.