Epres galette

2018-05-27

sponsored links























Galette a francia pite. Nincs mit hozzåtenni, maximum egy gombóc vanília fagyit. Nålam a nyår kedvenc desszertje,hiszen amilyen jól néz ki, annyira finom is, råadåsul amennyire nagyszerû, annyira egyszerû elkészíteni is.
A szezonja nĂĄlam az eperrel kezdĂ”dik, de nagyjĂĄbĂłl bĂĄrmilyen gyĂŒmölccsel mennyei, Ășgyhogy vĂ©gig kĂ­sĂ©ri az egĂ©sz nyarat.

A tésztåja kézzel is pillanatok alatt összeållítható, de ha van egy késes aprító, akkor még gyorsabb ez a mûvelet.

HozzĂĄvalĂłk:

  • 30 dkg finomliszt
  • 2 ek. cukor
  • nagy csipet sĂł
  • 17 dkg hideg vaj
  • fĂ©l citrom leve
  • 1 tojĂĄs sĂĄrgĂĄja
  • kevĂ©s hideg vĂ­z ha szĂŒksĂ©ges
Töltelék:
  • kb. fĂ©l kg eper
  • 1-2 ek. cukor
  • 2 ek. kukoricakemĂ©nyĂ­tĂ” (vagy vanĂ­liĂĄs pudingpor)
  • 1-2 ek. eperlekvĂĄr 
Lekenéshez:
  • 1 tojĂĄs fehĂ©rje
  • 1 ek. barnacukor
  • mandulaszeletek
KimĂ©rem a lisztet, a cukrot, a sĂłt Ă©s összevegyĂ­tem. HozzĂĄadom a hideg vajat Ă©s az ujjaim hegyĂ©vel, vagy egy villĂĄval gyors mozdulatokkal morzsĂĄsra keverem. HozzĂĄadom a tojĂĄst, a citrom levĂ©t Ă©s ha szĂŒksĂ©ges 1-2 ek. jeges vizet. VillĂĄval keverem tovĂĄbb, amikor mĂĄr nagyobb darabokba összeĂĄlla  tĂ©szta, akkor a kezemmel összenyomkodom, mintha vizes homokot tapicskolnĂ©k. Nem szabad gyĂșrni, mert akkor nem lesz omlĂłs. FĂłliĂĄba csomagolom Ă©s beteszem a hĂ»tĂ”be legalĂĄbb 30 percre.

AmĂ­g a tĂ©szta pihen, elkĂ©szĂ­tem az epret. Megmosom, kicsumĂĄzom Ă©s feldarabolom, fĂ©lbe vagy nĂ©gybe, az eper mĂ©retĂ©tĂ”l fĂŒggĂ”en. Meghintem a cukorral Ă©s a kemĂ©nyĂ­tĂ”vel (vagy pudingporral). Összekeverem.

Egy sĂŒtĂ”papĂ­ron 2-3 mm vastag körlapot nyĂșjtok a hideg tĂ©sztĂĄbĂłl. Óvatosan ĂĄtemelem egy nagy sĂŒtĂ”lemezre a papĂ­rral egyĂŒtt. Megkenem az eperlekvĂĄrral. (ez elhagyhatĂł, de Ă©n szeretem, met Ă­gy biztosan nem ĂĄzik el a tĂ©szta a töltelĂ©k alatt). KözepĂ©re halmozom az epret Ășgy, hogy körben 2-3 centimĂ©tert a tĂ©sztĂĄbĂłl szabadon hagyok. Csinosan elrendezem az epret, majd a tĂ©szta szĂ©lĂ©t Ăłvatosan rĂĄhajtogatom. KissĂ© felverem a tojĂĄsfehĂ©rjĂ©t, megkenem vele a tĂ©szta szĂ©lĂ©t, megszĂłrom barnacukorral Ă©s mandulalapokkal.

200 fokra elĂ”melegĂ­tett sĂŒtĂ”ben kb. 25-30 perc alatt szĂ©p pirosra sĂŒtöm. Szinte mindig kifolyik egy kis gyĂŒmölcslĂ© a tepsire. Ezt a sĂ»rĂ», illatos gyĂŒmölcsszĂłszt (mindek nevezzem?) mĂ©g melegen visszakanalazom a pitĂ©re, ettĂ”l szĂ©p fĂ©nyes lesz a gyĂŒmölcs rajta.







Folytatás a blogon ... www.limarapeksege.hu/2018/05/epres-ga...

sponsored links

Keres?s