Epres-fehércsokis torta sütés nélkül
sponsored links
Omlós vaníliás keksz, lágy fehércsoki és sok-sok friss eper. Ez a sütés nélküli torta se több, se kevesebb, és pont így tökéletes!:)
Az utóbbi idõben egyre inkább a “kevesebb több” elvét követem a sütikkel is, hogy mindennek megmaradhasson a saját karaktere. Ez a torta is ilyen, nem akar több lenni, mint ami: fehércsoki ganache friss eperrel, az alján pedig omlós vaníliás kekkszel. Egyszerûen elronthatatlan:)
Hozzávalók
Alja:
- 20 dkg darált vaníliás omlós keksz
- 10 dkg vaj
- 0,75 dl tej
Fehércsokis réteg:
- 10 dkg fehércsoki
- 1 dl tejszín
Epres réteg:
- 50 dkg eper
- 7 g por zselatin
- 0,35 dl hideg víz
- 5 dkg cukor
Elkészítés
- A torta aljához a vajat a tejjel összemelegítjük.
- A kekszet ledaráljuk és egy nagy tálba halmozzuk.
- Hozzáadjuk az olvasztott vajas tejet és az egészet összegyúrjuk.
- Egy pite forma (22 cm) alját kibéleljük papírral és belenyomkodjuk a kekszet, hogy legyen a forma peremén is.
- A fehércsoki ganache-hoz a csokit apróra vágjuk.
- Hozzáadjuk a tejszínt, majd alacsony lángon, folyamatosan kevergetve felolvasztjuk a csokit.
- Ha már szobahõmérsékletû a csoki, a kekszes rétegre öntjük, majd hûtõbe tesszük, míg meg nem dermed. (3-4 óra kell neki legalább)
- Az epret megmossuk, kimérünk 30 dkg-ot, amit lábasba teszünk a cukorral.
- A zselatint feloldjuk a hideg vízzel.
- Az epret addig melegítjük, míg a cukor el nem olvad ekkor félrevesszük és leturmixoljuk (nem baj az sem, ha maradnak benne darabok).
- A zselatinhoz 1-1 kanálnyit adunk az epres pürébõl, majd hozzáadjuk az eperpüréhez.
- Alacsony lángon addig melegítjük, míg minden zselatindarabka el nem tûnik (ez 3-4 perc). Ne forraljuk fel!
- A maradék 20 dkg epret felkockázzuk és a püréhez adjuk, amint szobahmérsékletûre hûlt.
- Óvatosan a fehércsokis rétegre simítjuk, majd visszatesszük a hûtõbe legalább 3 órára, hogy a zselatin megdermedjen teljesen. (Legjobb, ha egy éjszakát áll a hûtõben)