Epres-fehércsokis fánk
sponsored links
Most, hogy tombol a (spanyol) eper szezon, és a fánksütés is ennyire bevált, elkészült a korábbi, sütõben sült fánk tavaszias változata is:) Be kell lássuk ismét: a fehércsoki és az eper továbbra is verhetetlen kombináció! Ez a fánk kicsit inkább kelt tészta jellegû, így igazából egy isteni epres sütit kreálhatunk ebbõl a receptbõl. A bevonatot fehér csokival készítettem, amit liofilizált eperrel szórtam meg. Ennek az érdekessége, hogy az íze sokkal intenzívebb, mint a sima aszalt epernek, így a végeredmény egy igazi ízbomba lesz. Ajénlom kipróbálásra tehát ezt a tavaszi finomságot:)
Hozzávalók
Fánk:- 35 dkg liszt
- 9 dkg porcukor
- 2 dkg friss élesztõ
- 1,5-2 dl tej
- 2 db tojássárgája
- 2 ek vaj (olvasztva, hûtve)
- 1 kávéskanál só
- citromhéj
- 1 tábla fehér csoki
- liofilizált eper
Elkészítés
- Az élesztõt langyos tejbe morzsoljuk, adunk hozzá kb. 1 kávéskanálnyi cukrot és megvárjuk, míg felhabosodik.
- A tészta hozzávalóit az olvasztott vaj kivételével egy nagy tálba öntjük és elkezdjük dagasztani. (ha esetleg nagyon kemény lenne, adjunk hozzá még tejet)
- Mikor már nagyjából összeállt a tészta, hozzáadjuk az olvasztott vajat.
- Addig dagasztjuk, míg el nem válik az edény falától. Lágy, ruganyos tésztát kapunk.
- Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
- Kelesztés után lisztezett deszkán kezünkkel kb. 2 cm vastagra lapítjuk (nem kell sodorni, mert meglehetõsen lágy, és így lazább marad az állaga) és egy nagyobb, majd egy kisebb szaggatóval kiszúrjuk a fánkokat.
- Sütõpapírral bélelt sütõlapra helyezzük a fánk karikákat, ahol további 15 percet kelesztjük.
- 180 fokra elõmelegített sütõbe toljuk, ahol 8-10 perc alatt aranybarnára sülnek.
- Megvárjuk, míg teljesen kihûlnek és elkészítjük a bevonatot: a fehércsokit gõz fölött felolvasztjuk, majd belemártjuk a fánkokat (gyorsan kell vele dolgozni, mert hamar elkezd szilárdulni, és így nem lesz szép a bevonat) és megszórjuk liofiliált eperrel.