Epres csokoládétorta (laktózmentes)
sponsored links
Mindig rájövök, hogy a tortáknál is igaz, hogy a kevesebb több. És nem néha, hanem mindig. Ha ránézek egy tortára, ne kelljen azon gondolkodnom, hogy vajon milyen ízû? Mert eltakarja a lényeget a marcipán, a színes fondant és a tetejére halmozott rengeteg csoki, macaron, cukorka, pillecukor és a jóégtudja még mi. Én az ilyen tortákat szeretem, nekem ez most nagyon tetszik, elégedett vagyok. Most egy pici alakítással laktózmentessé vált.
Hozzávalók:
23 cm átmérõjû tortához
A piskótához:
4 tojás
22 dkg liszt
3 dkg holland kakaópor
2 tk. sütõpor
csipet só
25 dkg cukor
1 dl langyos víz
1 dl olaj
A krémhez:
6 dl laktózmentes tejszín ( 30%-os)
200 gr étcsokoládé
1 tk. holland kakaópor
ízlés szerint 1-2 ek. porcukor, de ha keserûbbre szeretnénk, akár el is hagyható
A díszítéshez:
friss eper
pár kocka étcsokoládé
Elkészítés:
1. A piskótához a tojások fehérjét csipet sóval habbá verjük, a sárgákat kihabosítjuk a cukorral. Hozzáadjuk a tojássárgás masszához a langyos vizet, az olajat, majd a sütõporral, átszitált kakaóporral elkevert lisztet végül óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot. Sütõpapírral bélelt kapcsos tortaformába simítjuk a masszát és 160 fokra elõmelegített sütõben tûpróbáig sütjük. Ha kihûlt, lehúzzuk a papírt és háromba vágjuk.
2. Az étcsokoládét vízgõz felett / mikróban felolvasztjuk, simára keverjük és félretesszük hûlni. Addig a tejszínbõl habot verünk. Mikor már kezd keményedni a hab ( a biztonság kedvéért habfixálót is adhatunk hozzá, de a dermedõ csokitól kellõ tartása lesz a tortának) hozzácsurgatjuk a csokit, beleszitáljuk a kakaóport és ízlés szerint ekkor némi porcukrot is adhatunk hozzá. Hûtõbe tesszük a krémet 1-2 órára.
3. Összeállítjuk a tortát egy tortagyûrûben: az aljára egy piskóta kerül, erre a krém 1/3-a, újabb piskóta, újabb krém, piskóta. Pár órára hûtõbe tesszük.
4. A gyûrût eltávolítjuk a tortáról, a maradék krémmel körbekenjük az oldalát és a tetejét, friss eperrel díszítjük és étcsokit is csurgathatunk rá. Pár kocka étcsokit felolvasztunk, egy kis zacskóba töltjük, aminek a sarkán egy icipici lyukat vágunk és így díszítjük a torta tetejét.