Epres csokoládétorta
sponsored links
Hozzávalók:
a kakaós piskótához: 5 tojás, 18 dkg cukor, 3 dkg kakaó, 15 dkg liszt, 2 evõkanál olaj;
a krémhez: 1 vaníliás pudingpor, 10 dkg cukor, 4 dl tej, 2 dl tejszín, 10 g zselatin, 20 dkg eper;
a díszítéshez: 20 dkg 70 %-os csokoládé, 2,5 dl tejszín, 12-15 szem eper
Elkészítése:
A piskótához a tojásokat egy keverõtálba törjük, hozzáadjuk a cukrot és kézi habverõvel vastag krémhabbá verjük. Beleszitáljuk a kakaót meg a lisztet, körbecsorgatjuk az olajat és könnyedén összekavarjuk. Olajjal kikent és belisztezett, 20-22 cm-es tortaformába simítjuk és elõmelegített sütõben, 20-25 perc alatt megsütjük.
A krémhez a pudingport összekeverjük a cukorral és csomómentesre kavarjuk a tejjel majd sûrûsödésig fõzzük. Közvetlenül a tetejére fóliát teszünk, hogy ne bõrözzön be és hagyjuk teljesen kihûlni. A zselatint 0,5 dl vízben feloldjuk és felmelegítjük(nem forraljuk), a tejszínt pedig felverjük, majd mindkettõt a kihûlt pudingba keverjük. Végük belekeverjük a megmosott, lecsöpögtetett és kisebb darabokra vágott epret is.
Az idõközben kihûlt piskótát négy lapba vágjuk, megtöltjük a krémmel és egy éjszakára hûtõbe tesszük dermedni.
Másnap a tejszínt egy edénybe töltjük, beletesszük az összetördelt csokoládét és a tûzre téve addig kavarjuk, míg egynemû krém lesz. Többször átkavarva kihûtjük, de csak annyira, hogy még folyós maradjon, kb. háromnegyed részét a torta tetejére öntjük és hagyjuk magától szétfolyni. Az epret szárastól megmossuk, papírtörlõvel leitatjuk és a megmaradt csokoládékrémbe mártjuk, majd a torta tetejére tesszük. Tetszés szerint epervirággal is díszíthetjük.