Epres-csokoládés torta

2014-06-07

sponsored links


Marisznál láttam meg ezt a tortát, aki Mohától kölcsönözte a receptet. Nálam a díszítés elég minimálisra sikerült, a máz pedig sajnos nem lett sima.:( A torta viszont ennek ellenére nagyon finom, köszönöm a receptet!

Hozzávalók 26 cm átmérõjû tortaformához:
A tésztához: 
16 dkg liszt
6 dkg kakaópor
10 g szódabikarbóna
5 g sütõpor
csipet só
2 tojás
20 dkg cukor
1 kávéskanál vaníliakivonat
14 dkg tejföl (vagy joghurt)
80 ml olaj
160 ml kávé
    A krémhez: 
    30 dkg tejföl
    8-10 dkg porcukor
    4 dl tejszín
    1 citrom leve
    40 dkg eper pürésítve
    20 g zselatin
    8-10 nagyobb eper az oldalára körben
      A glazúrhoz: 
      80 ml víz
      70 ml tejszín
      9 dkg porcukor
      4 dkg kakaópor
      5 g zselatin  

      A sütõt 180 fokra elõmelegítjük. Összekeverjük a lisztet, a kakaóport, a sütõport, a szódabikarbónát és a sót. Habosra verjük a tojásokat a cukorral, hozzáadjuk a vaníliát, a tejfölt, az olajat és a kávét, majd a lisztes keveréket is. Alaposan elkeverjük és sütõpapírral bélelt tortaformába öntjük. Kb. 30-35 perc alatt megsütjük, tûpróbával ellenõrizzük, hogy a közepe is biztosan átsült-e.
      A formában hagyjuk hûlni 15 percet, majd lekapcsoljuk a karimát és teljesen kihûtjük a tésztát, ezután kettévágjuk és egy állítható tortagyûrûbe visszatesszük a felsõ lapot. (Az alsó lap alsó oldala lesz a torta teteje, mert ez a legsimább felület.) Félbevágott eperszemekkel kirakjuk a forma oldalát.

      Kis lábosban 4-5 evõkanál vízzel elkeverjük a zselatint, és félretesszük. A krémhez összekeverjük a tejfölt a cukorral, a citromlével és az eperpürével, majd óvatosan beleforgatjuk a habbá vert tejszínt is. Kis lángon felolvasztjuk a zselatint, hozzákeverünk 4-5 evõkanálnyi krémet, majd az egészhez öntjük és alaposan elkeverjük. Ezután a tortaformában lévõ lapra öntjük, belesimítjuk. Rányomkodjuk a tetejére a másik lapot, a simább felével fölfelé és hûtõbe tesszük. 

      A glazúrhoz kis pohárban elkeverjük a zselatint két evõkanál vízzel, amit a kimért vízbõl veszünk el. A többi hozzávalót a maradék vízzel együtt kis lábosban felmelegítjük, óvatosan, fakanállal kevergetve, nem kell forralni! Mikróban feloldjuk a zselatint, hozzávegyítjük a kakaós részhez, alaposan elkeverjük és átszûrjük egy kis lyukú szûrõn. Idõnként átkeverve hagyjuk langyosra hûlni, majd a torta tetejére öntjük. Nem kell kenegetni, elég a tortaformát megrázogatva eloszlatni a mázat, az tökéletesen simára elterül. Visszatesszük a hûtõbe legalább egy órára. Tálalás elõtt tetszés szerint díszítjük gyümölcsökkel. Éles késsel gyönyörûen vágható, a máz a tetején nem lesz kemény.




      Folytats a blogon ... konyhavirtuoz.blogspot.com/2014/06/ep...

      sponsored links

      Keres?s