Epres-csokis torta
sponsored links
Bár már tegnapra ígértem egy fotót a facebookon a hétvégi szülinapi tortáról, de aztán úgy alakult, hogy este késõn értünk haza így nem maradt rá idõm. Ma pedig már úgy gondoltam, hogy akkor inkább megírom hozzá a receptet is, és akkor fent lesz egyben a blogon is a recept.
Nagyon jól sikerült torta volt ez! Sõt, azt hiszem, hogy az egyik legfinomabb torta volt ez az epres-csokis változat amit valaha sütöttem így hét nyugodt szívvel tudom ajánlani másnak is, hogy elkészítse.
Nagyon jól sikerült torta volt ez! Sõt, azt hiszem, hogy az egyik legfinomabb torta volt ez az epres-csokis változat amit valaha sütöttem így hét nyugodt szívvel tudom ajánlani másnak is, hogy elkészítse.
Hozzávalók (a 4 db laphoz)
8 db tojás
25 dkg liszt
25 dkg cukor (barnacukrot használtam)
8 db tojás
25 dkg liszt
25 dkg cukor (barnacukrot használtam)
A krémhez:
5 dl tejszín
50 dkg mascarpone
25 dkg eper
6 lap zselatin
1 dl tej
10 dkg tejcsokoládé
cukor vagy édesítõszer ízlés szerint
A tetejére:
6 dkg étcsokoládé
díszítésnek opcionálisan fagylaltostya
díszítésnek opcionálisan fagylaltostya
A tortához 2 lapot (felezve a tészta hozzávalóit) sütöttem majd mindkettõt félbevágtam a tortához. Egyébként általában egyesével szoktam megsütni a tortákhoz a lapokat, de most kicsit gyorsítottam a folyamaton. Természetesen meg lehet egyben is sütni a piskótát a megadott alapanyagokból. A torta sütéséhez egy 20 cm-es tortaformát használtam.
- A tojások fehérjét a cukor felével verjük fel kemény habbá.
- A tojások sárgáját a cukor másik felével keverjük ki. Addig keverjük amíg teljesen krémes lesz, és szinte kezd kifehéredni.
- A tojásfehérjét keverjük hozzá lazán a tojássárgájás krémhez.
- Szitáljuk bele a tojásos keverékbe a lisztet és lassan, lazán keverjük el.
- Sütõpapírral kibélelt kapcsos tortaformában süssük készre a lapokat. Tûvel, vagy késsel ellenõrizzük, hogy nem ragad-bele a tészta.
- A tejszínt verjük fel kemény habbá.
- A tejcsokoládét gõzfürdõ felett olvasszuk fel, majd keverjük hozzá a mascarpone feléhez. 3 db zselatinlapot áztassunk be hideg vízbe, majd melegítsünk fel fél dl tejet. A meleg tejbe a megpuhult zselatinlapot tegyük bele és keverjük el, majd öntsük a mascarponés krémhez és keverjük el alaposan. Édesítsük közbe ízlés szerint.
- A tejszín felét tegyük a csokis krémhez, keverjük el majd hagyjuk hûvös helyen annyira megszilárdulni, hogy könnyen kenhetõ legyen (kb. 10-15 perc)
- A tejcsokis krémmel kenjük meg két tortalapot.
- Az epret vágjuk össze kisebb darabokra, vagy villával nyomkodjuk össze. Én fagyasztott epret használtam így elég volt kicsit összenyomkodni. Keverjük hozzá a mascarpone másik feléhez és édesítsük közbe ízlés szerint. 3 db zselatinlapot áztassunk be hideg vízbe, majd melegítsünk fel fél dl tejet. A meleg tejbe a megpuhult zselatinlapot tegyük bele és keverjük el, majd öntsük a mascarponés krémhez és keverjük el alaposan.
- A tejszín másik felét tegyük az epres krémhez, keverjük el majd hagyjuk hûvös helyen annyira megszilárdulni, hogy könnyen kenhetõ legyen (kb. 10-15 perc)
- Az epres krémmel kenjük meg két tortalapot.
- Helyezzük a megkent tortalapokat egymás tetejére (sorrend: csokis, epres, csokis, epres)
- Az étcsokoládét gõzfürdõ felett olvasszuk fel, majd gyorsan (ügyelve hogy minden legyen elõkészítve nehogy a csoki idõ elõtt megszilárduljon) öntsük a torta tetejére.
- Tegyük hûtõszekrénybe legalább 8 órára fogyasztás elõtt.